2006

Topdrukte bij schooldamkampioenschap

01-02-2006 – Voor de tweede achtereenvolgende keer waren we te gast bij De Regenboog. De Regenboog heeft een mooie locatie met een centrale aula waar veel dammers aan de slag konden. De switch van juni naar februari bleek een goede te zijn. Ruim 80 deelnemers hadden zich voor het Damkampioenschap aangemeld. Het kampioenschap was voor het eerst gesplitst in een kampioenschap voor teams en een individueel kampioenschap

Team kampioenschap
In poule 1 was het De Wegwijzer 1 die de toon aangaf. Na 4 ronden stonden zij met 8 uit 4 bovenaan en waren al verzekerd van een plaats in de finalepoule. De strijd om een tweede plaats ging tussen drie scholen. De Windroos 1 en De Hoeksteen 1 ieder met 4 punten en De Opstap 3 met 6 punten. Met een gelijkspel tegen de koploper verzekerde De Opstap 3 zich van de tweede finaleplaats.

In poule 2 was het het thuisspelende team van De Regenboog 1 die de touwtjes strak in handen had. Ook zij hadden na 4 ronden de strijd in hun voordeel beslist met een maximale score van 8 uit 4. De Opstap 1 met in hun kielzog De Hoeksteen 2 en Het Baken 1 had de beste vooruitzichten op de tweede finaleplaats. De Opstap 1 bleef tegen de koploper steken op een gelijkspel. Door de overwinning van Het Baken 1 tegen De Hoeksteen 2 plaatste Het Baken 1 zich ook voor de finalepoule.

In de finale wonnen De Wegwijzer 1 en De Regenboog 1 hun eerste wedstrijd tegen respectievelijk Het Baken 1 en De Opstap 1. In de tweede ronde troffen de koplopers elkaar en deze confrontatie werd door De Wegwijzer 1 met 6 – 2 gewonnen. Door het gelijke spel van De Opstap 1 tegen Het Baken 1 bleven beide teams in de race voor een podiumplaats. De stand na de tweede ronde: De Wegwijzer 4 pnt. De Regenboog 2 pnt Het Baken en de Opstap ieder 1 pnt.

De Opstap 1 had de lastige opgave om te moeten aantreden tegen de koploper. Hoewel ze het wel probeerden bleek De Wegwijzer 1 een maatje te groot. Daarmee werd De Wegwijzer 1 de schooldamkampioen 2006. De Regenboog 1 hield Het Baken 1 op een gelijkspel en veroverde het zilver. Voor het Baken 1 was dat gelijkspel voldoende om de derde plaats te pakken.

De topscoordersprijs werd gewonnen door Fedde van Viegen die aan het eerste bord van de Wegwijzer al zijn partijen won.

Individueel kampioenschap
Voor het eerst werd er ook gespeeld voor het individuele kampioenschap. Het kampioenschap is bedoeld voor leerlingen uit groep 6 en lager. Deze leerlingen vallen vaak buiten de teamselecties of zijn beginnende dammers. Door de invoering van een individueel kampioenschap kunnen zij ook meedoen. Dat dit een gouden greep was, bleek wel uit de 32 aanmeldingen.

In dit kampioenschap eindigden drie spelers op de gedeelde eerste plaats met 6,5 punt uit 8 wedstrijden. Dus wordt er dan gekeken naar het aantal weerstandpunten. De weerstandspunten worden bepaald door het totaal aantal punten van de tegenstanders, die iemand heeft gehad, bij elkaar op te tellen. Degenen die het hoogste aantal weerstandspunten heeft gehaald, heeft ook gemiddeld de sterkste tegenstand gehad.

Op grond van dit criterium werd Luuk van De Wegwijzer de (eerste) individuele schooldamkampioen 2006, Amy, ook van De Wegwijzer, veroverde de tweede plaats en Matthijs van De Regenboog de derde plaats.