Verslag 2011-2012

10-05-2012 Gelijkspel voor de D1

De laatste wedstrijd van het seizoen werd gelijkgespeeld tegen schaakvereniging Het Kasteel uit IJsselstein. De eerste drie wedstrijden van de competitie werden gewonnen, de volgende drie verloren. Tijd voor een mooi slotakkoord. Het zat er dus maar voor een deel in, maar het had best het volle pond kunnen zijn. Met het gelijke spel eindigde het team in de middenmoot.

Hidde speelde iets te snel en verloor als eerste. Thijmen ging gelijk op maar toen hij gedwongen werd de dames te ruilen ging het snel bergafwaarts. Abel veroverde, na de opening goed te zijn doorgekomen, de dame en won daarna gedecideerd. Layla speelde voor de eerste keer mee en deed dat met verve. Met een overwinning kan zij terugzien op een goed debuut.

IJsselstein   D1 Doredenkers   D1
1. G. Veenstra - Hidde Heida 1-0
2. Lucas de Laet - Abel de Groote 0-1
3. Casper Verhoeven - Thijmen Lindeman 1-0
4. Lars van Amerongen - Layla Jongeneelen 0-1
2-2

 

07-02-2012 Eerste nederlaag Doredenkers D1

Het viertal is tegen haar eerste nederlaag opgelopen. Na drie overwinningen op rij was het Amersfoort die de ongeslagen status verstoorde. En dat was jammer, omdat het team het zichzelf aandeed. Nadat Thijmen Lindeman het team op een 1-0 voorsprong had gezet, trok Amersfoort de stand gelijk. Ruben Mulders moest het onderspit delven tegen een wel heel sterke tegenstander. Hidde Heida had een pionnetje voor en ook wel een betere stelling. Hij wist echter niet het juiste plan te vinden en liet de partij uit zijn handen glippen. We stonden met 2-1 achter. Het was aan Abel de Groote om de stand gelijk te trekken. Hij kreeg daartoe de mogelijkheid met een stuk voor maar vond niet de rust om het goed uit te spelen. Hij liet zijn dame instaan en zijn tegenstander profiteerde onmiddellijk. De eerste nederlaag was een feit.

Doredenkers D1 Amersfoort D1
1. Hidde Heida - Anka Kara 0-1
2. Abel de Groote - Sem Burger 0-1
3. Ruben Mulders - Arthur van Ooijen 0-1
4. Thijmen Lindeman - Marjolein Vegter 1-0
1-3

31-01-2012 Hidde Heida winnaar Wintercompetitie

Hidde Heida heeft de Wintercompetitie op zijn naam geschreven. Daarmee kreeg deze competitie haar terechte winnaar. Hidde won negen van de tien partijen en hoefde slechts één remise toe te staan. In de vijfde ronde moest hij tegen Abel en in dit cruciale duel wist hij een aanval van Abel af te slaan en eindigde de partij in remise. Lange tijd gingen ze daarna in de competitie gelijk op maar een onverwachte nederlaag tegen Michiel Pater zette Abel op achterstand. Abel behaalde wel een mooie tweede plek.

Een knappe prestatie leverde Victor Cevaal die in zijn eerste officiële competitie de derde plek voor zich opeiste. Hij verloor slechts twee keer, tegen Hidde en Abel. Tegen Thijmen speelde hij remise maar de andere zeven partijen werden allemaal gewonnen. Opvallend is de prestatiecurve van Layla Jongeneelen die na een lastig begin afgelopen seizoen nu vijf partijen wist te winnen.

Stand aan de kop van de ranglijst:

Hidde Heida 9,5
Abel de Groote 8,5
Victor Cevaal 7,5

12-01-2012 D-team aan kop na 3e overwinning

De derde wedstrijd van het D-team begon later dan gepland. Dat kwam omdat er in het programmaboek nog een oud adres stond. Louis was daar vanuit gegaan en Ellen (moeder van Hidde) en Titia (moeder van Ruben) hadden deze van de website. Zij zaten dus keurig op tijd in de juiste locatie terwijl Louis met Thijmen en Abel keurig op tijd bij de andere locatie arriveerden. Toen daar geen schaakbord was te ontdekken, informeerden ze aan de bar en kregen te horen dat de schaakvereniging een jaar geleden naar een andere locatie was verhuisd.

Daar kwamen we dus ongeveer vijfentwintig minuten later aan en met een kortere speeltijd kon de wedstrijd uiteindelijk beginnen. Ons D-team heeft inmiddels twee wedstrijden gewonnen en dat is al meer dan we vooraf hadden gehoopt.

Op bord drie speelde Ruben Mulders een puike partij. Rustig spelend wachtte hij op een foutje van zijn tegenstander en toen dat ook gebeurde maakte hij het verder bekwaam af.
Thijmen had zijn vuurdoop maar dat was aan zijn spel niet te merken. Hij speelde vrijuit en wist zijn tegenstander te verschalken. En daarmee had hij natuurlijk een geweldig debuut.


Hidde had met Abel afgesproken dat hij dit keer op bord twee ging zitten. Hidde speelde op de hem bekende wijze. Aanvallend en daar waar het kan zijn stukken naar voren spelend. Nadat hij materiaal had gewonnen trok hij de stelling verder naar zich toe en won de partij.
Abel speelde dus met zwart op bord één en had het best lastig. Hij verloor enkele pionnen maar bleef doorknokken. Om tegendruk te geven besloot hij op een gegeven moment zijn randpion op te spelen en dat was een goede keus. Toen hij zijn pion liet promoveren zag zijn tegenstander het hopeloze van zijn stelling in en gaf op.


Daarmee won het team haar derde wedstrijd en staat het daarmee fier aan kop. Er komen nog enkele pittige tegenstanders, maar dit is in ieder geval binnen. Het smaakt wel naar meer!

Uitslag:

Leusden D1 Doredenkers D1
1. Roward Dorrestijn - Abel de Groote 0-1
2. Sven Herder - Hidde Heida 0-1
3. Reinier v Roosendaal - Ruben Mulders 0-1
4. Floor Staal - Thijmen Lindeman 0-1
0-4

22-11-2011 Kraker eindigt onbeslist

Vanavond de kraker tussen Hidde en Abel. Hidde staat een punt los van Abel dus laatstgenoemde moet winnen om langszij te komen. In de strijd om de punten wint Hidde de eerste partij, Abel trok tot zijn grote opluchting de stand gelijk door de tweede partij te winnen. Daarmee wordt het gat niet groter. Hidde blijft op kop, gevolgd door Abel op één punt. Thijmen sluipt langzaam dichterbij en bezet door een overwinning nu de derde plek. Layla gaat haar draai zo langzamerhand vinden en wint haar tweede wedstrijd. Tobias speelt best goed maar mist hier en daar het kleine beetje geluk om het tij te keren. Maar als hij zo doorgaat, moeten de punten toch een keer komen. Tenslotte Victor die ook nu weer wint en daarmee in de subtop komt.

Uitslagen zesde ronde:

Hidde Heida - Abel de Groote rem
Thijmen Lindeman - Ruben Mulders 1-0
Jeroen van der Linden - Wesley Bakhuizen 0-1
Tobias Derks - Layla Jongeneelen 0-1
Michiel Pater - Victor Cevaal 0-1

Stand na de zesde ronde

Wed Pnt
1. Hidde Heida 6 5,5
2. Abel de Groote 6 4,5
3. Thijmen Lindeman 5 4
4. Victor Cevaal 6 3,5
5. Luck van Rijswijk 5 3
6. Wesley Bakhuizen 6 2,5
7. Ruben Mulders 6 2
8. Layla Jongeneelen 4 2
9. Michiel Pater 3 1
10. Jeroen van der Linden 5 1
11. Tobias Derks 6 0

15-11-2011 Layla medekoploper na overwinning

- In deze derde ronde van de laddercompetitie slechts drie wedstrijden. Er speelde namelijk ook een team extern tegen Hoogland. Opvallend was de overwinning van Layla op Thijmen. Daarmee vestigde zij zich op een gedeelde eerste plaats die ze samen deelt met nog vier anderen. Jeroen en Tobias speelden tegen elkaar gelijk en beiden zijn nu van de nul af. Luck wint van Wesley en is daarmee een van de vijf koplopers.

Uitslagen derde ronde:

Jeroen van der Linden - Tobias Derks rem
Thijmen Lindeman - Layla Jongeneelen 0-1
Luck van Rijswijk - Wesley Bakhuizen 1-0

Luck wapent zich tegen de kou

Stand na de derde ronde

Wed Pnt
1. Hidde Heida 2 1,5
2. Victor Cevaal 2 1,5
3. Layla Jongeneelen 3 1,5
4. Luck van Rijswijk 3 1,5
5. Wesley Bakhuizen 3 1,5
6. Abel de Groote 1 1
7. Michiel Pater 1 1
8. Tobias Derks 2 0,5
9. Jeroen van der Linden 2 0,5
10. Thijmen Lindeman 3 0,5
11. Ruben Mulder 0 0

13-11-2011 Hey pa, het gaat best lekker

De tweede Grand Prix van het seizoen werd georganiseerd door schaakvereniging Moira Domtoren. Het maximaal aantal deelnemers was vastgesteld op tachtig, maar door de vele aanmeldingen rekte de organisatie dat aantal op naar achtennegentig. Het was dan ook bijzonder druk bij de inschrijving en door al die drukte werd het toernooi om half twee geopend, ruim een half uur later dan gepland.

De deelnemers werden ingedeeld in groepen van acht naar speelsterkte.  Iedereen speelde dus  zeven partijen , het speeltempo bedroeg vijftien minuten per persoon per partij. Aan het toernooi deden vier Doredenkers mee.  Luck van Rijswijk en Ruben Mulders deden al eerder mee aan een toernooi, maar voor Thijmen Lindeman en Victor Cevaal was het hun debuut.

We speelden in de locatie waar ook schaakvereniging Moira Domtoren haar clubavond heeft.  Dat is het voormalige gebouw van de bloedbank dat tegenwoordig gebruikt wordt voor allerlei doeleinden waaronder ook cursussen.  De deelnemers waren verdeeld over drie zalen. Met vier deelnemers verspreidt over drie groepen  en met een rapidtempo van vijftien minuten  is het moeilijk om de partijen te volgen.  Ik ga ze toch maar even langs.

Ruben  Mulders speelde in groep acht.  Hij won één partij en dat was eigenlijk ietsjes te weinig voor hem.  Een paar keer koos hij het verkeerde plan. In één wedstrijd bijvoorbeeld koos hij niet het juiste plan. Na een tip van Louis (toren actief maken) kwam de in een volgende partij de volgende stelling op het bord.

Hier heeft Ruben de toren van a8 in de aanval gebracht en dus actief gemaakt. Jammer genoeg ging de uitvoering niet goed.  Gaat de koning naar g3 dan loopt het mat. Gaat de koning naar g2 dan speelt zwart de dame naar h4 en het is ook uit.

Luck van Rijswijk speelde in groep  negen en dat was iets te hoog gegrepen. Hij is begonnen in stap twee, maar er zaten kinderen bij die al langer daarmee bezig waren en dat was goed te zien. Ze waren net iets beter. Vaak is het nog een kwestie van concentratie en het goede plan op het juiste moment kiezen. Dat is nog een beetje meer ervaring krijgen en dan komt dat vanzelf goed.

Thijmen Lindeman speelde zijn eerste toernooi. En dat was best wennen. In het begin was hij te onrustig en speelde veel te snel. Daarmee gaf hij tot twee keer toe een gewonnen stelling  weg.  Nadat hij op het hart gedrukt kreeg om vooral toch iets rustiger te schaken, ging het een stuk beter. Ook al sta je gewonnen, neem de tijd om het juiste plan te vinden. Hij begon punten te scoren en eindigde met 4,5 punt op de derde plaats. Goed gedaan, want daarmee won hij een beker in zijn eerste toernooi!

Voor Victor Cevaal geldt eigenlijk hetzelfde. De kansen in de partijen golven op en neer, maar op een of andere manier scoort hij dan toch de punten. Eén keer liet hij een kans liggen in de volgende stelling:

Victor speelt met zwart.  Zijn koning is helemaal naar de overkant overgestoken. Wit heeft net zijn toren weggespeeld om op de onderste rij mat te geven. Victor speelt a tempo Pg4 en gaat prompt mat op de onderste rij. Als hij even de tijd had genomen, had hij gezien dat hij mat in één zet kon geven: Tg1 !!

In de pauze had ik even een gesprek met Victor onder vier ogen en gaf ook bij hem aan dat hij op het juiste moment de tijd moest nemen. Hij had toch al een aantal punten gescoord maar het zou zonde zijn om daarvoor onnodig punten te morsen.  Hij knikte begrijpend en de eerstvolgende partij was binnen vijf minuten uit. Hij had wel gewonnen. “Hey pa,  het gaat best lekker”, zei hij met een glimlach tegen zijn vader die stond toe te kijken. En het ging ook lekker, want in zijn eerste toernooi behaalde hij met vijf punten de tweede plaats en dat is toch een hele mooie prestatie.

Bij de prijsuitreiking werden twee Doredenkers naar voren geroepen om de prijzen in ontvangst genomen. En daar waren we allemaal hartstikke trots op. Tevreden en met een mooi herinneringsvaantje rijker gingen we weer richting Wijk  bij Duurstede.

Groep 8

Punten Rating Nieuwe rating
1. Maarten Blommenstein 6,5 619 706
2. Aayra Baramakeh 6 600 679
3. Daan Timmers 4 598 617
4. Veronika Dijkstra 3,5 608 609
5. Jair Vetulani 3 601 589
6. Jeremy Faay 3 622 603
7. Ruben Mulders 1 611 536
8. Pjotr Berger 1 625 545

Groep 9

Punten Rating Nieuwe rating
1. Jaromir Levi 6 580 654
2. Quimten Burggraaf 5 570 617
3. Merlijn Vriend 4,5 578 608
4. Joost van der Pouw 4 582 595
5. Minous Marien 3 586 568
6. Tim Muller 2,5 570 542
7. Jiske Koot 2 581 535
8. Luck van Rijswijk 1 568 496

Groep 11

Thijmen en Victor blij met hun gewonnen prijs

Punten Rating Nieuwe rating
1. Wouter Meeuwsen 6 450 537
2. Victor Cevaal 5 512 548
3. Thijmen Lindeman 4,5 513 534
4. Eme Jansen 4 485 501
5. Ties Terlouw 3,5 480 482
6. Frits Geelhoed 2,5 512 473
7. Kylian Bijvank 2 485 441
8. Hans Nieman 0,5 455 376

08-11-2011 Geen verrassingen in wintercompetitie

Vandaag staat de topper tussen Abel en Victor op het programma. Victor staat slechts een half puntje achter en kan goede zaken als hij weet te winnen. Hoewel hij het wel probeert is het toch Abel die aan het langste einde trekt. Ruben die na een matig begin de smaak te pakken heeft gekregen, weet nu Luck op remise te houden en komt weer iets dichterbij. Layla moest tegen koploper Hidde en kon niet voor een verrassing zorgen. Hidde blijft daarmee aan kop, gevolgd door Abel en een aantal spelers die weer vlak daarachter zitten. Het is nog lang niet beslist.

Uitslagen vijfde ronde:

Abel de Groote - Victor Cevaal 1-0
Wesley Bakhuizen - Tobias Derks 1-0
Ruben Mulders - Luck van Rijswijk rem
Hidde Heida - Layla Jongeneelen 1-0

Stand na de vijfde ronde

Wed Pnt
1. Hidde Heida 5 5
2. Abel de Groote 5 4
3. Thijmen Lindeman 4 3
4. Luck van Rijswijk 5 3
5. Victor Cevaal 5 2,5
6. Ruben Mulders 5 2
7. Wesley Bakhuizen 5 1,5
8. Michiel Pater 2 1
9. Layla Jongeneelen 3 1
10. Jeroen van der Linden 4 1
11. Tobias Derks 5 0

15-11-2011 Doredenkers D1 start met overwinning

De eerste wedstrijd tegen Hoogland is goed verlopen. Het was voor ons team voor de eerste keer dat ze extern spelen en dat was wel te merken. Het team was wat gespannen. Het valt ook niet mee om en met klok te spelen, en je zetten te moeten noteren en ook nog te schaken!

De wedstrijd begon wat later. Door een communicatiestoring ging het team uit Hoogland te laat weg. We werden keurig gebeld door hun jeugdleider die ons daarmee op keurig op de hoogte hield. Rond tien voor half acht kwam het team bij onze locatie aan. Helaas waren ze maar met z’n drieën, de eerste bordspeler ontbrak.

De tegenstander van Abel kwam niet opdagen en dus was Abel snel klaar. Hij kreeg een reglementair punt. Victor speelde op bord vier tegen Arne Zuidhof. Al heel snel had Victor positioneel voordeel en met een trucje won hij de toren. De volgende stelling is ontstaan na de twaalfde zet van zwart.

Victor geeft mat in één zet met Lf7. De stand in de wedstrijd kwam daarmee op 2-0. Hidde Heida speelde met wit tegen Ignace Konig en Hidde speelde in zijn bekende stijl met de dame voor de fronttroepen uit. Dat kan heel gevaarlijk zijn maar dit keer pakte het goed uit. Na materiaalwinst ging het snel uit (3-0).

Ruben Mulders was als laatste klaar. Hij had wat moeite om het ritme te vinden. Spelen, klokken, schrijven etc. Hij kwam in het middenspel een kwaliteit achter maar hield lang stand. Een keer had hij de mogelijkheid om de kwaliteit terug te winnen en weer in de race terug te komen maar hij zag het niet. Na 75 (!) zetten moest hij zich gewonnen geven.

Daarmee kwam de eindstand op 3-1 voor ons team. Een mooi begin van de competitie.

Doredenkers D1 Hoogland D4
1. Abel de Groote - no 1-0
2. Hidde Heida - Ignace Konig 1-0
3. Ruben Mulders - Robbin van den Ham 0-1
4. Victor Cevaal - Arne Zuidhof 1-0
3-1

01-11-2011 Thijmen stijgt naar de derde plaats

Van de twee koplopers in de wintercompetitie wist alleen Hidde zich te handhaven door een overwinning op Luck. Abel verloor en dat komt eigenlijk doordat hij soms veel te snel speelt. Hij werd schaakgezet met zijn koning “achter de paaltjes” en dacht dat het mat was en liep weg. Toen hij later terugkwam aan het bord zag hij dat zijn tegenstander schaak stond, maar toen was het uiteraard te laat. Thijmen komt er steeds beter in en won zijn derde partij en klimt daarmee naar een gedeelde derde plaats.

Uitslagen vierde ronde:

Michiel Pater - Abel de Groote 1-0
Luck van Rijswijk - Hidde Heida 0-1
Thijmen Lindeman - Jeroen van der Linden 1-0
Tobias Derks - Ruben Mulders 0-1
Victor Cevaal - Wesley Bakhuizen 1-0

Stand na de vierde ronde

Wed Pnt
1. Abel de Groote 4 3
2. Hidde Heida 4 4
3. Luck van Rijswijk 4 2,5
4. Thijmen Lindeman 4 3
5. Victor Cevaal 4 2,5
6. Layla Jongeneelen 2 1
7. Jeroen van der Linden 4 1
8. Wesley Bakhuizen 4 0,5
9. Ruben Mulders 4 1,5
10. Tobias Derks 4 0
11. Michiel Pater 2 1

Reis rond wereld

Deze ronde werd een prooi voor Ruben Mulders en klimt daarmee op de ranglijst. Luck scoort al weken een hoog gemiddelde en blijft aan kop. Hij staat drie punten los van Wesley, die nog altijd tweede staat. Hidde bezet de derde plaats.

Uitslag vierde ronde

1. Ruben Mulders 11
2. Luck van Rijswijk 10
3. Wesley Bakhuizen 9
4. Hidde Heida 8
5. Victor Cevaal 7
6. Thijmen Lindeman 6
7. Abel de Groote 5
8. Tobias Derks 4
9. Jeroen van der Linden 3
10. Michiel Pater 2
11. Layla Jongeneelen 1

Stand na de vierde ronde (01-11-2011)

AP R4 TOT.
1. Luck van Rijswijk 27 10 37
2. Wesley Bakhuizen 25 9 34
3. Hidde Heida 22 8 30
4. Victor Cevaal 18 7 25
5. Thijmen Lindeman 17 6 23
6. Abel de Groote 15 5 20
7. Ruben Mulders 9 11 20
8. Jeroen van der Linden 16 3 19
9. Layla Jongeneelen 13 1 14
10. Michiel Pater 10 2 12
11. Tobias Derks 8 4 12

29-10-2011 Hidde gaat voor de prijzenkast

Hidde Heida heeft de smaak te pakken. Vandaag speelde hij mee in het jeugdtoernooi in Elst. Het toernooi werd georganiseerd door de plaatselijke vereniging de Elster Toren. Deze vereniging behoort tot de Oostelijke Schaakbond (OSBO) en ook in die bond hebben ze, net zoals binnen onze bond, een soort van Grand Prix. Bij de OSBO wordt die gesponsord door IJSCO.

Aan het toernooi deden 106 kinderen mee en zij werden ingedeeld in 12 groepen naar speelsterkte. Hidde Heida deed mee in groep acht en speelde één keer remise en verloor slechts één partij. Hij behaalde 7,5 punt uit 9 partijen, werd daarmee tweede en won daarmee weer een beker. En dat was zijn vierde beker in een vrij korte tijd. Het wordt zo langzamerhand tijd voor een prijzenkast!

1. Thijmen Terpstra De Toren 9
2. Hidde Heida Doredenkers 7,5
3. Jan-willem de Jong O&O 5
4. Sam Plevier Voorst 5
5. Ruben Cabri De Toren 5
6. Yacoub van der Heyden De Toren 5
7. Max Plevier Voorst 3
8. Christel van Diepen * Het Kasteel 2
9. Annika Terpstra * De Toren 2
10. Marijn Cabri De Toren 1,5

14-10-2011 - Het jaarlijks te organiseren vierkampen toernooi van Moira Domtoren vond weer in oktober plaats .De speeldata waren  7, 11 en 14 oktober. Het toernooi wordt gehouden voor senioren maar er kunnen ook jeugdspelers aan meedoen. Zij werden ingedeeld in afzonderlijke jeugdgroepen.  In jeugdgroep vier werd winnaar Hidde Heida.  Hij won alle drie de partijen en werd daarmee ongeslagen kampioen in zijn groep.

1. Hidde Heida 3
2. Tim Muller 1
3. Ilion van der Geugten 1
4. Sjors Mouton 1

25-10-2011 Hidde wint eerste ronde snelschaken

De eerste ronde van het snelschaken zit er op. Het was best even wennen aan het snelle tempo, maar de meesten ging dat wel goed af. Omdat je snel moet spelen, krijg je wel van die rare situatie met wisselende kansen. Maar dat is leuk en geeft soms verrassende uitslagen te zien. Hidde Heida was vanavond de sterkte en hoefde slechts één remise toe te staan tegen Victor. Abel  verloor zijn partij tegen Hidde en kwam daarmee op vijf punten, gevolgd door Victor die verrassend de derde plaats pakte.

We spelen in het totaal vier ronde waarbij de beste drie resultaten tellen. Vervolgens wordt op basis van de beste drie resultaten de finalegroepen samengesteld. Je kan dus best eens een mindere avond hebben zonder dat dat dan gevolgen heeft voor je klassement.

Eindstand ronde 1

Score WP SB
1. Hidde Heida 5.5 19.5 17.25
2. Abel de Groote 5.0 18.0 12.5
3. Victor Cevaal 4.5 19.5 11.75
4. Thijmen Lindeman 3.0 21.0 6.0
5. Ruben Mulders 3.0 17.0 5.0
6. Luck van Rijswijk 2.0 20.5 4.0
7. Layla Jongeneelen 2.0 16.5 3.0
8. Tobias Derks 2.0 16.5 3.0
9. Jeroen van der Linden 2.0 13.0 5.0
10. Michiel de Pater 1.0 18.5 2.0

Ronde 1

1 Layla Jongeneelen - Abel de Groote 0-1
2 Ruben Mulders - Michiel de Pater 1-0
3 Jeroen van der Linden - Luck van Rijswijk 0-1
4 Thijmen Lindeman - Victor Cevaal 0-1
5 Hidde Heida - Tobias Derks 1-0

Ronde 2

1 Victor Cevaal - Ruben Mulders 1-0
2 Luck van Rijswijk - Hidde Heida 0-1
3 Abel de Groote - Thijmen Lindeman 1-0
4 Tobias Derks - Layla Jongeneelen 1-0
5 Michiel de Pater - Jeroen van der Linden 1-0

Ronde 3

1 Hidde Heida - Abel de Groote 1-0
2 Michiel de Pater - Victor Cevaal 0-1
3 Ruben Mulders - Tobias Derks 1-0
4 Layla Jongeneelen - Luck van Rijswijk 0-1
5 Thijmen Lindeman - Jeroen van der Linden 1-0

Ronde 4

1 Victor Cevaal - Hidde Heida rem
2 Luck van Rijswijk - Ruben Mulders 0-1
3 Abel de Groote - Michiel de Pater 1-0
4 Tobias Derks - Thijmen Lindeman 0-1
5 Jeroen van der Linden - Layla Jongeneelen 0-1

Ronde 5

1 Abel de Groote - Victor Cevaal 1-0
2 Hidde Heida - Ruben Mulders 1-0
3 Thijmen Lindeman - Luck van Rijswijk 1-0
4 Layla Jongeneelen - Michiel de Pater 1-0
5 Jeroen van der Linden - Tobias Derks 1-0

Ronde 6

1 Thijmen Lindeman - Hidde Heida 0-1
2 Luck van Rijswijk - Abel de Groote 0-1
3 Victor Cevaal - Layla Jongeneelen 1-0
4 Ruben Mulders - Jeroen van der Linden 0-1
5 Michiel de Pater - Tobias Derks 0-1

17-10-2011 Sterke Hidde 2-de in Bennekom

Al vele jaren lang wordt in de herfstvakantie het jeugdtoernooi van Bennekom georganiseerd. En altijd op de maandag. Dit jaar vormde daar geen uitzondering op.  Het toernooi wordt in de Commanderij gehouden. Een voormalige school die nu al geruime tijd dienst doet als denksportcentrum. Het was de dertigste editie van het Bennekomse jeugdtoernooi . Door wat wegwerkzaamheden was de route naar het gebouw wat lastiger te bereiken, maar wel goed te vinden door de routebeschrijving die de organisatie keurig netjes had rondgemaild.

Er werd in achtkampen naar speelsterkte ingedeeld, het speeltempo bedroeg 15 minuten per persoon per partij. Twee Doredenkers waren overgestoken om aan het toernooi deel te nemen.

Voor Hidde Heida was het een mooie dag. Afgelopen zaterdag speelde hij al bij De Giessen een goed GP-toernooi. De ervaring die hij daar opdeed, kon hij nu goed gebruiken. Tenslotte leer je veel als je veel toernooien speelt. Hidde ging als een speer van start en bleef partijen winnen. Zijn overzicht bij zijn partijen wordt steeds beter, zeker als hij nog wat rustiger gaat spelen. Met het ingaan van de laatste ronde stond hij aan kop en moest tegen de nummer twee aantreden. Waarschijnlijk speelde zijn zenuwen hem teveel parten want uitgerekend in de laatste ronde ging hij onderuit en bleef zo op vijf en halve punt steken. Dat was voldoende voor een tweede plaats en een mooie beker.

Voor Ruben Mulders was het zijn debuut en hij had er best zin in. Na twee punten uit drie wedstrijden begon het grote rekenen. Hoeveel punten moet ik nog halen om in de prijzen te vallen? De vierde partij werd goed begonnen maar door te haastig spel kwam hij weer in het nadeel. Zijn tegenstander wist niet precies hoe hij mat moest zetten en na een aantal pogingen gaf hij pardoes zijn toren weg en werd het remise. De vijfde partij werd keurig gewonnen.

Na tussendoor nog wat naar de opening te hebben gekeken met als tip vooral toch wat rustiger te spelen, kwamen zijn  twee beste partijen op het bord. Maar uitgerekend tegen twee sterke spelers en helaas gingen deze verloren. Ruben was er best wel nuchter onder. Ze waren gewoon te sterk. Met drie en een halve punt viel hij net buiten de prijzen. Wel is waar een gedeelde vierde plaats, maar het onderling resultaat gaf de doorslag.

Titia en Ellen, moeders van respectievelijk Ruben en Hidde en jeugdleider Amanda waren als supporter aanwezig. Zoon Raf laat het allemaal aan zich voorbij gaan.

Eindstand

1. Harmen Pater 6 1. Matthijs Klik 6
2. Hidde Heida 5,5 2. Sam Plevier 5
3. Isar Bonthuis 5,5 3. Flip de Jong 4,5
4. Berend Lintjes 5 4. Dries Wedda 3,5
5. Ton Boers 2 5. Ruben Mulders 3,5
6. Jasmijn Peters 2 6. Lora Bonthuis 3
7. Maaike Gorissen 1 7. Rens Wolters 2,5
8. Feike Harmsen 1 8. Athithan Arama 0

15-10-2011 Luck wint 1e beker bij GP De Giessen

Vandaag is het Grand Prix-seizoen begonnen. Net als afgelopen seizoen werd in Giessenburg de aftrap gegeven. De indeling is op speelsterkte (dus niet op leeftijd) en in groepen van acht spelers. Per groep van acht spelers zijn er drie bekers te winnen. De resultaten van alle deelnemers van alle Grand-Prix-toernooien worden in een totaalstand verwerkt. Om hoog te eindigen in het totaalklassement hoef je niet aan alle Grand-Prix-toernooien mee te doen. Alleen je beste vier toernooien tellen mee. Daarnaast worden de behaalde resultaten meegeteld voor de KNSB-rating.

Aan het toernooi deden vijftig kinderen mee waaronder twee Doredenkers. In groep vijf speelde Hidde Heida mee. Deze groep bestond uit tien kinderen, dus er moesten negen ronden worden gespeeld. Hidde ging wat aarzelend van start. Met twee punten en vier partijen dichtte hij zichzelf geen kansen meer toe. Daarna won hij weer twee partijen zodat de score na zes ronden vier uit zes was. In de laatste drie ronden speelde Hidde best goede partijen maar liet door iets te gehaast spel wat kansjes liggen. Uiteindelijk kwam daar nog een remise bij zodat hij eindigde met 4,5 uit 9. En dat is best goed als je weet dat hij soms best sterke tegenstand (stap 3) had.

Luck van Rijswijk was op de heenweg opvallend stil in de auto. Was het de spanning voor het toernooi of stilte voor de storm? Hij ging in ieder geval als een komeet van start en won zijn eerste vijf partijen. Toen moest hij tegen zijn medekoploper op dat moment en verloor. Na een remise kwamen daar nog twee punten bij en daarmee kwam hij op 7,5 punt uit 9 wedstrijden. Omdat zijn concurrent toch nog wat punten liet liggen, werd hij eerste in zijn groep. En dat was voor het eerst in zijn nog prille carrière. Trots sprong hij dan ook op toen hij bij de prijsuitreiking naar voren werd geroepen om zijn eerste beker in ontvangst te nemen.

11-10-2011 Koplopers laten geen steken vallen

De twee koplopers in de wintercompetitie lieten deze week geen steek vallen.

Ruben kon geen potten breken tegen Abel en Hidde sloeg de verwachte aanval van Wesley op zijn positie keurig af. Daarmee behielden de twee koplopers hun kopposite. Thijmen en Victor hielden elkaar na een spannende strijd in evenwicht. Debutant Michiel had het niet makkelijk in zijn allereerste wedstrijd tegen Luck en verloor. De andere nieuweling Jeroen (rechts op de foto) won voor het eerst zijn wedstrijd, Tobias was het slachtoffer. Als er een schaap over de dam is, volgen er meer.

Uitslagen derde ronde:

Ruben Mulders - Abel de Groote 0-1
Hidde Heida - Wesley Bakhuizen 1-0
Thijmen Lindeman - Victor Cevaal rem
Jeroen van der Linden - Tobias Derks 1-0
Michiel Pater - Luck van Rijswijk 0-1

Stand na de derde ronde

Wed Pnt
1. Abel de Groote 3 3
2. Hidde Heida 3 3
3. Luck van Rijswijk 3 2,5
4. Thijmen Lindeman 3 2
5. Victor Cevaal 3 1,5
6. Layla Jongeneelen 2 1
7. Jeroen van der Linden 3 1
8. Wesley Bakhuizen 3 0,5
9. Ruben Mulders 3 0,5
10. Tobias Derks 3 0
11. Michiel Pater 1 0

Reis rond de wereld
De derde ronde van Reis rond de wereld leverde een overwinning voor Abel op. Na zijn eerste overwinning in de competitie scoort Jeroen hier ook een mooie tweede plaats. Luck blijft met een achtpunter keurig de ranglijst aanvoeren, gevolgd door Wesley en Hidde.

Uitslag derde ronde

1. Abel de Groote 11
2. Jeroen van der Linden 10
3. Ruben Mulder 9
4. Luck van Rijswijk 8
5. Wesley Bakhuizen 7
6. Hidde Heida 6
7. Victor Cevaal 5
8. Thijmen Lindeman 4
9. Layla Jongeneelen 3
10. Tobias Derks 2
11. Michiel Pater 1

Stand na de derde ronde (11-10-2011)

AP R3 TOT.
1. Luck van Rijswijk 19 8 27
2. Wesley Bakhuizen 18 7 25
3. Hidde Heida 16 6 22
4. Victor Cevaal 13 5 18
5. Thijmen Lindeman 13 4 17
6. Jeroen van der Linden 6 10 16
7. Abel de Groote 4 11 15
8. Layla Jongeneelen 10 3 13
9. Michiel Pater 9 1 10
10. Ruben Mulder 0 9 9
11. Tobias Derks 6 2 8

04-10-2011 Abel en Hidde samen op kop

De op een gedeelde eerste plaats staande Hidde en Victor mochten het in deze ronde tegen elkaar opnemen. In twee partijen ging het er spannend aan toe maar bleek Hidde toch de sterkste. Alleen Albel kan hem nog bijhouden. Met een overwinning op Layla nestelde hij zich ook aan kop. Hidde en Abel voeren de ranglijst aan, op een halfje gevolgd door Thijmen en Luck die beiden wonnen van respectievelijk Tobias en Jeroen. Wesley die in de eerste ronde een verrassende nederlaag leed, kwam nu niet verder dan een remise. Ruben hield hem keurig van zich af.

Uitslagen tweede ronde:

Wesley Bakhuizen - Ruben Mulders rem
Victor Cevaal - Hidde Heida 0-1
Abel de Groote - Layla Jongeneelen 1-0
Tobias Derks - Thijmen Lindeman 0-1
Luck van Rijswijk - Jeroen van der Linden 1-0

Stand na de tweede ronde

Wed Pnt
1. Abel de Groote 2 2
2. Hidde Heida 2 2
3. Luck van Rijswijk 2 1,5
4. Thijmen Lindeman 2 1,5
5. Layla Jongeneelen 2 1
6. Victor Cevaal 2 1
7. Wesley Bakhuizen 2 0,5
8. Ruben Mulders 2 0,5
9. Tobias Derks 2 0
10. Jeroen van der Linden 2 0
11 Michiel Pater 0 0

27-09-2011 Victor profiteert maximaal

In de tweede ronde van de laddercompetitie moesten twee koplopers het tegen elkaar opnemen. Wesley en Hidde konden onderling uitmaken wie op kop bleef en wie even in de wachtkamer moest gaan zitten. Na een spannende strijd bleef het onderlinge duel onbeslist, in ieder geval voldoende om op kop te blijven. Victor Cevaal kon maximaal profiteren en nestelde zich door een overwinning op Layla op kop naast Wesley en Hidde. De twee nieuwelingen Michiel en Jeroen vochten een mooi duel uit dat door Michiel uiteindelijk werd gewonnen.

Uitslagen tweede ronde:

Michiel Pater - Jeroen van der Linden 1-0
Thijmen Lindeman - Luck van Rijswijk rem
Wesley Bakhuizen - Hidde Heida rem
Victor Cevaal - Layla Jongeneelen 1-0

Stand na de tweede ronde

Wed Pnt
1. Hidde Heida 2 1,5
2. Wesley Bakhuizen 2 1,5
3. Victor Cevaal 2 1,5
4. Abel de Groote 1 1
5. Michiel Pater 1 1
6. Layla Jongeneelen 2 0,5
7. Luck van Rijswijk 2 0,5
8. Thijmen Lindeman 2 0,5
9. Tobias Derks 1 0
10. Jeroen van der Linden 1 0
11. Ruben Mulder 0 0

We speelden ook de tweede ronde van reis rond de wereld. Deze keer was Luck van Rijswijk de slimste. De uitslag van deze tweede ronde is:

1. Luck van Rijswijk 11
2. Thijmen Lindeman 10
3. Michiel Pater 9
4. Wesley Bakhuizen 8
5. Hidde Heida 7
6. Victor Cevaal 6
7. Layla Jongeneelen 5
8. Jeroen 4
9. Tobias Derks 0
10. Abel de Groote 0
11. Ruben Mulder 0

20-09-2011 Vier koplopers in wintercompetitie

In de eerste ronde van de Wintercompetitie moesten twee kanshebbers op de eindzege gelijk tegen elkaar. Abel was in goede doen en won de onderlinge confrontatie tegen Wesley. Hidde won van Tobias en Thijmen hield Luck op remise. Victor manifesteert zich steeds nadrukkelijker en won nu ook van Ruben. Het grootste gevecht was die tussen nieuwkomer Jeroen en Layla. Na een enerverende strijd met kansen over en weer wist Layla de partij naar zich toe te trekken.

Uitslagen eerste ronde:

Wesley Bakhuizen - Abel de Groote 0-1
Ruben Mulder - Victor Cevaal 0-1
Hidde Heida - Tobias Derks 1-0
Thijmen Lindeman - Luck van Rijswijk Rem
Jeroen van der Linden - Layla Jongeneelen 0-1

Stand na de eerste ronde

Wed Pnt
1. Abel de Groote 1 1
2. Hidde Heida 1 1
3. Layla Jongeneelen 1 1
4. Victor Cevaal 1 1
5. Luck van Rijswijk 1 0,5
6. Thijmen Lindeman 1 0,5
7. Wesley Bakhuizen 1 0
8. Tobias Derks 1 0
9. Jeroen van der Linden 1 0
10. Ruben Mulder 1 0

13-09-2011 Goede start Layla in de Ladder

Zoals de eerste clubavond al aangegeven gaan we meer vormen van competitie spelen. Vanavond werd er een start gemaakt met de laddercompetitie. In de ladder bestaat één ronde uit twee wedstrijden. Je speelt een partij met wit en een partij met zwart. Het totaalresultaat telt als einduitslag. De eerste partij tussen Wesley en Luck eindigde in remise door pat. In de tweede wedstrijd moest Wesley alle zeilen bijzetten om Luck van zich af te houden. Twee favorieten voor de eindoverwinning, Abel en Hidde, wonnen respectievelijk van Tobias en Thijmen. Victor en Layla deden niet voor elkaar onder. Nadat Victor de eerste partij had gewonnen nam Layla in de tweede partij revanche waardoor het eindresultaat remise werd. De overwinning van Layla stond nog op het bord toen beide spelers al weg waren. De slotstelling kan ik jullie dus laten zien.

(Layla tegen Victor. De zwartspeler is matgezet)

Uitslagen eerste ronde:

Wesley Bakhuizen - Luck van Rijswijk 1-0
Abel de Groote - Tobias Derks 1-0
Hidde Heida - Thijmen Lindeman 1-0
Victor Cevaal - Layla Jongeneelen Rem

Stand na de eerste ronde

Wed Pnt
1. Abel de Groote 1 1
2. Hidde Heida 1 1
3. Wesley Bakhuizen 1 1
4. Layla Jongeneelen 1 0,5
5. Victor Cevaal 1 0,5
6. Luck van Rijswijk 1 0
7. Thijmen Lindeman 1 0
8. Tobias Derks 1 0
9. Jeroen 0 0
10. Ruben Mulder 0 0

Reis rond de wereld

Bij zo’n titel denken velen gelijk aan het verhaal dat door Jules Verne is geschreven en dat al vele malen is verfilmd. Hebben jullie de film al een keer gezien? De held van het verhaal is Phileas Fogg, die een weddenschap aangaat dat hij in tachtig dagen om de wereld kan reizen. Vergezeld van zijn knecht Passepartout slaagt Phileas Fogg er werkelijk op het nippertje binnen tachtig dagen op het uitgangspunt terug te zijn.

Phileas is een stipt man, die tot in de puntjes heeft uitgerekend welke vervoersmiddelen hij moet nemen om de reis goed te voltooien. Hij maakt onderweg onder meer gebruik van de trein, paard en wagen, schepen, een olifant en een ijszeiler. Bovendien wordt hij ook nog op de hielen gezeten door een Britse rechercheur die meent dat Fogg 50 000 pond uit de Bank van Engeland heeft gestolen en nu op de vlucht is. Fogg lijkt namelijk veel op de dief en het is verdacht dat hij zo’n haast heeft om weg te komen. Doordat Fogg onderweg meestal niet op Brits grondgebied verblijft, kan de rechercheur hem steeds niet arresteren, hij moet zijn kans afwachten tot ze op Brits territorium zijn en ook dan komt het arrestatiebevel steeds te laat.

In India aangekomen, redt hij de mooie jonge weduwe Aouda van een weduwenverbranding. Omdat ze in haar eigen land niet veilig is en als vrouw alleen niet kan overleven, neemt Fogg haar mee naar Japan waar een oom van haar woont. Uiteindelijk, aan het eind van de tocht, trouwt hij met haar.

Aanvankelijk lijkt het erop dat Fogg een dag te laat terug is in Londen. Dan realiseert hij zich echter dat hij op zijn reis de internationale datumgrens in oostelijke richting is overgestoken, en derhalve een dag winst heeft gepakt. Op die manier is hij toch nog op tijd terug.

Training

Maar om deze reis van de wereld (in 80 dagen) gaat het natuurlijk niet. De reis rond de wereld is een training die bij het schaken gebruikt wordt en die goed is voor je ontwikkeling als schaker. Het spel gaat als volgt.

  • Het paard staat op b1
  • Een leerling speelt blind een paardzet (bijv Pb1-c3)
  • Volgende leerling speelt een vervolgzet
  • Het paard mag niet twee keer op hetzelfde veld komen
  • De diagonalen a1-h8 en h1-a8 zijn rivieren dus onbegaanbaar.

Je krijgt om en om de beurt. Als je een goede paardensprong maakt, gaat de volgende verder en blijf je in het spel. Als je voor de tweede keer op hetzelfde veld terecht komt, of je springt in de rivier, dan ben je af. Degene die uiteindelijk overblijft, is winnaar. Dit spel doen we een aantal keren per jaar en daarvan houden we ook een klassement bij. De eindwinnaar wordt “kampioen reis om de wereld”. Wesley Bakhuizen (rechts op de foto) won de eerste ronde.

Uitslag eerste ronde

1. Wesley Bakhuizen 10
2. Hidde Heida 9
3. Luck van Rijswijk 8
4. Victor Cevaal 7
5. Tobias Derks 6
6. Layla Jongeneelen 5
7. Abel de Groote 4
8. Thijmen Lindeman 3
9. Jeroen 2
10. Ruben Mulder 0

06-09-2011 Jeugdschaken weer van start

De vakantie is weer voorbij. De meesten van jullie zijn alweer naar school.

Dat zal best wel even wennen zijn. Inmiddels is het september en wordt het ook wennen aan het ritme van het schaakleven. De eerste avond staat vaak in het teken van hernieuwde kennismakingen, het vertellen van vakantieverhalen, zachtjes aan weer trainen en natuurlijk wat het liefst doen: achter het schaakbord plaatsnemen

Nadat iedereen was binnengedruppeld, konden we beginnen. Louis heette iedereen welkom en legde in het kort uit wat we komend seizoen gaan doen. We gaan meer vormen van schaken invoeren, wat gerichter trainen en daarnaast een aantal leuke avonden organiseren. Ook gaan we externe competitie spelen (tegen andere clubs) en gaan we kijken of we meer naar toernooien kunnen gaan. Binnenkort zal de agenda helemaal worden bijgewerkt, dan kan je zien wanneer we wat gaan doen.

We begonnen vandaag rustig met een snelschaaktoernooitje. Maar eigenlijk kan dat niet, rustig aan en snelschaken. Er moet snel gespeeld worden, de stukken vliegen soms over het bord en de klok wordt regelmatig mishandeld. Maat iedereen vindt het wel hartstikke leuk. We gaan dit seizoen ook een snelschaakkampioenschap organiseren dus het was gelijk een goede oefening.

Groep 1

1 Hidde Heida 6 5
2 Wesley Bakhuizen 6 4
3 Abel  de Groote 6 2
4 Tobias  Derks 6 1

Groep 2

1 Ruben Mulder 5 4
2 Victor Cevaal 5 4
3 Thijmen Lindeman 5 3
4 Luck van Rijswijk 5 2
5 Layla Jongeneelen 5 1

Vanavond waren er ook twee nieuwelingen die kwamen kijken of het schaken op een vereniging wel iets voor ze is. De eerste ontmoeting met Jeroen en Michiel was onlangs in de bibliotheek waar ze tegen leden van de schaakclub hebben geschaakt. Ze kregen uitleg over hoe het er op de vereniging aan toe gaat, een kleine kennismaking met het bord en de stukken en vervolgens gingen ze tegen elkaar schaken. Ze waren in ieder geval erg enthousiast. Hopelijk zien we ze de volgende week weer.