Verslagen externe competitie 2014-2015 (achttal en beker)

28-04-2015 Eindelijk een overwinning voor sv Doredenkers!
Het was een strijd om plek 7 en 8 en het zou een gelijkwaardige wedstrijd worden. Er was wel een groot ratingverschil op de bovenste borden in het voordeel van sv Doredenkers en op de onderste borden in het nadeel. De eerste partij die afgelopen was, bleek later een belangrijke uitslag te zijn.

Driekus stond een stuk achter en bood op z‘n bekende manier remise aan: “Zullen we er dan maar een remise van maken?” Dit aanbod nam z‘n tegenstander onverwachts aan waarmee we al een belangrijk halfje binnen hadden bleek later, ½-½.
Roelie speelde een degelijke partij maar verloor wat materiaal, ½-1½. Joop was wat later maar haalde de verloren tijd snel in. De stelling was in het middenspel in evenwicht, maar in het eindspel kwam hij onnodig wat minder te staan en hield het niet langer, ½-2½. Oh jee het zou toch niet weer een zware nederlaag worden, maar daar zag het nog niet naar op omdat we zeker op de bovenste drie borden beter stonden.

Frank had een gelijke stand en zocht toen naar een manier om een koningsaanval op te zetten. Echter hij verzwakte hierbij zijn eigen stelling mogelijk teveel. Uiteindelijk was dit niet meer te houden, ½-3½.
Pier had ondertussen z‘n actieve opstelling kunnen vertalen in een pionwinst. De grote activiteit zorgde er al snel voor dat hij ook groot materiaal ging winnen, 1½-3½.

Eric had al snel een pion gewonnen en een zeer actieve stelling. Toen hij een val plaatste, ving hij de dame. Hierna was het een ongelijke strijd, 2½-3½. Op dit moment stonden de partijen van Frans en Amanda ook op winst.
Amanda had met een listige tussenzet al vroeg in de partij een stuk gevangen. Daarna heerste ze op het bord en uiteindelijk kon een pionpromotie alleen ten koste van groot materiaal worden gestopt, 3½-3½.
Frans had de eer om het beslissende punt te maken. Na over en weer veel aanval, stond Frans een toren voor en dit was voldoende voor de winst, 4½-3½.

En zo haalde sv Doredenkers na 2 jaar weer eens een overwinning met dank aan het eerste halfje van Driekus!

De uitslagen:
 

Doredenkers 1 Woerden 4 4,5 3.5
1. E. Bies (Eric) E. Mallon (Evert) 1 0
2. P. Jaarsma (Pier) H.M. Huizing (Henk) 1 0
3. A.R. de Jong (Amanda) J. Verhoeven (Jeroen) 1 0
4. F. van Amerongen (Frans) A.G. de Nijs (Ton) 1 0
5. J.A.M. Zumbrink (Joop) D. van der Windt (Dick) 0 1
6. F. de Jong (Frank) G. van Haaren (Gerard) 0 1
7. R. van Gooswilligen (Roelie) J. Super (Jan) 0 1
8. D. Jacobs (Driekus) H.J. van Weers (Henk) 0.5 0.5

 

31-03-2015 Gelijkspel voor sv Doredenkers!
Eindelijk pakt sv Doredenkers een matchpunt.
Vegtlust speelde nog voor een promotieplaats en sv Doredenkers wilde wel eens een punt pakken. Er werd hard gevochten tot de eindstand van 4-4.

De uitslagen:
 

Doredenkers 1 Vegtlust 2 4 4
1. E. Bies (Eric) C.N. Regeling (Chris) 1 0
2. P. Jaarsma (Pier) R. van der Pol (Rico) 0.5 0.5
3. A.R. de Jong (Amanda) E. Bensdorp 1 0
4. F. van Amerongen (Frans) B.P.A.M. – Szczerba (Ben) 0 1
5. J.A.M. Zumbrink (Joop) R.O. Aalders (Rudie) 1 0
6. F. de Jong (Frank) S.W. van der Vliet (Sven) 0.5 0.5
7. R. van Gooswilligen (Roelie) W.H. van der Snee (Wim) 0 1
8. D. Jacobs (Driekus) N.D. van der Knaap (Niels) 0 1

 

19-02-2015 Helaas opnieuw een nederlaag voor sv Doredenkers
We hoopten tegen het Kasteel gezien de stand een klein kansje te hebben. Het liep anders.
Vooraf hadden we twee zieken en konden we maar 1 vervanger regelen. Hierdoor maakte Jeroen Bensmann zijn debuut in de externe competitie. Hij speelde een prima partij maar miste de ervaring waardoor hij plotsklaps in een gelijke stelling materiaal weggaf.

Pier op bord 2 liet zijn tegenstander een vergiftigde pion pakken. Hij won daarop een dame tegen een toren. Dit liet hij niet meer glippen. Eric kreeg aan bord 1 mooi spel en kon dit omzetten in groot materiaal voordeel. Frans, Joop en Driekus redden het niet.

De laatste partij van Amanda leek snel in remise te eindigen. Haar tegenstander ging echter nog vol voor de winst. Toen deze de winst binnen bereik had, dacht hij een fout te hebben gemaakt en bood alsnog remise aan. De stelling was echter nog steeds gewonnen.
De resulteerde in een 5½-2½ nederlaag.

De uitslagen:
 

Het Kasteel 2 Doredenkers 1 5.5 2.5
1. G.A. van der Krift E. Bies (Eric) 0 1
2. J. van Gils P. Jaarsma (Pier) 0 1
3. E.C. van Leeuwen (Wout) A.R. de Jong (Amanda) 0,5 0,5
4. W.A. Smit (Wim) F. van Amerongen (Frans) 1 0
5. S. Hoogendoorn J.A.M. Zumbrink (Joop) 1 0
6. H. Kok * *Niet Opgekomen* 1 0
7. M. El Mojahid (Mimoun) J. – Bensmann (Jeroen) 1 0
8. N.C. van Gils D. Jacobs (Driekus) 1 0

 

06-01-2015 Opnieuw een nederlaag voor sv Doredenkers
We hoopten het nieuwe jaar nog zo goed te starten. Helaas dachten de “buren” Doorn-Driebergen daar anders over. Na wat bijgepraat te hebben met veel oude bekenden werd het serieuzer.

Driekus kon met een stuk minder ontsnappen met eeuwig schaak, hij dacht echter nog een mat te zien. Dit mat was er niet en z‘n tegenstander was ondertussen ontsnapt uit het eeuwige schaak en won met het extra stuk, 0-1. Dat was geen beste start en op de overige borden stonden we ook al onder druk.
Amanda kreeg in een gelijk staande stelling een remise-aanbod. Deze werd aangenomen, ½-1½.
Roelie was al snel haar dame kwijt geraakt tegen twee lichte stukken. De druk van de zware stukken van haar tegenstander werd hierdoor al snel te groot, ½-2½.

Frans won wel een pionnetje maar het resterende eindspel viel niet te winnen, 1-3.
Joop stond na de opening een pion achter en bleek ook onder druk staan. Zijn tegenstander zette zijn voordeel om in winst, 1-4.
Frank had de hele partij onder druk gestaan en het leek dat het voor Frank alleen nog afwachten was op de beslissende combinatie van zijn tegenstandster. Deze vond echter geen winstweg. Na een beetje ongelukkige ruil werd Frank zijn inactieve toren echter heel actief en toen kantelde de partij en won Frank toch nog onverwacht, 2-4.

Eric had een remise-aanbod in een gelijke stelling ten tijde van deze beslissingen afgewezen omdat er mogelijk nog een gelijkspel in zat.
Pier stond idd gewonnen in een lastig en technisch eindspel met enkele pionnen meer. Hij raakte echter onnodig een stuk kwijt en toen was de materiaal verhouding opeens loper tegen drie pionnen. Om zover te komen had hij ook al veel tijd verbruikt. Pier kon in deze lastige situatie en steeds grotere tijdnood geen goed plan meer bedenken en verloor alsnog de partij, 2-5.
Eric was ondertussen onder de druk van zijn tegenstander uitgekomen en had een duidelijk plan voor de kwetsbare plekken in de stelling. I.c.m. de wederzijdse naderende tijdnood, kon Eric al snel enkele pionnen winnen en was het resterende toreneindspel gewonnen, 3-5.

Een goede overwinning voor Doorn-Driebergen die hiermee opstoomt naar de middenmoot. Doredenkers blijft helaas met nul matchpunten op de laatste plaats staan. We hebben nog drie wedstrijden om van de nul af te komen.

De uitslagen:
 

Doredenkers 1 Doorn-Driebergen 3 3 5
1. E. Bies (Eric) Putten, P. van (Peer) 1 0
2. P. Jaarsma (Pier) Pleine, D. la (Dick) 0 1
3. A.R. de Jong (Amanda) Rijneker, D.W. (Dirk) 0,5 0,5
4. F. van Amerongen (Frans) Berisa, M. (Marc) 0,5 0,5
5. J.A.M. Zumbrink (Joop) Brands, E.R. (Rene) 0 1
6. F. de Jong (Frank) Karayilan, N. (Nilufer) 1 0
7. R. van Gooswilligen (Roelie) Jongeneel, W. (Pim) 0 1
8. D. Jacobs (Driekus) Zijde, H. van der (Hans) 0 1

 

02-12-2014 Zware nederlaag voor sv Doredenkers

Deze uitwedstrijd zullen we nog wel even blijven herinneren, 7½-½. De enige remise haalde Amanda binnen.

Veel foutjes, blunders en misschien toch nog een groot ratingverschil bepaalden deze hoge nederlaag.

De uitslagen:

 

Zeist 3 Doredenkers 1 7,5 0,5
1. M.J.C. van Amerongen-Jansen (Peggy) E. Bies (Eric) 1 0
2. W.M.A. Smit (Wim) P. Jaarsma (Pier) 1 0
3. H. Keers (Henk) A.R. de Jong (Amanda) 0,5 0,5
4. W. Oskam (Wendela) F. van Amerongen (Frans) 1 0
5. J. de Boer (Jaap) J.A.M. Zumbrink (Joop) 1 0
6. B. Meijer (Ben) F. de Jong (Frank) 1 0
7. R. Snoek (Ron) R. van Gooswilligen (Roelie) 1 0
8. P.D. Witteveen (Peter) M. Looman (Marijke) 1 0

 

18-11-2014 sv Doredenkers uit de beker
Het bekertoernooi houdt dit jaar na 1 ronde op. Na eerder in de externe competitie verloren te hebben van Lekstroom 2, was nu ook het bekerteam van Lekstroom te sterk.
De uitslagen:
Doredenkers Lekstroom 0,5 – 3,5
1. E. Bies (Eric) M. Wallace (Mitchel) 0,5 – 0,5
2. P. Jaarsma (Pier) A. Baas (Aart) 0 – 1
3. A.R. de Jong (Amanda) S. Bastiaans (Steven) 0 – 1
4. F. van Amerongen (Frans) A. Post (Arie) 0 – 1

11-11-2014 sv Doredenkers verliest na spannende strijd

De eerste externe wedstrijd in het nieuwe speellokaal eindigde na een lange spannende strijd in een 3½-4¼ overwinning voor Lekstroom 2.
Lekstroom is een samenwerkingsverband tussen de verenigingen Vianen en Nieuwegein.

De wedstrijd begon zo goed voor Doredenkers.

Driekus kwam al snel veel materiaal voor (door mogelijk ook een verwisseling van Koning en Dame) en speelde vlot door, 1-0. De tegenstandster van Eric probeerde d.m.v. een stukoffer een aanval te krijgen. De aanval sloeg niet door en toen verloor ze de dame door een verborgen aftrekschaak, 2-0. Dat zeg er even heel mooi uit.
Frank werd gevangen in een matnet en gaf op, 2-1. Joop had een complexe stelling en overzag even een pionvorkje wat een toren zou gaan kosten 2-2. Het stond ook zo weer gelijk.
Roelie had ook een complexe stelling. Haar tegenstander kon de koningstelling openen en toen met alle zware stukken naar binnen, 2-3. Op de overige borden konden we mogelijk nog twee punten halen.
Pier had een licht beter staand eindspel maar zou daar nog hard voor moeten werken. Hij bouwde een kleine val in die z‘n tegenstander overzag. Hij won zodoende een vol stuk, 3-3.
Bij de laatste twee borden zag het er oppervlakkig gekeken gelijk uit. Diverse keren werd er remise aangeboden.
Frans en z‘n tegenstander vielen beiden op de koningsvleugel aan. Toen zij geen winnend vervolg zagen, berustten zij in remise, 3½-3½.

En toen kwam alles aan op Amanda, onze remisekoningin.
De stelling was op dat moment echter erg lastig te spelen voor zwart (Amanda). Zwart is aan zet en moet o.a. een oplossing vinden voor diverse kwetsbare pionnen / zwakke velden en de toren op f6. Wit (Gerard) had meer ruimte, meer mogelijkheden om zijn stukken te laten samenwerken en een sterk paard op e5. Daarnaast nog genoeg bedenktijd op de klok!
De directe dreiging is c4 waardoor het zwarte paard weg moet en wit op de zevende rij binnen komt. Vervolg was 1..Tc7 (Tff8 had het paard nog een mooi plekje gegeven op f6 waarmee tevens d7 is gedekt. Als wit dan 2. g4 had gevonden dan was hij aan de winnende hand gebleven. Andere zetten gaven meer remisekansen voor zwart), 2. c4!, Pe7 (Pb6;3. a5);3. Td7, Txd7;4. Pxd7, Tf7;5.Pc5, b6;6.Pxe6+ en wit won een pion. De druk werd daarna te groot voor zwart en wit won nog meer pionnen, 3½-4½.

De uitslagen op een rij:

 1. Eric Bies(z) – Charlotte Moons 1 – 0
 2. Pier Jaarsma – Jan Jansen 1 – 0
 3. Amanda de Jong – Gerard Huisinga 0 – 1
 4. Frans van Amerongen – Feike Reitsma ½ – ½
 5. Joop Zumbrink – Jos Bakker 0 – 1
 6. Frank de Jong – Henk de Bruyne 0 – 1
 7. Roelie van Gooswilligen – Leo van Uffelen 0 – 1
 8. Driekus Jacobs – Jan Engel 1 – 0
   sv Doredenkers 1 – Lekstroom 2 3½ – 4¼

Hier kun je het verslag van Lekstroom lezen.
Volgende week dinsdag mag sv Doredenkers het opnieuw proberen. Dan wordt er opnieuw thuis gespeeld ditmaal tegen het bekerviertal van Lekstroom 1.

06-10-2014 sv Doredenkers verliest eerste wedstrijd
Tegenstander Acquoy was vorig jaar ook gedegradeerd, dus het kon gelijk een pittige wedstrijd worden.
Aanvankelijk stonden de borden gelijk, maar gaandeweg verloren we hier en daar wat materiaal.
Roelie verloor wat pionnetjes in het eindspel en toen was het toreneindspel verloren, 1-0.
Driekus gaf zomaar een stuk weg en kwam steeds meer onder druk te staan, 2-0.
Pier kwam wat passief uit de opening en moest op een gegeven moment een kwaliteit geven, die zag hij niet meer terug, 3-0.
Frans stond aanvankelijk een pion voor, maar z‘n tegenstander had wel compensatie. In het eindspel kon Frans het net redden en werd het afgerond door eeuwig schaak, 3½-½.
Amanda had een degelijk partij en maakte er een remise van, 4-1.
Joop zag de uitslag de verkeerde kant opgaan, wilde wat forceren maar kreeg toen de deksel op z‘n neus, 5-1.
Frank haalde uit een zware partij een remise, 5½-1½.
Eric had al snel een goede stelling omgezet in materiaalwinst. Na wat lastige verwikkelingen hield hij het betere spel (en materiaal) en kreeg een sterke aanval. Z‘n tegenstander kon niet meer alles dekken ging nog meer materiaal verliezen, 5½-2½.
Uitslagen:

 1. Arjan Kreukniet – Eric Bies 0 – 1
 2. Jan Konings – Pier Jaarsma 1 – 0
 3. Martin Weikamp – Amanda de Jong 0.5 – 0.5
 4. Peter Dekker – Frans van Amerongen 0.5 – 0.5
 5. Reijer van Middelkoop – Joop Zumbrink 1 – 0
 6. Adrie Golverdingen – Frank de Jong 0.5 – 0.5
 7. Harry Kramer – Roelie van Gooswilligen 1 – 0
 8. Wout Baas – Driekus Jacobs 1 – 0
   Acquoy – sv Doredenkers 5½ – 2½

Op 11-november spelen we onze volgende wedstrijd thuis tegen Lekstroom 2 (samenwerkingsverband van Vianen en Nieuwegein).

02-10-2014 Het programma voor het achttal is bekend. De bekerindeling zal binnenkort bekend worden. Dit jaar hebben we geen viertal omdat het aantal “actieve” spelers te krap is geworden.