Verslag 2008

Kees van der Weijden heeft zaterdag 13 december het 3e Krommerijn Schaaktoernooi op zijn naam gebracht. De speler van Chess Vlaardingen won in de sfeervolle aula van het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede met een score van 6 uit 7 en bleef daarmee ongeslagen. Ondanks de hoge score was het tot op op het laatste moment zeer spannend. In een nek aan nek race werd het gevecht om de titel pas in de laatste ronde beslist. Martin Veldhuizen van het Hoevelakens SG bleef de gehele dag in het spoor van Kees. In de laatste ronde moesten beide spelers het tegen elkaar opnemen waarbij Kees een half puntje meer had. Met een remise in de laatste ronde liet Kees zijn tegenstander niet meer voorbij komen en kon hij uit handen van de voorzitter van de organiserende vereniging Doredenkers de trofee in ontvangst nemen. Martin Veldhuizen werd tweede met een score van 5,5 punt. De sympathieke en vaste deelnemer Marcel Schroer uit Woerden zat de hele dag op het vinkentouw maar moest na twee nederlagen juist tegen Kees en Martin uiteindelijk net 5 punten berusten in een derde plaats.

De jeugdgroep werd gewonnen door Lorenz Brethouwer uit Wijk bij Duurstede. Hij deed dit met een honderd procent score en haalde 8 uit 8. Mark Lekkerkerker werd tweede en Jos Groothuis derde. De jeugd kreeg van de firma Schaakkunst een mooie boekenlegger met een schaakmotief als herinnering aan het toernooi.

Deze editie was er een speciale prijs. Begin dit jaar overleed Hans Oskamp, een van de medeorganisatoren van het toernooi. Om hem toch nog bij het toernooi te betrekken, speelde groep H (van Hans) om de Hans Oskamp trofee. Lange tijd gingen Natasja Hijweegen (Doredenkers) en Gosse Kaastra (Zeist) samen aan de leiding. In de voorlaatste ronde moesten zij het tegen elkaar opnemen waarbij op dat moment beiden de maximale score van 5 uit 5 hadden behaald. Het duel was dus cruciaal en de winnaar van deze partij zou ook de eindwinnaar zijn. Na een spannende partij wist Natasja te winnen. Zij ontving uit handen van Marie Lou, de partner van Hans, de speciaal gemaakte Hans Oskamp Trofee.
Het toernooi kende een thema en dit keer was dat Mikhail Botwinnik, drievoudig wereldkampioen. Alle deelnemers kregen een mooi programmaboekje met een biografie en vele verhalen over Botwinnik en aan het einde van de dag een fles appelsap (Wijk bij Duurstede zit midden in de fruitteelt) met een speciaal gemaakt etiket. Op het etiket staat een opgave die de deelnemers kunnen oplossen en insturen. De prijsvragen hadden allen te maken met Botwinnik en werden gewonnen door Gaston Merrkx (taart), Lorenz Brethouwer (boek) en Albert-Jan Fischer (boek). Er waren ook rondeprijzen die of gewonnen konden worden of om een speciale reden werden weggegeven.De verenigingsprijs werd gewonnen door schaakverenging Doorn-Driebergen. Hoewel de schakers uit de Heuvelrug er een aantal keren dichtbij zaten, lukte het hen dit jaar om de schaakklok mee naar Driebergen te nemen.