Verslag 2009

De vierde editie van het Krommerijn Schaaktoernooi is een prooi geworden voor Eric Bies. De speler van de organiserende schaakvereniging Doredenkers uit Wijk bij Duurstede was goed op dreef en stond bij het ingaan van de laatste ronde met 5,5 punt een half punt voor op zijn naast belager Bob Fijlstra. De laatste ronde moesten beide spelers het tegen elkaar opnemen, een ware apotheose dus. Eric liet zich het kaas niet meer van het brood eten en speelde remise waarmee hij de titel in eigen huis hield. Bob Fijlstra, wonende in België legde beslag op de tweede plaats en Pim Ydo uit Utrecht werd derde.

Het toernooi werd gespeeld in achtkampen en met meer dan honderd deelnemers was het toernooi zeer goed bezet. Van de Wijkse spelers behaalden Matthijs Huntelerslag en Natasja Hijweegen een eerste plaats, podiumplaatsen waren er voor Willem Gerritsen, Thijs Griepink en Amanda Hijweegen.

Kampioen van de jeugdgroep werd Stan Peeters.

De verenigingsprijs, een schaakklok, werd gewonnen door UCS De Rode Loper.

Aan het toernooi was een thema verbonden te weten Paul Keres. Paul Keres beheerste decennia lang het mondiale schaakleven maar heeft door diverse oorzaken net nooit de wereldtitel kunnen bemachtigen. Hij werd daarom ook genoemd “de sterkste grootmeester die nooit wereldkampioen heeft mogen worden”.

Paul Keres-prijs
Onder de deelnemers was een aantal spelers van schaakvereniging Paul Keres. Zij waren, gelet op het thema, speciaal voor dit toernooi geïnviteerd. De speciale Paul Keres-prijs, voor de speler die het hoogst aantal punten in zijn groep behaalde, was een grote chocolade pion te winnen met daarop de naam van Paul Keres (Paul Keres was gek op chocolade). De winnaar van de door de chocolaterie “Death by chocolate” te beschikking gestelde prijs was Youri Gerritse.

Prijsvragen
Er waren drie prijsvragen waarmee men leuke prijzen kon winnen.

Wit aan zet geeft mat in drie zetten


De stelling is uit een correspondentiepartij tussen Keres en Verbak uit 1932. Keres speelde 1.Dh6+ – Kxh6 2.Th4 – Kg7 3.Lh6 en mat. Winnaar werd Gerard Halve van Paul Keres. Hij won het schaakboek “The art of the middlegame” van Paul Keres

Ontmoeting Paul Keres met Max Euwe

Wanneer was deze ontmoeting? De oplossing is 1975. Geen van de deelnemers raadde het exacte jaartal. Winnaar werd Gabri van der Schootbrugge die met het jaartal 1972 er het dichtst bijzat. Hij won een slagroomtaart net het portret van Paul Keres daarop.

Thema jubileum editie
Met de derde prijsvraag keken we al vooruit naar het jubileumtoernooi. De deelnemers konden zelf bepalen wat het thema zou worden. Men opteerde bijvoorbeeld voor Kasparov. Smyslov, Polgar en Petrosian. Een aantal stemmen ging naar Max Euwe, de schaakcomputer Revelation werd genoemd maar uiteindelijk kreeg Jan Timman de meeste stemmen. Uit deze inzendingen werden drie winnaars getrokken en zij mogen op invitatiebasis volgende jaar deelnemen. De winnaars zijn Thijs Griepink (Wijk bij Duurstede), Henk de Heer (Woerden) en Bab Wilders (Ons Genoegen).