Marijke Looman laat zien dat ze is hersteld en wint!

26-11-2013 –Marijke en Ruud waren ook weer aanwezig en konden gelijk meedoen met de training!
Na eerst een stelling van de jeugd en van de bekerwedstrijd van vorige week bekeken te hebben, werd de eigenlijke training gestart:
“Hoe pak je pionneneindspellen aan?”
Ja dat kan je natuurlijk niet uitleggen in 20 minuten. Wat wel kan is een snel overzicht van mogelijke pionneneindspellen en een stukje algemene aanpak.
Hiermee kon een zaadje worden gelegd!

De avond was inmiddels al redelijk gevorderd toen we aan de vijfde ronde zouden gaan beginnen. Na een “paring-wens” te hebben ingewilligd, waarvoor wel enkele zwitserse indelingsregels moesten worden geschonden konden de wedstrijden aanvangen.
De top-ontmoeting vandaag was die van Frans tegen Driekus.
De eerste partij ging redelijk gelijk op. Frans had wel gemakkelijker spel, maar het was niet eenvoudig om dit om te zetten in materieel voordeel. Er komt een eindspel op het bord met Toren + loper ongelijke kleur + 7 pionnen.
Frans dreigt een gevaarlijke vrijpion te creëren. Om dit tegen te houden geeft Diekus een pion. Groter nadeel is echter dat hiermee de witte koning op pionnenjacht kan en dit beslist. De tweede partij draait eerst uit op een eindspel met alleen zware stukken (D +T’s) en na wat afruilen staat er weer een lastig toreneindspel op het bord. Frans weet dit goed uit te spelen. Overall geeft dit Frans-Driekus 1-0.

(Bij de onderstaande wedstrijden is er gezien het late tijdstip geen tweede partij meer gespeeld.)

Jeroen tegen de weer “herstelde” Marijke is een leuke partij met wisselende kansen voor beiden. Marijke is veel slagvaardiger in het eindspel en promoveert een pion tot dame en zet daarna Jeroen mat.


 

 

Ruud laat z’n koningsstelling al snel ruïneren. Gelukkig voor Ruud, weet Roelie maar beperkt materiaal te winnen zodat hij nog kansen houdt. Roelie speelt het echter goed uit en na zijn laatste verloren pion geeft hij op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frank tegen Rob was een soort wedstrijd trainer tegen leerling. Al spelende gaf Frank aan Rob veel nuttige uitleg en tips. Rob verloor de partij.
Om nog meer van deze partij te leren werden echt slechte of foute zetten overnieuw gedaan totdat er een speelbare zet was gedaan.
Zodoende kon Rob goed partij geven en kwam er in het eindspel een leuk pionneneindspel op het bord met een verrassende ontknoping…dit sloot heel goed aan op het thema van de training (“zaadje”).

 

 

Uitslagen:

Jeroen Bensmann          - Looman, Marijke            0 - 1
Van Amerongen, Frans - Jacobs, Driekus               1 - 0
De Jong, Frank              - Speijers, Rob                   1 – 0
Jordan, Ruud                – Van Gooswilligen, Roelie 0 – 1

Draw by default Verstege, Vincent; Zumbrink, Joop; Bies, Eric; Dix, Bert

Gezien de kleiner geworden groep, wordt er nog 1 ronde gespeeld voor deze wintercompetitie. Daarna zal er dan een afrondende finale worden gespeeld.