Verslagen externe competitie 2013-2014 (achttal en viertal)

20-05-2014 Viertal verliest z‘n laatste wedstrijd
De uitslag was Doredenkers 1 Moira-Domtoren 3 1 -3.
Later meer details.

15-05-2013 Doredenkers kan ook in de laatste wedstrijd de eer niet redden
In de uitwedstrijd tegen Kasteel 1 werd nog een keer geprobeerd om toch nog een matchpunt of meer te pakken. Het zag er weer lange tijd redelijk uit. In de beslissende fase vielen teveel halfjes de verkeerde kant op.

Aan de bovenste vijf borden werden 3½ punt gehaald, maar dit was niet genoeg.

  De uitslagen: 41/2 – 31/2

 • W.J. Huijbregtse (Wim) – Eric Bies 0 – 1
 • M. van Straten – Pier Jaarsma 1/2 – 1/2
 • H. Grundeler – Amanda de Jong 1/2 – 1/2
 • S.H. Vlietstra (Sung-Ho) – Frans van Amerongen 1/2 – 1/2
 • M. Togni (Michel) – Joop Zumbrink 0 – 1
 • F. van der Kruk – Frank de Jong 1 – 0
 • A. Temmink (Arjan) – Roelie van Gooswilligen 1 – 0
 • F.F. Ibrahimy (Fereydoun) – Driekus Jacobs 1 – 0
 • De eindstand in groep 2C is hier te zien.
  De scores van de teamleden zijn hier te vinden.

  15-04-2014 Doredenkers heeft het niet gered in de tweede klasse
  Vandaag was de laatste theoretische kans om degradatie in ieder geval even uit te stellen. Helaas was Woerden 2 te sterk en won met 2½-5½.
  Hiermee eindigt Doredenkers als 10e wat betekent dat we volgend jaar een klasse lager gaan spelen.

  De wedstrijd werd gespeeld in een gezellige sfeer en op de meeste borden was in het begin niet veel aan de hand. Gaandeweg kwamen er wat slordigheidjes en verkeerde keuzes wat veelal resulteerde in een verloren stelling. Aan de bovenste borden konden we goed tegenstand bieden waardoor we toch nog wat puntjes pakten.

   De uitslagen:

  • Eric Bies – Wim Veelenturf 1 – 0
  • Pier Jaarsma – Bart de Leeuw 1 – 0
  • Amanda de Jong – Hans Tuit 1/2 – 1/2
  • Frans van Amerongen – Hans Ossebaar 0 – 1
  • Joop Zumbrink – Jan Pool 0 – 1
  • Frank de Jong – Jan Bulk 0 – 1
  • Roelie van Gooswilligen – Aldo Oxener 0 – 1
  • Driekus Jacobs – Willem Vink 0 – 1
  • 25-03-2014 Koploper Moira-Domtoren neemt de punten mee naar huis

   Helaas begonnen we weer met 1 leeg bord zodat we al direct tegen een 0-1 achterstand aankeken.
   Hierna werd er flink gestreden op de diverse borden. Roelie stond al snel veel materiaal achter en ging dit niet meer redden, 0-2.
   Over de andere borden was nog niet veel te zeggen en kon het nog alle kanten op.

   Het verschil op de diverse borden ging in kleine zaken zitten en het duurde even voordat de stand weer wijzigde. Tactische vondsten, tijdnood of netjes uitgespeelde voordelen beslisten de strijd.
   Driekus speelde een hele degelijk partij maar verloor materiaal, Frank en Amanda hadden wat kansjes maar zaten beide in tijdnood en besloten voor zekerheid te kiezen, Frans had een pion verloren en dit was voldoende voor z‘n tegenstandster. En toen stond het in het vierde uur 1-5.

   De tegenstander van Pier bracht een mooi offer, maar de aanval was niet sluitend waardoor Pier een winnend eindspel overhield, 2-5. Eric had een iets betere stelling, maar deze ook al (onnodig) dichtgeschoven. Hierdoor kon wit zijn stelling redelijk goed verdedigen. Wit maakte een klein foutje wat direct een pion kostte. Erger nog was dat de stelling nu open was en Eric z‘n voordeel nu wel kon omzetten in winst, 3-5.

   Helemaal geen gek resultaat tegen de koploper!
   Gezien de huidige stand hebben we alleen nog bij twee keer winst een kans om degradatie te ontlopen.

    

   11-3-2014 Ook De Giessen en Linge 3 – Doredenkers 1 loopt niet goed af
   (Het hieronder staande verslag is deels overgenomen van de website van De Giessen en Linge en wat aangepast.)

   Door deze nederlaag wordt het ontsnappen aan degradatie voor Doredenkers zeer lastig.

   Marcel van Wingerden had het eerste punt snel binnen. Hij had geen tegenstander omdat Joop Zumbrink andere verplichtingen had.

   Wim Rietveld tegen Pier Jaarsma ruilde al vroeg in het spel de dames af en kwam uiteindelijk in een gelijkwaardige stelling met de lopers op het veld en werd tot remise besloten.

   Hans Kragten kwam veel oude bekenden tegen. Vorig jaar speelde hij nog voor de Doredenkers, nu mocht hij ertegenover plaats nemen. Spelend tegen Amanda ontwikkelde zich een gelijkwaardige stelling, maar wel bleven alle zware stukken op het bord. Dit evenwicht werd niet meer verbroken en ook hier werd het remise.

   Een pionnetje voor is niet veel. En in de stelling van Tijmen Schakel leek het ook onvoldoende om het verschil te kunnen maken, maar toen Frank de Jong in het eindspel een fout maakte in de verdediging, kon Tijmen toch het punt binnenhalen.

   Alle vier de paarden in het centrum, dicht opeen in de stelling bij Frans Fijlstra. Om het ijs te breken offerde hij een toren, waarna hij een sterke aanval kreeg tegen Frans van Amerongen. Frans van Amerongen maakte een verkeerde keuze en toen kon andere Frans zijn dame erbij betrekken. Dit werd in combinatie met zijn sterke paarden zijn tegenstander fataal.

   Chris Tromp kwam in de opening al op een pion voordeel en kon vervolgens de dame van Roelie van Gooswilligen opsluiten, alleen door een paard te offeren kon deze nog gered worden. Dit verlies kwam Roelie niet meer te boven.

   De laatste twee partijen waren het eerste en het laatste bord. Om met het laatste te beginnen: Arjan Uittenbogaard wist een loper van Driekus te verschalken en kon uiteindelijk mat geven. Zenun Cormehic was op het eerste bord minder fortuinlijk. Eric wist al in de opening met paard en dame zijn koning naar het midden van het bord te jagen. De benauwde positie van de koning eiste haar tol. Na afruil van de dames bleef Zenun met minder pionnen in een versnipperde stelling achter. Hiermee kon De Doredenkers toch nog 1 winstpartij opschrijven.

   Uiteindelijk won De Giessen en Linge 3 dus met 6 – 2 van Doredenkers.

   1. Z. Cormehic (Zenun) E. Bies (Eric) 0 – 1
   2. W. Rietveld (Wim) P. Jaarsma (Pier) 0,5 – 0,5
   3. J.C. Kragten (Hans) A.R. de Jong (Amanda) 0,5 – 0,5
   4. M. van Wingerden (Marcel) * *Niet Opgekomen* 1 – 0
   5. H.F.J. Fijlstra (Frans) F. van Amerongen (Frans) 1 – 0
   6. T. Schakel (Tijmen) F. de Jong (Frank) 1 – 0
   7. P.C. Tromp (Chris) R. van Gooswilligen (Roelie) 1 – 0
   8. A. Uittenbogaard (Arjan) D. Jacobs (Driekus) 1 – 0

   4-2-2014 Debuut Marijke en Ruud in achttal doet de uitslag niet veranderen

   Als je als teamleider ‘s ochtends op de speeldag in je mail drie afmeldingen ziet dan weet je dat het zwaar gaat worden. Dit konden we niet gebruiken in het belangrijke degradatie duel tegen Oud Zuylen 5. Na veel bellen en regelen konden we dan ‘s avond met z‘n zevenen spelen. Marijke Looman en Ruud Jordan maakten hierbij hun debuut in het achttal!

   Door het geschuif van vaste teamleden naar “boven” werd het voor vele spelers nog zwaarder dan normaal. Dit zag je ook al snel terug op de borden.
   Bord 2 hadden we leeg gelaten omdat de vaste speler ontbrak, 0-1.
   Marijke aan bord 7 deed goed haar best en hield het lang vol. Maar haar tegenstander pakte veel materiaal en dat was niet vol te houden, 0-2.
   Roelie was een paar borden omhoog gegaan. Over en weer was er een koningsaanval waarbij haar tegenstander eerder was, 0-3.

   Ruud net twee weken ziek geweest, zat er toch nog fris bij en hield het lang vol tegen zijn jonge tegenstander. Het spel ging gelijk op en de stelling was even symmetrisch. Ruud overzag wat en verloor een stuk en die zag hij niet meer terug. In het eindspel kwam daar nog een toren bij, 0-4.
   Ook Driekus was een flink aantal borden omhoog gegaan en dat merk je dan ook direct tactisch. Hij werd verrast in de opening met een schijnoffer en gaf pardoes een stuk weg. Zijn tegenstander speelde het slim uit en bleef dat stuk tot in verre eindspel voor staan en pakte daarbij nog wat pionnen, 0-5.

   Alle invallers en iedereen die “hoger” moest spelen waren nu klaar en het was zeker leerzaam geweest. De anderen moesten proberen in ieder geval de eer te redden.

   Bij Frank op het bord was het lastig in te schatten wie beter stond en wat nu de juiste voortzetting was. Frank ging wat meer verdedigen waar hij mogelijk de aanval had moeten zoeken. Zijn tegenstander kwam daardoor heel snel z‘n stelling binnen en zette hem mat, 0-6.

   Amanda had haar vertrouwde spel op het bord gekregen en was bezig aan een koningsaanval. Haar tegenstander had eigenlijk geen tegenspel en kon alleen nauwkeurig verdedigen en deed dat dan ook!
   De aanval sloeg net niet door. Hier had mogelijk wel meer ingezeten. Om niet alles weg te geven, bood ze remise aan welke graag werd aangenomen, ½-6½.

   Eric had ondertussen een klein voordeeltje wat het lastig spelen maakte voor z‘n tegenstander. Om los te komen van de druk, werd een pionnenopmars gestart. Zijn tegenstander overzag hierbij de zwakte van de onderste rij, verloor een pion en hield een moeilijk eindspel over. Dit eindspel werd met een schijnoffer omgezet in een gunstiger eindspel. Toen Eric twee vrijpionnen voor stond die niet meer waren tegen te houden was het gedaan, 1½ – 6½.

   Een grote overwinning voor Oud Zuylen die zodoende weer kansen krijgen om degradatie te ontlopen. Voor ons Doredenkers wordt het nu wel heel lastig.

    Doredenkers 1 – Oud Zuylen 5 1½ – 6½
   1. Eric Bies – Gerard Postma 1 – 0
   2. n.o. – Jo Drijver 0 – 1
   3. Amanda de Jong – Jan-Willem Lubbers ½ – ½
   4. Driekus Jacobs – Marc Jongerius 0 – 1
   5. Roelie van Gooswilligen – Lex Plum 0 – 1
   6. Frank de Jong – Jan Gijzen 0 – 1
   7. Marijke Looman – Theo Rooijakkers 0 – 1
   8. Ruud Jordan – Steven Vugteveen 0 – 1

   Verslag van Oud Zuylen

   28-01-2014 Viertal haalt in een spannende wedstrijd een gelijkspel

   Met Frans, Frank, Roelie en Driekus op de respectievelijke borden 1 tm 4 werd de wedstrijd gestart tegen het overwegend jeugdige Rivierenland.

   Driekus kwam al snel materiaal achter en verloor, 0-1.
   Roelie hield het langer vol maar met een toren achter is er geen redden aan, 0-2.
   Frans was het scherpst in de verwikkelingen na een pionvork, 1-2.

   Toen kwam het aan op Frank. Hij had een beter staand paard+pionnen eindspel. Echter stonden wel drie pionnen van hem op dezelfde lijn.
   Door nauwkeurig spelen werden de tegenkansen om zeep geholpen en kon Frank twee dames halen, 2-2.

    Doredenkers 1 Rivierenland 2 2 – 2
    1. F. van Amerongen (Frans) H. Spekman (Huub) 1 – 0
    2. F. de Jong (Frank) D. Laurens (Dennis) 1 – 0
    3. R. van Gooswilligen (Roelie) B. Hendrikx (Bob) 0 – 1
    4. D. Jacobs (Driekus) F. van Zetten (Ferri) 0 – 1

   21-01-2014 Achttal redt het ook niet tegen Zeist

   Aanvankelijk ging de wedstrijd nog gelijk op. Maar toen vielen helaas snel 2 nullen en werd het rekenen geblazen of er nog een gelijkspel in zou zitten.
   Toen dit er ook niet meer in zat, mocht iedereen voor z‘n eigen bord gaan en zelf bepalen wat te doen.

   De uitslagen:
   1. S. Harnandan (Sergio) E. Bies (Eric) 0 – 1
   2. W. van der Bilt (Wouter) P. Jaarsma (Pier) 1 – 0
   3. C.A. Schuckink Kool (Bill) A.R. de Jong (Amanda) 0,5 – 0,5
   4. H.H. Hamers (Herman) F. van Amerongen (Frans) 0,5 – 0,5
   5. P.F. Govaerts (Paul) J.A.M. Zumbrink (Joop) 1 – 0
   6. R. de Jong (Raoul) F. de Jong (Frank) 1 – 0
   7. G.K. Kaastra (Gosse) R. van Gooswilligen (Roelie) 1 – 0
   8. J.A.F. de Vreede (Anton) D. Jacobs (Driekus) 1 – 0
   Gaf de eindstand Zeist 2 – Doredenkers 1 6 – 2

   (Joop zit rechtsboven, Frans rechtsonder)

   07-01-2014 Het viertal is het jaar 2014 goed begonnen.
   Joop aan bord 1 kreeg een mat dreiging of materiaal winst, 1 -0.

    

   Toen Roelie aan bord 4. Ze won eerst een stuk, later stond ze een hele toren voor en toen gaf haar tegenstander op, 2- 0.

   Frank (3) had een gelijke stelling. Vanwege de stand ging hij voor remise waarmee in ieder geval de wedstrijd al gewonnen was, 2½ – ½.

   (Roelie zit linksboven, Frank linksonder)

   Frans (2) stond pion voor en met een goede stelling. Z‘n tegenstander maakte onder de grote druk nog een fout en verloor z’n dame en gaf op, 3½ – ½.

   Hiermee werd de eindstand:
   Doredenkers 1 Oud Zuylen 2 3,5 – 0,5
   1. J.A.M. Zumbrink (Joop) G. van Eeden (Guus) 1 – 0
   2. F. van Amerongen (Frans) A.G. van de Lagemaat (Arend) 1 – 0
   3. F. de Jong (Frank) R. van Eeden (Roos) 0,5 – 0,5
   4. R. van Gooswilligen (Roelie) J.D. van Tongeren (Jan) 1 – 0

    

    

    

    

   16-12-2013 – Bekerviertal uitgeschakeld door ZZC
   Na een lange zit naar Zaltbommel speelden we in de gymzaal. Amanda ruilde in de opening al snel dames en de partij werd al snel remise, ½ – ½.
   Frans ging in op een gambiet, maar kwam onder grote druk te staan en hield dit niet, 1½-½.

   Pier op bord 2 had de sterkste tegenspeler, bleek dat zij ca 26 jaar geleden in Friesland ook al tegen elkaar hadden gespeeld De degelijke stelling van Pier werd heel langzaam aan toch geopend en z‘n tegenstander won een pion en toen door goed manoeuvreren nog eentje. Het resterende lopereindspel met pionnen was verloren, 2½-½.

   Eric had actief spel en moest toen kiezen voor een pionoffer of juist degelijk verder spelen. Z‘n keuze voor het pionoffer leek achteraf niet juist. De aanval sloeg niet door en het resterende eindspel leek verloren. Een tweede pionoffer om z‘n stukken actiever te maken leek even afdoende. Zwart vond echter het juiste tegenplan, 3½-½.

   En daarmee was het bekeravontuur voor 2013-2014 alweer afgelopen.

   03-12-2013 –Achttal redt het niet tegen Paul Keres.
   Het duurde even voordat iedereen aanwezig was. Er ontbraken nog een aantal spelers en met het sinterklaasfeest in het naastgelegen zaaltje was het even de vraag of die er iets mee te maken had.

   Om 20:00 konden we beginnen. Al snel stonden de onderste borden moeilijk, maar daar tegenover stonden de bovenste 5 borden minimaal gelijk.

   Roelie en Driekus waren teveel materiaal kwijt geraakt en gaven op of gingen mat. Frank had enige druk ontwikkeld op f7 maar verrekende zich op de paardvork welke zwart kon maken. Zo stonden we al snel 0-3 achter.

   Aan bord 1 had Eric een pion geofferd voor meer spel. Als compensatie kreeg hij druk op f2 en wit had moeite om zijn ontwikkeling te voltooien. Na een mindere zet van wit kon zwart een voorbereid loperoffer doen op f2 waaruit een mataanval voortkwam, 1-3.

   Pier had in een eindspel een pionnetje meer, maar er stonden ook ongelijke lopers op het bord. Hij bood remise aan, maar mogelijk zat er wel meer in, 1½-3½.
   Frans zat met een dilemma: of een koningsaanval en een (belangrijke?!) pion op b3 opgeven of rustig doorgaan. Hij koos voor het laatste en de slotstelling was remise, 2-4. Dit betekende dat Joop en Amanda eigenlijk beide moesten winnen.
   Beiden stonden ook beter, maar of ze gewonnen stonden? Daarnaast blijft het lastig om een beter staande stelling ook te winnen.

   Joop had het technisch en tactisch heel goed gespeeld. In het eindspel van wit toren + pionnen en Joop 2 lopers + pionnen waarvan eentje al op f3 had hij zeker kansen. Echter hij overzag een simpele aanval van de toren op beide lopers en verloor daardoor snel het eindspel, 2-5.

   Amanda had eerder in de partij een stuk tegen twee pionnen gewonnen. Haar koningsstelling was alleen wat kwetsbaar geworden. Ze overzag een goede witte zet en raakte daardoor het materiele voordeel weer kwijt en kwam zelfs een pion achter. Hierop begon er een pionnenrace van zwarts a-pion tegen wits g-pion. Tijdens deze loop bood Amanda remise aan. Haar tegenstander vond het fair om het aan te nemen zodat de eindstand 2½-5½ werd voor Paul Keres.

   Het was een spannende wedstrijd geweest met helaas een ontknoping welke de verkeerde kant was opgegaan. Deze wedstrijd geeft een beetje hoop voor de volgende wedstrijden in 2014!


    

    

    

    

    

    

   21-11-2013 – Met het sterkste viertal waren we vertrokken naar Driebergen. Gezien het ratingverschil verwachten we een zware wedstrijd. Na een prettige ontvangst en handenschudden met vele oud-bekenden wilden we eigenlijk wel starten. Helaas was de 4e bordspeler verhinderd en moest Peter Egelie, die ons zo hartelijk had ontvangen, ineens invallen.
   We begonnen de wedstrijd goed en degelijk. Eric speelde aan bord 1 tegen een oud-bekende waartegen hij toevallig nog nooit een officiële wedstrijd had gespeeld. Gert vergat te ruilen in de opening en kwam gedrongen te staan. Aan bord 2 kreeg Pier het spel op het bord wat hij met zwart had voorbereid en stond minstens gelijk. Amanda had een rustige stelling op het bord en bij Frans was al een en ander gebeurd maar het was te overzien.
   Geleidelijk aan ging het wat stroever. Pier moest keuzes maken en kwam minder te staan, Amanda had hetzelfde probleem. Zwart drong aan en wit liet zich achteruit drijven. Bij Frans kon het nog alle kanten op, maar was het wel erg tactisch geworden en initiatief erg belangrijk. Eric stond overweldigend, maar moest nog wel dit voordeel omzetten in iets tastbaars.
   Gert bezweek onder de mogelijkheden en ging veel materiaal verliezen en Eric haalde zo het eerste punt binnen, 0-1. Pier bezweek ook snel daarna, 1-1. Frans deed een verkeerde pionzet en verloor direct een pion. Dit i.c.m. de actieve stelling van z’n tegenstander werd dit op den duur teveel, 2-1.
   Amanda stond inmiddels ook slecht maar de klok ging meespelen. In deze fase was Amanda erg scherp en sleepte alsnog een punt uit het vuur, 2-2!!
   Doorn-Driebergen Doredenkers 2 - 2
   1. G. Legemaat (Gerrit) E. Bies (Eric) 0 - 1
   2. J.A. de Groot (Johan) P. Jaarsma (Pier) 1 - 0
   3. G.R. van der Ploeg (Geert Roelof) A.R. de Jong (Amanda) 0 - 1
   4. P.L. Egelie (Peter) F. van Amerongen (Frans) 1 - 0
   Met de oude regels zouden wij nu al door zijn: het laagste bord (in dit geval van Frans) mag je wegstrepen bij een gelijke eindstand totdat een van de teams daardoor wint. Dit seizoen speel je echter eerst een snelschaak-barrage: verwisselende kleuren en allebei 5 min + 3 sec per zet erbij.
   Samenvatting van de barrage:
   • Dit was niet Pier z’n ding en hij verloor al snel, 1-0
   • Amanda was met de gewone partij al beter met snelschaken en deed het nu nog een keer, 1-1
   • Frans nam revanche, 1-2 en toen waren we er al. Als de barrage ook in 2-2 eindigt gaan de oude regels op.
   • Eric aan bord 1 had niet meegekregen hoe we er nu precies voorstonden. Daar was tijdens het vluggeren ook niet echt tijd voor. Eeuwig schaak was binnen bereik maar Eric ging voor de winst. Uiteindelijk zat er niet meer dan remise in, 1½-2½.

   En nu waren we zeker door en werd dit nog even gevierd!

   Het viertal moet z’n volgende knock-out spelen in Zaltbommel tegen ZZC.

   19-11-2013 Viertal wint eerste wedstrijd van Hoevelaken

   Het viertal heeft met 2½-1½ van Hoevelaken 2 gewonnen!

   Joop Zumbrink was verhinderd en werd vervangen door Driekus Jaobobs. De tegenstander kwam helaas met maar drie spelers opdagen en lieten bord 4, bord van Driekus vrij, 1-0.

   Roelie van Gooswilligen aan bord 3 was nog niet helemaal geconcentreerd in de opening. Met zwart spelende ging ze met de loper van f8 op pad…terwijl deze eigenlijk als verdediger hard nodig was. Ze overzag een penning en verloor veel materiaal. Na een koningsaanval overleefd te hebben, ging de tegenstander in de fout en kwam Roelie zowaar een stuk voor. Het eindspel was gewonnen en er was eigenlijk maar 1 gevaar: PAT. Laat haar dit nu overkomen, 1½-½.

   Frank de Jong had een overwegende stelling opgebouwd en probeerde deze te verzilveren. De coördinatie tussen zijn stukken werd hierdoor echter minder en hij verloor een stuk. In het eindspel met materiaal achter en grote tijdnood kon hij het niet meer houden, 1½-1½.

   Het kwam toen helemaal aan op Frans van Amerongen op bord 1.Na een rustige opening kon Frans een pion winnen. Z’n tegenstander had deze gepland als offer en kreeg als compensatie wat aanvalskansen. Frans had de stelling echter onder controle en wit ging te ver in het offeren van materiaal. “Rustig” alles verdedigen maar ondertussen alle aangeboden materiaal meepakken, kwam Frans glad gewonnen te staan. Wit deed nog een laatste wanhoopspoging en gaf toen op, 2½-1½.

   12-11-2013 – In een aanvankelijke koude speelzaal stonden we na enige tijd aan de meeste borden nog gelijk en dat was toch meer dan we hadden verwacht.
   Alleen bij Pier ging het iets anders dan hij thuis had voorbereid. Hij kreeg z’n voorbereiding ook nog op het bord, maar het vervolg was niet helemaal juist. Hij raakte een stuk tegen twee pionnen achter.

   Toen de temperatuur begon op de te lopen i.c.m. met de houtlucht, werd het een beetje een sauna. De stand op de borden leek hierdoor wel beinvloed want deze inmiddels een stuk minder geworden. Driekus stond teveel materiaal achter en verloor. Frank had lang stand gehouden en een gelijke stelling opgebouwd, maar hield dit niet vol. Na nog een kleine onregelmatigheid verloor hij ook, 2 – 0. Pier had ondertussen aardige compensatie opgebouwd en zou mogelijk toch nog een remise kunnen behalen. Eric kreeg een remise-aanbod in iets betere stelling. Gezien de stand op de borden, werd deze in eerste instantie afgewezen.
   Roelie had een goede stelling opgebouwd en vergat te laat om haar dame in veiligere zones te brengen. Dit koste materiaal en het eindspel was daardoor niet te houden, 3 – 0. De stand op veel borden was inmiddels verslechterd. Na nog een keer een remise-aanbod op bord 1 nam Eric dit wel aan. Inmiddels veel tijd verbruikt en geen duidelijk / concreet winstplan meer, 3,5 – 0,5.
   Joop was na een goede opening een pion kwijt geraakt en ook langzaam de grip op de stelling, 4,5 – 0,5. Pier had genoeg druk kunnen ontwikkelen waarop z’n tegenstander het materiaal teruggaf. De overgebleven stelling was remise, 5 – 1. Frans kreeg een gambiet tegenover zich en had lang zicht op goed spel. Ook hij raakte langzaam de controle over de stelling kwijt, 6 – 1. Amanda had de hele tijd een gelijke stelling gehad en zij besloten tot remise, 6,5 -1,5.
   1. Baas,A.(Aart) E. Bies (Eric) 0,5 – 0,5
   2. Bastiaans,S.(Steven) Jaarsma,P.(Pier) 0,5 – 0,5
   3. Jansen,J.A.M.M. A.R. de Jong (Amanda) 0,5 – 0,5
   4. Dyk,van H. F. van Amerongen (Frans) 1 – 0
   5. Stoutenbeek,J W. J.A.M. Zumbrink (Joop) 1 – 0
   6. Post,A.(Arie) F. de Jong (Frank) 1 – 0
   7. Bayards,A.B. R. van Gooswilligen (Roelie) 1 – 0
   8. Buikema,J.J. D. Jacobs (Driekus) 1 – 0
   Vianen 1 Doredenkers 1 6,5 – 1,5

    

   29-10-2013 Dramatische start van eerste Achttal
   Als beginnend teamleider hoop je anders te starten: Doredenkers 1 -  Rivierenland 3  1 – 7.
   Door het stoppen van twee vaste teamleden en het verblijven in het buitenland van onze 2e bordspeler hadden we geen grote verwachtingen.
   Helaas werden we snel overlopen en werden waar mogelijk nog wat bordpunten verzameld:

   1. E. Bies (Eric) A. van Weerden (Arian) 0,5 – 0,5
   2. * *Niet Opgekomen* H. de Rooij (Hans) 0 – 1
   3. A.R. de Jong (Amanda) W.F. Veldmeijer (Freek) 0,5 – 0,5
   4. F. van Amerongen (Frans) J. Meijer 0 – 1
   5. J.A.M. Zumbrink (Joop) R. Kaptein (Rob) 0 – 1
   6. F. de Jong (Frank) J. de Visser (Jack) 0 – 1
   7. R. van Gooswilligen (Roelie) W. de Boer (Willem) 0 – 1
   8. D. Jacobs (Driekus) A. Sluiter (Albert) 0 – 1
   Doredenkers 1 Rivierenland 3 1 – 7