Eregalerij

“DE KINDEREN STAAN CENTRAAL”
.
Jo Spanjer was een bekende verschijning in Wijk bij Duurstede. Hij genoot bekendheid in het onderwijswezen en in de sportwereld. Al vele jaren is zijn naam verbonden aan het schoolschaken en het schooldammen. Eerst actief als organisator, later na zijn overlijden door middel van de Jo Spanjer Bokaal die aan de kampioenschappen werd verbonden.
.
Jo Spanjer werd op 15 december 1929 in Utrecht geboren. Hij studeerde voor onderwijzer en op 23-jarige leeftijd werd hij leraar op de Wilhelmina school (later De Opstap). Hij verhuisde toen ook naar Wijk bij Duurstede waar hij in 1953 met Riek trouwde. Toen hij 28 jaar was, werd hij hoofd van de school. In 1984 ging hij met pensioen.
.
Jo Spanjer heeft veel voor verenigingen gedaan en was lid van de sportcommissie. In die hoedanigheid organiseerde hij voor de scholen diverse toernooien zoals het voetbaltoernooi. Zelf voetbalde hij af en toe bij de ambtenaren en hield van hardlopen. Hij deed aan verschillende koersen mee zoals in Driebergen en aan de Wijkse Singelloop.
.
Later begon hij met de organisatie van het schooldammen en het schoolschaken. Dat werd door de scholen enthousiast ontvangen. Zijn eigen schaak- en damactiviteiten beperkten zich tot de huiselijke kring. “We speelden dan samen” aldus Riek. “Meestal won hij”.
.
Zijn drijfveer was zijn sociale bewogenheid waarbij hij de kinderen altijd centraal stelde. Als een school niet meedeed, vond hij dat niet leuk en liet dat ook blijken. “Het gaat om de kinderen, die moeten toch gewoon mee kunnen doen?”. Jo was erg populair bij de kinderen.
.
In 1996 overleed Jo Spanjer. Op initiatief van zijn vroegere collega’s, onder andere Ati Klaver werd in 1998 een speciale prijs ingesteld: de Jo Spanjer Bokaal. Een wisselbokaal die gewonnen wordt door het team dat “overall” winnaar is van beide kampioenschappen (dammen en schaken). Sinds 1998 is Riek Spanjer jaarlijks betrokken bij de prijsuitreiking.