2009

Dubbelslag voor De Regenboog

22-04-2009 – Twee weken na het schooldamkampioenschap waren nu de schakers aan de beurt. In het totaal deden er 12 schoolteams mee. Ook nu waren we weer te gast bij de openbare basisschool De Werkschuit. Verdeeld over twee klaslokalen werd er met groot enthousiasme en in een sportieve sfeer gespeeld.
In de A-categorie zijn na zes ronden nog drie scholen die om de hoogste eer strijden. Alle drie hebben negen matchpunten verzameld, alleen de bordpunten verschillen. De Regenboog 1 staat op 15,5 punt, De Werkschuit 1 op 16,5 punt en De Wegwijzer heeft met 17 bordpunten licht de leiding.
In de zevende ronde komt De Werkschuit niet verder dan een remise, De Regenboog en De Wegwijzer winnen waarmee zij samen aan de leiding komen. In de volgende ronde winnen alle drie de teams met de maximale van 4-0. Het Baken 1 is steeds mee geslopen en staat vierde. Daarmee doen zij nog mee voor het erepodium.
In de laatste ronde moeten De Wegwijzer en De Werkschuit het tegen elkaar opnemen. Na een spannende strijd staat er een 2 – 2 op het scorebord. De Regenboog profiteert maximaal met een 4-0 overwinning op Het Baken 2. Daarmee passeren zij op het laatste moment De Wegwijzer en wordt De Regenboog, na twee weken geleden ook schooldamkampioen te zijn geworden, schoolschaakkampioen 2009. Een heuse dubbel!

Topscoorder werd de tweede bordspeler van De Werkschuit 1. Jurre Brandsen behaalde een maximale score van negen punten uit negen partijen.

Slechts twee teams hadden zich ingeschreven in de B-categorie. Een aantal scholen kon om verschillende redenen deze keer niet aanhaken. De organisatie had besloten om de twee scholen toch afzonderlijk te laten spelen voor het kampioenschap in deze categorie. Samenvoeging met de hoogste categorie zou wellicht een te zware opgave zijn geweest. De Wegwijzer werd kampioen, De Windroos werd tweede. Topscoorder in deze categorie werd Ryan Wit van De Wegwijzer die 7,5 punt uit acht wedstrijden haalde.

De bekers werden uitgereikt door de heer Henk van Dijk van Fietsdomein. Hij is een van de sponsoren van de beide kampioenschappen. En sponsoring is belangrijk omdat dat ons de mogelijkheid geeft om de kampioenschappen op deze wijze te organiseren. Gelet op de vele spontane reacties aan het einde van de middag kon worden afgeleid dat de deelnemers het deze middag reuze naar hun zin hebben gehad.

Schaakvereniging Doredenkers had speciaal voor dit kampioenschap een probleemopgave aan de deelnemers voorgelegd. De opgave luidde: wit aan zet geeft mat in twee zetten. 

 

 

 

 

 

 

 

De oplossing is: 1. Lc1 – a3 Kc5 –c4 (verplicht) 2. La4 – b5 en zwart staat mat.
Er waren veel goede inzendingen. De winnaar van het schaakspel dat door schaakvereniging Doredenkers beschikbaar was gesteld, werd Jeffrey Neele van Het Baken.