2007

De Windroos overtuigend schoolschaakkampioen

18-04-2007 – Op woensdag 18 april vormde de aula van de basisschool De Klim-op het decor van het schoolschaakkampioenschap 2007. Op verzoek van de organisatie om het kampioenschap daar te mogen houden, werd positief gereageerd. Zelfs met de toezegging dat we volgend jaar ook welkom zijn. Een mooie ontwikkeling waar we heel blij mee zijn.
Er werd gespeeld om het schoolschaakkampioenschap van Wijk bij Duurstede. Voor de pas beginnende kinderen uit groep 6 en lager werd een afzonderlijk individueel toernooi gespeeld. Zo kon iedereen meedoen die graag wilde schaken.

Teamkampioenschap
Door het matige aantal inschrijvingen besloot de wedstrijdleiding om de teams in één poule in te delen en dubbelrondig te laten spelen. Al heel snel werd duidelijk dat de Windroos het te kloppen team was. Hoe hard iedereen dat ook probeerde, het lukte er geen een. Het team werd met overmacht kampioen door alle 10 wedstrijden te winnen. Daarmee werd de Windroos, met Lorenz Brethouwer, Marijn Soeterbroek, Jordi van der Lugt en Stijn Alberts aan de borden, ongeslagen kampioen. De wegwijzer dat de laatste jaren steeds hoog eindigde, deed dat ook nu met een tweede plaats. De Regenboog 1, met onder andere de clubkampioen Matthijs Huntelerslag van de Doredenkers in haar gelederen, wist beslag te leggen op de derde plaats, net voor het team van de Hoeksteen.
Ook werden de individuele scores bijgehouden. Degene die de meeste punten haalde, werd topscoorder. Die prijs was er voor Stijn Alberts van De Windroos die 100% scoorde en alle tien zijn partijen won.

Individueel kampioenschap
Na de tweede ronde staan Amy, Jeroen en Pim aan kop met 2 punten. Dat bleek uiteindelijke de voorbode voor de rest van het toernooi want uiteindelijk blijken deze drie spelers onderling uit te maken wie er kampioen wordt, wie tweede en derde. In de 3e ronde weet Pim zijn concurrent Jeroen te verslaan en komt samen met Amy aan kop. Jeroen volgt op 1 punt. In ronde 4 verslaat Amy op haar beurt Pim en komt alleen aan de leiding. In de 5e ronde weet Jeroen van Amy te winnen en omdat Pim zijn partij ook wint, staan de drie kemphanen weer gelijk aan kop. Jeroen en Amy winnen de volgende drie partijen terwijl Pim verliest tegen Lisa. Het blijft dus spannend tot de laatste ronde. Stand aan de kop: Jeroen en Amy 7 punten, gevolgd door Pim met 6 punten. Pim wint zijn laatste wedstrijd evenals Jeroen. Ook Amy lijkt goede zaken te doen en staat in het eindspel een toren en een pion voor. En dan doemt het spookbeeld op dat meeste schakers liever niet willen meemaken. Het wordt pat en dus remise.
Daarmee is Jeroen de kampioen van het individuele kampioenschap met 8 uit 9. Amy wordt tweede met 7,5 uit 9 hetgeen ook een hele knappe prestatie is. Datzelfde geldt voor Pim die een mooie derde plaats behaalt.

Mevrouw Spanjer is volgende week jammer genoeg verhinderd om na het damkampioenschap de bokaal uit te reiken en was daarom vandaag aanwezig om de prijsuitreiking van het teamkampioenschap te doen.

Ook de schaakvereniging was aanwezig. Zij gaven informatie over de schaakclub en voor degenen die wilden, kon er tussen de bedrijven door tegen hen gespeeld worden. Speciaal voor dit kampioenschap had de schaakvereniging een probleemopgave gepubliceerd waarmee een mooi schaakspel kon worden gewonnen.