2005

De Hoeksteen kampioen na spannende finale

08-06-2005 – Het kampioenschap was zo opgezet dat er eerst voorronden gespeeld moesten worden. De beste vier plaatsten zich voor de finalepoule. Al snel werd duidelijk dat de vooraf getipte kanshebbers ook nu weer de boventoon voerden. De Horn 1, dat voorzichtig met twee remises begon, plaatste zich als eerste voor de finale, gevolgd door de Hoeksteen 1, De Regenboog 1 (winnaar van vorig jaar) en De Windroos 1.

In de finale ging de wereld op z’n kop. Het team van De Horn 1, dat als winnaar van de voorronde de finale inging, verloor met 3-1 van De Windroos 1. De Hoeksteen 1 dat in de voorronde van de Regenboog 1 met 3-1 had verloren, won nu met dezelfde cijfers. Dat gaf de beide winnende teams vleugels en zowel De Windroos als De Hoeksteen wonnen ook hun tweede wedstrijd van respectievelijk De Regenboog (3-1) en De Horn (4-0) en stelden daarmee hun kandidatuur voor de titel. Stand: De Hoeksteen 4-7, De Windroos 4-6, De Regenboog 0-2, De Horn 0-1.

De apotheose zat dus in de laatste wedstrijd waarin de Hoeksteen en De Windroos tegen elkaar moesten. Gelet op de bordpunten (7 om 6) had de Hoeksteen aan een gelijkspel voldoende.
Al heel snel kwam De Hoeksteen op 1-0 door een overwinning van de tweede bordspeler. Ook de eerste bordspeler stond gewonnen dus het pleit leek beslecht. Verrassend genoeg ontstond er een patsituatie. Daarmee kwam de stand op 1,5 – 0,5 voor de Hoeksteen met op de andere borden minder spel. Echter ook op het derde bord werd het pat, waarmee de 2 punten voor de Hoeksteen binnen waren en dus het kampioenschap. Uiteindelijk won De Hoeksteen met 3-1 van De Windroos maar wat waren de teams aan elkaar gewaagd.
Eindstand: 1.De Hoeksteen, 2.De Windroos, 3. De Regenboog, 4 De Horn.

De tweede finalepoule werd gewonnen door De Regenboog 2 dat daarmee een mooie Schaak CD-rom won. Topscoorder van het toernooi werd Mark-Jan van het team van De Regenboog 1.