2011

26 Jan 2011 De windroos sterkste bij schaakkampioenschap

De Windroos is de nieuwe schoolschaakkampioen van Wijk bij Duurstede. Met een score van 13 punten uit de te behalen 14 punten werd het team ongeslagen kampioen. Toch was het geen gemakkelijke middag. In een nek aan nek race met het team van De Wegwijzer trokken de beide teams lange tijd gelijk op. Na vijf ronden stonden beide teams aan kop, De Wegwijzer had zelfs een half bordpuntje meer.

In de zesde en voorlaatste ronde volgde de onderlinge confrontatie en na een spannende wedstrijd won de Windroos met 2,5 – 1,5. De Windroos stond nu eerste met 12 matchpunten en 18,5 bordpunt, De Wegwijzer tweede met 10 matchpunten en 18 bordpunten.

Maar de strijd was nog niet gestreden. De Wegwijzer won in de laatste ronde met 4-0 en kwam daarmee op een eindscore van 12 matchpunten en 22 bordpunten. De Windroos moest dus minimaal gelijkspelen om kampioen te worden. Een verrassing hing in de lucht, uitgerekend tegen het tweede team van De Wegwijzer had De Windroos het erg lastig. Toen de kruitdampen waren opgetrokken stond er een 2-2 op het scorebord.  Precies voldoende voor het kampioenschap. Het trotse team, bestaande uit Abel de Groote, Jason Blank, Ruben Mulders, Jur Dousi en Tobias Derks, ontving uit handen van burgemeester de heer Swillens de kampioensbeker.

Het zilver werd dus gewonnen door De Wegwijzer en De werkschuit completeerde het podium met een derde prijs.

Twee spelers wonnen 6 van de 7 partijen en werden daarmee topscoorder. Winnaars van de topscoordersprijs waren Ryan de Wit van De Wegwijzer 1 en Wesley Bakhuizen van De Hoeksteen.

B-categorie

In de B-categorie (groep 6 en lager) werd De Wegwijzer, bestaande uit Daan Verbeek, Roy Zomer, Victor Ceval en Thijmen Lindeman, ongeslagen kampioen. Het team won al haar zes wedstrijden en alle spelers scoorden  5,5 uit 6. Daarmee behaalden alle vier spelers de hoogste individuele score in deze categorie en wonnen daarmee ieder ook de topscoordersprijs.  Een mooie teamprestatie.  De tweede prijs was voor Het Baken en De Hoeksteen legde beslag op de derde prijs.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking werd gedaan door onze burgemeester de heer Swillens. Hij was speciaal naar de St. Jozefschool gekomen om alle winnaars persoonlijk te feliciteren. Hij blijkt ook veel van schaken te weten want hij stelde een aantal vragen aan de kinderen. Hoe oud is het schaakspel? De kinderen moesten vaak raden om een beetje in de buurt te komen. Het was wel 5000 jaar oud. Hij vond het ook knap wat de kinderen deden. Het is niet zomaar een spelletje, maar je moet heel goed nadenken.

Daarna reikte hij de prijzen uit aan alle winnaars en nam de tijd om met ze op de foto te gaan.

Gastvrij

Het schoolkampioenschap vond dit jaar plaats in de St Jozefschool waar we zeer gastvrij werden onthaald. In de ruimte aula was plaats genoeg voor de wedstrijdleiding, kantine en andere activiteiten. In de lokalen werden de wedstrijden gespeeld.

Schaakvereniging

Ook de schaakvereniging was aanwezig en voor degenen die een ronde vrij waren kon er simultaan gespeeld worden tegen Wim Welgraven, lid van de Wijkse schaakvereniging. Speciaal voor dit kampioenschap was er een probleemopgave waarmee een schaakspel gewonnen kon worden.

De opgave luidt: wit aan zet geeft mat in twee zetten

De oplossing luidt: 1.g4 – Kxg4 Zwart kan niets anders dan de pion nemen. En nu komt de matzet 2. Df4 en zwart kan geen kant meer op.

Het schaakspel werd gewonnen door Anoek van Grootveld van De Hoeksteen.