2007

Wethouder Aukje Boer reikt prijzen uit aan de kampioenen

25-04-2007 - Voor de tweede maal binnen acht dagen waren we te gast bij basisschool De Klim-op. Werd er vorige week gespeeld om het schoolschaakkampioenschap, nu waren de dammers aan zet. In een buitengewoon plezierige sfeer gingen de dammers met elkaar in de slag. Onder toeziend oog van veel ouders, begeleiders en leerkrachten ging het er soms heet aan toe al dan niet geholpen door het warme weer.

We begonnen een kwartiertje later dan gepland. Dat kwam door een aantal laatste aan- en afmeldingen. En omdat het allemaal door het warme weer wat trager werkte bij iedereen, haalden we dat de rest van de middag ook niet meer in. En dus was de prijsuitreiking even over half zes. Maar als je het met elkaar gezellig hebt, maakt dat niet uit.

Teamkampioenschap
Voorronde: De eerste vier plaatsen in de voorronden waren voldoende om door te gaan naar de halve finales. De Regenboog bereikte als eerste de halve finale door zes keer te winnen en één keer gelijk te spelen. De Opstap 1 en De Wegwijzer 1 volgden op respectievelijk 11 en 10 punten. Voor het vierde ticket streden nog drie teams en werd uiteindelijk in het voordeel van De Windroos op bordpunten gehaald.

In de halve finale zetten de nummers één en twee uit de voorronden hun opmars voort. De Regenboog 1 geeft De Windroos geen kans en ook De Opstap1 haalt de finale ten koste van De Wegwijzer. Daarmee komen de twee sterkste teams van vandaag in de finale.

Dat er druk op een finale staat, bleek wel toen het startsein was gegeven. Het was dringen geblazen rondom de spelers om maar niets van de partijen te hoeven missen. Uiteindelijk trekt het team van De Regenboog aan het langste eind en wordt ongeslagen de damkampioen 2007. De Opstap 1 wordt tweede en De Windroos 1 verslaat het team van De Wegwijzer 1 en wordt daarmee derde.

Ook was er weer een prijs voor degenen die de meeste punten haalt. Thijs van De Regenboog wist al zijn partijen te winnen en werd daarmee topscoorder.

Individueel kampioenschap
Het individueel kampioenschap was druk bezet. Maar liefst 33 kinderen deden er mee. De sterkste vanmiddag was Tim van De Regenboog. Maar hij heeft wel steeds alles moeten geven om Luuk achter zich te houden. Luuk werd tweede op slechts een halfje. Erg spannend dus. Anis van De Opstap werd derde.

Voor de prijsuitreiking was de wethouder van sportzaken, mevrouw Aukje Boer, speciaal naar de De Klim-op gekomen. Zij sprak de waardering uit voor alle kinderen die vanmiddag met zoveel geduld al hun partijen hebben gespeeld. Dat is toch veel leuker dan altijd maar achter de PC zitten. Op haar vraag wie er wel eens achter internet zit, “ontplofte” zowat alle kinderen. Jaaaaaaaah! Mevrouw Boer vertelde dat ze mevrouw Spanjer goed kent en dat zij ook Jo Spanjer gekend heeft. Toen ik voor het eerst in Wijk bij Duurstede kwam, haalde hij me bij de bushalte af. Ze vond het een eer om vanmiddag de Jo Spanjer Bokaal te mogen uitreiken. De wethouder bedankte de organisatie voor al het werk wat zij hebben gedaan om de kampioenschappen weer mogelijk te maken.

Speciaal voor deze middag had schaakvereniging Doredenkers een probleemopgave gepubliceerd. De opgave was: wit zet mat in twee zetten. Voor de winnaar werd door de schaakvereniging een schaakspel beschikbaar gesteld.