Verslag 2011-2012

05-06-2012 Eric Bies prolongeert snelschaaktitel

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Eric Bies beslag weten te leggen op de snelschaaktitel. Met een overduidelijke score van 7 uit 7 was hij veruit de sterkste. Een mogelijke verrassing zou op voorhand moeten komen van Vincent en Louis. Beiden bleven in de onderlinge partij tegen Eric lang in het spoor maar toen het er op aan kwam, toonde Eric zich het koelbloedigst. Omdat Vincent van Louis wist te winnen, legde hij beslag op de tweede plaats. Louis werd derde. De twee ratingprijzen gingen naar Natasja en Joop. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op de Algemene Ledenvergadering begin september.

De eindstand:

Score WP SB
1. Eric   Bies 7.0 28.0 28.00
2. Vincent   Verstege 6.0 24.5 17.50
3. Louis   Hijweegen 5.0 30.0 17.00
4. Natasja   Hijweegen 5.0 24.5 12.50
5. Joop   Zumbrink 4.0 26.5 8.50
6. Frank   de Jong 3.0 28.5 7.50
7. Christiaan   Ehlert 3.0 28.5 6.25
8. Frans   van Amerongen 3.0 28.5 4.25
9. Rudolf   Klijn 3.0 25.5 6.25
10. Roelie   van Gooswilligen 3.0 18.0 4.75
11. Rob   Speijers 3.0 16.0 4.25
12. Marijke   Looman 2.5 19.5 4.00
13. Ruud Jordan 1.5 20.5 1.50

21-05-2012 Campione, campione, ole, ole, ole

Het eerste viertal van de Doredenkers heeft na een spannende wedstrijd het kampioenschap voor zich opgeëist. Nog twee teams waren in de race voor het kampioenschap en uitgerekend in de laatste ronde moesten zij tegen elkaar aantreden. Beide teams hadden evenveel matchpunten, echter onze tegenstander TRIO uit De Meern had een half bordpunt meer. Wij moesten winnen, TRIO had aan een gelijkspel genoeg.

Waarschijnlijk had onze tegenstanders hun tactiek daar op afgestemd. Al redelijk snel werd op de laatste twee borden remise aangeboden. Terecht werd dat geweigerd. Om kampioen te worden moet je er ook voor gaan.

Het eerste halfje kwam van Frans Amerongen. Hij had een remiseaanbod afgeslagen maar kon uiteindelijk niet ontsnappen aan eeuwig schaak (0,5 – 0,5).

Hans Kragten had een mooie partij waarbij langzaam voordeel werd behaald. Maar het was wel oppassen geblazen. Toen hij de kwaliteit wist te winnen, was het pleit beslecht en trok hij de partij naar zich toe. (0,5 – 1,5).

Louis Hijweegen vocht een positioneel duel uit. Pas in het vierde uur kreeg hij iets voordeel. Met minder tijd op de klok werd de tegenstander verder onder druk gezet. Dat leidde vlak voor tijd tot een foutje van zijn tegenstander met mat als gevolg. Daarmee kwamen we op 2,5 punt en dat was genoeg voor het kampioenschap.

Natasja Hijweegen was op dat moment nog bezig, had met een pionnetje voor een iets betere stelling. De drang om het kampioenschap te vieren was groter dan de strijd om het volle punt en het remiseaanbod van de tegenstander werd aangenomen.

Frank en Amanda waren overgekomen om ons te supporteren en heel attent werden we getrakteerd op rozen. En zoals het bij een kampioenschap hoort, lieten we ons de drankjes lekker smaken. Tot in de kleine uurtjes.

TRIO 1 Doredenkers 1
1. Ron Woudsma - Louis Hijweegen 0-1
2. Kees Mijderwijk - Hans Kragten 0-1
3. Jan van Oort - Frans van Amerongen rem
4. Bert de Weerd - Natasja Hijweegen rem
1-3

07-05-2012 Viertal verliest koppositie

Het viertal is tegen haar eerste nederlaag aangelopen. En dat was een lelijke streep door de rekening. Het viertal stond weliswaar gedeeld aan kop, maar met een wedstrijd minder dan concurrent TRIO, uitgerekend de tegenstander in de laatste ronde. Als niet verloren zou worden, zou een gelijkspel in de laatste ronde voldoende zijn voor de titel. Nu moet het team vol aan de bak en moet het winnen om kampioen te worden.

In het begin van de wedstrijd zag het er nog goed uit. Hans Kragnten had twee stukken te pakken tegen een toren. Maar toen hij zijn loper kwijtraakte was het kepen in de hoop dat hij in de wedstrijd terug kon komen. Zijn tegenstander maakte verder geen fout meer en we stonden achter. Frans van Amerongen speelde secuur en stond ietsjes beter. Naar het einde van de partij kwam hij in het nadeel en dat leidde uiteindelijk tot een nederlaag.

Louis en Natasja Hijweegen hadden ieder een remiseaanbod gekregen, maar na overleg en gelet op de stand van de wedstrijd besloten beiden op winst te spelen. Natasja had daarbij de lastigste stelling en kwam uiteindelijk terecht in een eindspel met lopers van ongelijke kleur. Remise was onoverkomelijk. Louis had wat meer tijd en zijn stelling liet ook toe om sneller te spelen. Hij wist een pion van zijn tegenstander te verschalken en toen vlak voor tijd een tweede pion werd gewonnen gaf zijn tegenstander op.

Op maandag 21 mei zal het moeten gaan gebeuren. Winnen is de opdracht. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar we gaan er voor!

V&O 1 Doredenkers   1
1. C. Davids - Louis Hijweegen 0-1
2. H. Groenewoud - Hans Kragten 1-0
3. Z. Zivkovic - Frans van Amerongen 1-0
4. W. Fokker - Natasja Hijweegen rem
2,5-1,5

01-05-2012 Training in teken van de d4 opening

De derde en laatste vakantietraining van het seizoen stond voor vanavond op het programma. De vakantietrainingen bestaan uit drie kwartier training en vervolgens wordt de theorie geoefend in toernooivorm. Dit keer ook weer in vierkampen naar speelsterkte.

De training stond onder de deskundige leiding van Eric Bies en ging over de d4 opening. De eerste training handelde over de e4 opening. Deze e4 opening is vaak wat tactischer. De d4 opening is meer gesloten en meestal wat positioneler. Maar zoals Eric al terecht opmerkte, wordt deze opening tegenwoordig ook wat agressiever en tactischer gespeeld.

Het vertrekpunt voor de vierkampen waren de volgende drie stellingen

Partij 1 : Geweigerd damegambiet – 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Pc3 Pf6 4.cxd5 exd5 5.Lg5 Le7 6.e3 c6 7.Ld3 Pbd7

Partij 2 : Grunfeld-indisch - 1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 d5 4.cxd5 Pxd5 5.e4 Pxc3 6.bxc3 Lg7 7.Pf3 c5

Partij 3 : Moderne Benoni – 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 c5 4.d5 exd5 5.cxd5 d6 6.e4 g6 7.Pf3 Lg7 8.Le2 0–0 9.0–0

Eindstand groep A

1 Eric   Bies 2,5
2. Vincent   Verstege 2
3. Louis   Hijweegen 1
4. Frans   van Amerongen 0,5

Eindstand groep B

1 Natasja   Hijweegen 3
2. Joop   Zumbrink 2
3. Bert   Dix 1
4. Driekus   Jacobs 0

Eindstand groep C

1 Christiaan   Ehlert 3
2. Paul   Mulder 2
3. Roelie   v Gooswilligen 1
4. Rudolf   Klijn 0

08-02-2012 Nipte nederlaag eerste team

Woensdag, gehaktdag. Dat speelde door mijn hoofd toen we richting de Boorstraat in Utrecht reden. We moesten het opnemen tegen het tweede team van De Rode Loper. Vorig jaar gedegradeerd en kandidaat nummer één voor het kampioenschap om zo weer terug te keren naar de eerste klasse. Tel daarbij op dat we maar met zeven spelers waren (Frank had de griep en er waren geen invallers meer voorhanden) en u begrijpt mijn zorg.

Frans van Amerongen was als eerste klaar. De opening ging nog goed maar nadat zijn tegenstander met het paard infiltreerde op de koningsvleugel ging het mis. Met f4 wilde Frans het paard om een verklaring vragen, maar daarmee vraag je eigenlijk om moeilijkheden, zeker als je al kort hebt gerokeerd. Frans zag de gevolgen van zijn zet in en gaf op 2-0.

Hans Kragten speelde een puike partij. Aanvallend en waar veel stukken elkaar nodig hebben. Dat vereist een opperste concentratie en een juist plan. Dat is Hans wel toevertrouwd en pionwinst volgde er nog eentje en ook nog een derde. Zijn tegenstander bleef nog (te) lang tegensputteren maar zag uiteindelijk toch het zinloze van verder spelen in 2-1.

Driekus Jacobs viel goed in maar het resultaat was er niet naar. Ergens in het midden spel liet hij zijn paard en prise staan. Zijn tegenstander was er als de kippen bij om dit voordeeltje in ontvangst te nemen 3-1.

Amanda speelde met wit en er kwam een Siciliaan op het bord. De partij ging gelijk op. In het middenspel kon Amanda na afruil van stukken een pion winnen.

In tijdnood speelde Amanda hier Lb5 en speelde zwart Tfb8 waardoor haar loper weer weg moest en zij een pion terug moest geven. Dit was niet nodig geweest. Na pionverlies gingen er nog twee lichte stukken van het bord en werd de partij remise 3,5-1,5.

Bij Eric Bies, die met wit speelde, kwam na een hele rustige opening er al snel een eindspel op het bord. Wit dacht een goed eindspel te hebben, maar dat was veel te optimistisch. Gelet op de stand van de wedstrijd moest wit blijven zoeken naar een winstplan. De verzwakte zwarte pionnenstructuur werd gecompenseerd door iets actiever staande stukken en een zwakke plek in de witte stelling (b4,d3). Wit moest op een gegeven moment zelf oppassen. Aangezien de wedstrijd verloren leek, werd er aangestuurd op remise 4-2

Louis Hijweegen speelde met zwart en er kwam een wat ongewone opening op het bord. Na een afruil van enkele lichte stukken en de dames lijkt de stelling remise. Er staat echter voldoende spanning op de stelling om iets te proberen en na enkele manoeuvres weet Louis een toren in de witte stelling te spelen. Dat levert een pion op maar ook  een open stelling. Louis moet de pion weer teruggeven en komt wat gedrukter te staan. Om de stelling te houden moet hij zijn loper geven maar heeft enige compensatie. Dat is voldoende om in wederzijdse tijdnood uiteindelijk tot remise te besluiten 4,5-2,5.

Natasja HIjweegen speelde geconcentreerd en er kwam een stelling op het bord die voor haar niet slechter was. Naarmate de tijd vorderde wordt het voor haar moeilijker en ze overleeft de tijdnoodfase. Optisch staat ze wellicht slechter en dat doet velen denken dat ze verloren staat. Maar of dat nu werkelijk zo was? In de analyse bleek dat wel mee te vallen. Toen haar tegenstander met zijn koning naar het verkeerde veld vluchtte, werd hij pardoes mat gezet 4,5-3,5.

Een nipte nederlaag waarbij het blijft gissen wat er gebeurd zou zijn als we compleet geweest waren.

De Rode Loper 2 Doredenkers 1
1. Jacco Vermeulen (1789) - Eric Bies (1893) rem
2. Jos Heesen (1803) - Louis Hijweegen (1726) rem
3. Abderhim El Madani (1715) - Amanda de Jong (1705) rem
4. V. Bergenhenegouwen (1567) - Hans Kragten (1671) 0-1
5. Jaap Kamminga (1665) - Frans v Amerongen (1613) 1-0
6. Ben Westerman (1714) - Natasja Hijweegen (1524) 0-1
7. Fred Jonkman (1614) - NO 1-0
8. H. Bernink (1781) - Driekus Jacobs ( – ) 1-0
4,5-3,5

07-02-2012 Rudolf leidt in de laddercompetitie

Vanwege het feit dat een dag later het eerste achttal uit moest spelen tegen de Rode Loper in Utrecht was het vanavond een stuk rustiger dan gebruikelijk. Op het menu stond de laddercompetitie waarvoor twee ronden gespeeld moesten worden. Koploper Driekus Jacobs verloor één van de twee partijen. Rudolf Klijn zag zijn kans schoon en met twee overwinningen nam hij de koppositie over. Paul Mulder, Ruud Jordan en Frans van Amerongen zijn gebroederlijk op de derde plaats terug te vinden, waarbij Frans met 2 winstpartijen de grootste sprong op de ranglijst maakte. De uitslagen:

Derde ronde:

Rob Speijers - Ruud Jordan 0-1
Marijke Looman - Rudolf Klijn 0-1
Driekus Jacobs - Paul Mulder 1-0
Frans van Amerongen - Louis Hijweegen 1-0

Vierde ronde:

Frans van Amerongen - Driekus Jacobs 1-0
Rob Speijers - Rudolf Klijn 0-1
Louis Hijweegen - Ruud Jordan 1-0
Paul Mulder - Marijke Looman 1-0

Stand na de vierde ronde

Wed Pnt
1. Rudolf Klijn 4 3
2. Driekus Jacobs 4 2,5
3. Paul Mulder 4 2
4. Ruud Jordan 4 2
5. Frans van Amerongen 3 2
6. Frank de Jong 2 1,5
7. Natasja Hijweegen 2 1,5
8. Louis Hijweegen 3 1,5
9. Eric Bies 1 1
10. Marijke Looman 4 1
11. Roelie van Gooswilligen 2 0,5
12. Rob Speijers 4 0,5
13. Christiaan Ehlert 1 0
14. Bert Dix 0 0
15. Vincent Verstege 0 0

31-01-2012 Wintercup prooi voor Eric Bies

Eric Bies is op overtuigende wijze winnaar geworden van de Wintercup. Ondanks dat hij in de laatste ronde verstek moest laten gaan vanwege een griepaanval, kwam zijn overwinning niet meer in gevaar. Na de voorlaatste was hij (met 6 uit 6!) al onbereikbaar geworden voor zijn naaste concurrenten. Vincent Verstege moest door werkzaamheden de eerste twee ronden verstek laten gaan, maar daarna begon hij aan een inhaalrace die hem met 4,5 punt op een tweede plaats bracht.

Frans van Amerongen sloop keurig netjes met hem mee en eindigde op de derde plaats. Weliswaar heeft hij evenveel punten als Vincent, maar heeft iets minder weerstandspunten opgebouwd.

Eindstand aan kop

1. Eric Bies
2. Vincent Verstege
3. Frans van Amerongen

31-01-2012 Viertal doet zichzelf tekort

In de derde wedstrijd moesten we in een thuiswedstrijd aantreden tegen VOG uit Westbroek. Voor degenen die het even kwijt zijn, Westbroek is een klein dorp gelegen in een landelijk gebied ten noorden van de stad Utrecht. De letters VOG staan voor het alles zeggende Voor Ons Genoegen. Dat gevoel moeten onze gasten na afloop mee naar huis hebben genomen, gelet op de uitslag van de wedstrijd.

De enige die op waarde werd geklopt was Driekus. Hij speelde een goede partij maar zijn tegenstander was op de beslissende momenten net even iets handiger. Daarna voltrekt zich een klein drama. Leken we, gelet op de stand van de borden, op een overwinning af te stevenen, de eindstand was een ontnuchterende 0-4.

Roelie van Gooswilligen zette haar partij goed op en kwam zeer prettig te staan. Nadat ze mistastte, komt ze in de problemen en weet deze niet meer te overwinnen. Ze verliest de partij, haar tegenstander gaf na afloop aan dat hij over geluk niet te klagen had.

Joop Zumbrink speelt gewoon een goede partij. In eerste instantie gaat de partij gelijk op en nadat zijn tegenstander in het verre middenspel een stuk slaat kan Joop op twee manieren terugslaan. Naar “binnen”of naar “buiten”. Hij sloeg naar binnen hetgeen in vele geval gezond is. In dit geval kostte hem dat even later een stuk. Als hij andersom had geslagen, dan had zijn loper vrij spel gekregen met winstkansen maar waarbij de stelling in ieder geval remise is.

Kopman Frank de Jong worstelt al een tijdje met de juiste verdeling van zijn tijd. In zijn partij komt hij prettig te staan en weet dat uit te bouwen tot een winnende stelling met een gezonde loper voor. Maar dan moet de partij in enkele minuten uit en dat is toch een ander verhaal. De stelling wordt al gauw slechter en Frank gaat door de vlag.

Daarmee verliest het team met 4-0. Cijfers liegen niet, maar dat de uitslag zeer geflatteerd is, werd door de teamleider van VOG grif toegegeven. Volgende wedstrijd weer nieuwe kansen!

Doredenkers D1 VOG 1
1. F. de Jong - R. de Groot 0-1
2. J. Zumbrink - A. Schouten 0-1
3. R. v. Gooswilligen - W. Hennipman 0-1
4. D.Jacobs - M. de Goeij 0-1
0-4

24-01-2012 Achttal wint weer van Nieuwegein

De wedstrijd tegen Nieuwegein had weer een hoog spanningsgehalte. Tot op de laatste minuten van de wedstrijd was het eindresultaat onduidelijk. De wedstrijd viel samen met het TATA Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. Dat gaf geen problemen omdat de competitieleider de wedstrijd een weekje later had gepland dan oorspronkelijk de bedoeling. Zo konden zowel de Wijkenaren als Nieuwegeiners meedoen aan de vierkampen in Wijk aan Zee en op volle oorlogssterkte aantreden voor de externe wedstrijd in Wijk bij Duurstede.

De wedstrijd begon verrassend. Hans Kragten, die dit seizoen niet alleen in uitstekende vorm verkeert, maar dat ook koppelt aan punten, was als eerste klaar. Hij offerde een kwaliteit voor een allesbeslissende aanval. Toen hij zijn aanvallende aspiraties wilde waarmaken, liet hij zijn dame instaan. Deze werd met veel tam tam door zijn tegenstander geslagen, waarna Hans gedesillusioneerd opgaf.

Ook Frank de Jong moest het onderspit delven tegen Henk de Bruyne. Lange tijd ging de partij gelijk op maar de ervaring en het rating verschil gaf uiteindelijk de doorslag. Daarmee werd de stand 0-2.

Eric Bies speelde met zwart tegen Gavin Wallace. Het werd een gevecht om de centrumpionnen en na verwisseling van zetten kwam wit al gauw in de problemen. Toen de dames van het bord gingen kon wit zijn centrumpionnen niet meer goed verdedigen en moest er eentje inleveren zonder compensatie. Omdat wit niet goed reageerde verloor hij nog een pion en stond ook zijn andere centrumpion onder druk en mogelijk verloren. Wit kon er verder niets tegenoverstellen en gaf op toen hij constateerde dat hij ook het spel eruit was 1-2.

Louis Hijweegen moest het met wit opnemen tegen Gerard Huisinga. Rustig spelend bouwde hij aan een solide stelling. Na de 22-ste zet van zwart (Kf7) slaat wit toe. 23.Txc6! bxc6 en 24.Lxd7. Wit heeft nu twee stukken tegen een toren en dat betekent voldoende voordeel om de partij winnend uit te spelen. De stand was weer gelijk 2-2.

Frans van Amerongen speelde tegen Feike Reitsma, dezelfde tegenstander als de vorige keer. Frans speelde geconcentreerd en had daarbij de vorm van de dag. En als hij zover is, dan moeten tegenstanders voor het ergste vrezen. Die faam maakte hij ook waar, versloeg zijn tegenstander waarmee we op een 3-2 voorsprong kwamen.

Natasja Hijweegen speelde tegen W. Bras, een speler die flink wat rating meer had. In de partij was daar niet veel van te merken en hield ze de partij keuring in evenwicht. Ze wist ook niet goed hoe ze de stelling moest aanpakken en na overleg met de teamleider werd besloten dat remise voldoende was. Toen zij dat haar tegenstander aanbod, werd dat ook zonder meer geaccepteerd. 3,5-2,5.

Joop speelde met wit tegen L. van Uffelen. Zijn stelling werd als goed beoordeeld en remise was toch haalbaar. Met enkele mindere zetten liet hij de partij door zijn vingers glippen waarmee de stand weer in evenwicht kwam 3,5-3,5.

Het ging dus om de partij van Amanda de Jong tegen Karel den Boer. Die zag er toch behoorlijk remiseachtig uit. Karel bood ook remise aan, maar Amanda weigerde. Ze ging voor de winst, ook gelet op de tijd die in die laatste fase in haar voordeel was. Op enig moment, in al redelijke tijdnood, liet zij een pion instaan. Deze was echter giftig. Amanda had dit gezien, Karel niet. Hij besloot onder druk van de tijd de pion te nemen, maar middels een tussenschaakje won zij zijn paard. Met toch een zucht van bewondering over de combinatie gaf hij op en zorgde het punt ervoor dat we de wedstrijd met 4,5-3,5 winnend afsloten.

Doredenkers 1 Nieuwegein 1
1. Eric Bies (1886) - Gavin Wallace (1758) 1-0
2. Louis Hijweegen (1727) - Gerard Huisinga (1680) 1-0
3. Amanda de Jong (1712) - Karel den Boer (1725) 1-0
4. Hans Kragten (1653) - S Vlietstra ( – ) 0-1
5. Frans v Amerongen (1576) - Feike Reitsma (1530) 1-0
6. Natasja Hijweegen (1500) - W. Bras (1694) rem
7. Joop Zumbrink ( – ) - L van Uffelen (1529) 0-1
8. Frank de Jong (1158) - Henk de Bruyne (1519) 0-1
4,5-3.5

24-01-2012 Bert Dix aan kop bij ALT-cup

Bert Dix heeft zijn ongeslagen status aan kop van de ranglijst behouden. Ook op de tweede avond won hij zijn beide partijen en staat met een honderd procent score aan de leiding. Paul Mulder volgt op een punt afstand waarbij opgemerkt dat hij nog niet tegen Bert heeft gespeeld. Derde staat Christiaan Ehlert die het goed doet. Hij wordt kort gevolgd door een vijftal spelers op slechts een half puntje achterstand.

Aan de Alt-cup nemen alle spelers deel die niet in het achttal spelen. Er worden zeven ronden gespeeld en wel op de thuiswedstrijden van het achttal. De volgende ronde is op dinsdag 20 maart, als het achttal thuis moet aantreden tegen Vianen 2

Uitslagen derde ronde

Jordan, Ruud - Dix, Bert 0-1
Klijn, Rudolf - Ehlert, Chistiaan 0-1
Gooeswilligen, Roelie v - Mulder, Paul 0-1
Speijers, Rob - Jacobs, Driekus 0-1

Uitslagen vierde ronde

Ehlert, Chistiaan - Dix, Bert 0-1
Jacobs, Driekus - Mulder, Paul 0-1
Gooeswilligen, Roelie v - Jordan, Ruud 1-0
Looman, Marijke - Klijn, Rudolf 0-1

Stand na de vierde ronde

PNT WP SB
1. Bert Dix 4.0 6.5 6.5
2. Paul Mulder 3.0 10.0 7.0
3. Christiaan Ehlert 2.5 9.5 4.75
4. Rudolf Klijn 2.0 9.0 2.5
5. Roelie van Gooswilligen 2.0 8.5 3.5
6. Joop Zumbrink 2.0 8.0 4.0
7. Alexandra Smink 2.0 6.5 2.5
8. Driekus Jacobs 2.0 6.5 1.0
9. Ruud Jordan 1.5 9.0 1.75
10. Rob Speijers 1.0 3.0 0.25
11. Marijke Looman 1.0 2.5 0.25

22-01-2012 “Salmone alla griglia”

oals de laatste jaren gebruikelijk gaan er diverse leden van de schaakclub een dagje naar Wijk aan Zee waar jaarlijks één van ’s werelds grootste schaaktoernooien wordt gehouden. Ook deze zondag waren we weer present voor het opsnuiven van de speciale sfeer waarmee het toernooi wordt omgeven. We kwamen oude bekenden tegen en we volgden vooral ook veel partijen. Met categorie 21 was het toernooi nog nooit zo sterk bezet. Zeven spelers uit de mondiale top tien doen mee, eigenlijk een garantie voor mooie partijen waar we ook vanmiddag van genoten. Om hier partijen met u door te nemen gaat te ver. Daarvoor kunt u de website van het toernooi raadplegen. De dag wordt altijd culinair afgesloten bij één van de plaatselijke horecagelegenheden.

Dit keer was dat de Pizzeria waar we met een aantal topschakers uit de grootmeestergroepen om ons heen ons in goed gezelschap bevonden. Met al die vreemde talen om ons heen meende Ruud ook een duit in het zakje te moeten doen: “Salmone alla griglia”. Wij tafelgenoten hielden ons bewonderend stil toen Ruud Klijn zijn hoofdgerecht in het Italiaans bestelde. Fraai was ook Ruud zijn bestelling van het nagerecht: “menù per bambini”. Ik schrijf dit ook met enig respect omdat zijn uitspraak kwalitatief van een dermate hoog gehalte was dat de ober ook begreep wat hij wil bestellen. Wij bestelden gewoon in het Hollands. Het bezoek aan de Pizzeria vormde een gezellige en lekkere afsluiting van een bezoekje aan Wijk aan Zee.

19-01-2012 Tweede verlies viertal in Leusden

Het tweede viertal bevindt zich in zwaar weer. Het moest in Leusden haar tweede nederlaag incasseren. Toch doen de cijfers erger vermoeden dan het spel achter de borden liet zien. Natuurlijk was de overwinning van Leusden verdiend, maar iets te geflatteerd. Bij een aantal partijen ging het best crescendo, maar raakten de onzen de weg kwijt. Er waren dus wel kansen maar ze werden niet benut. Het is dus wachten tot de vorm terugkeert. De eerstvolgende mogelijkheid is op 31 januari aanstaande als het team thuis tegen VOG moet aantreden. De uitslagen:

Leusden 2 Doredenkers 2
1. René Scholten - Frank de Jong 1-0
2. Joop vd Broeke - Joop Zumbrink 1-0
3. Rajko Potter - Roelie v Gooswilligen 1-0
4. Thijmen Bakker - Driekus Jacobs 1-0
4-0

16-01-2012 Succes Doredenkers in Wijk aan Zee

Het is maandag 16 januari 2012. De klok tikt de seconden weg tot het 13.30 uur is. Op dat moment wordt er hard op de gong geslagen. Een vast ritueel waarmee traditioneel een nieuwe ronde wordt ingeluid. Voor vandaag geldt dat ook de dagvierkampen zijn begonnen. Deze duren tot woensdag en dus wordt er drie dagen lang strijd geleverd om de prijzen, een promotie of het voorkomen van degradatie.

Onder de bijna vijfhonderd deelnemers deden er dit jaar vijf Doredenkers mee. Zij brachten het er goed vanaf gelet op het feit dat vier van de vijf een prijs in de wacht sleepten. Weliswaar promoveerde er niemand (alleen als je ongedeeld eerste wordt) maar er was ook geen sprake van degradatie. Van de niet prijswinnaar Frank moet worden  vermeld dat hij in de tweede ronde een gewonnen stelling niet winnend over de meet kon brengen. Jammer, anders hadden we een 100%  aan prijswinnaars gescoord.

Groep 5D Rating Punten TPR
1. Hijweegen,Louis 1727 2.0 1828
Jong,Gerrit de 1722 2.0 1830
3. Strik,Ton 1731 1.0 1578
Bronts,Kor 1661 1.0 1601
Groep 5G Rating Punten TPR
1. Stapel,Gerco 1696 2.0 1821
2. Verstege,Vincent 1783 1.5 1668
2. Jong,Amanda de 1712 1.5 1692
4. Korte,Rene de 1597 1.0 1605

Groep 7H Rating Punten TPR
1. Ruig,Willem de 1555 2.0 1619
Hijweegen,Natasja 1500 2.0 1637
3. Vlaanderen,Piet 1459 1.0 1402
Bulk,Fred 1526 1.0 1379

Groep 9R Rating Punten TPR
1. Berg,Willem vd 1352 2.5 1470
2. Smit,Astrid 1316 2.0 1327
3. Jong,Frank de 1158 1.5 1256
4. Vendel,Ben 1100 0.0 897

03-01-2012 Sfeervol begin van het nieuwe jaar

De senioren hebben het nieuwe jaar sfeervol ingezet met een boerenkooltoernooi. De avond begon om 19.00 uur met het schudden van handen om elkaar de beste wensen en vooral ook een gezond Nieuwjaar te wensen. Daarna gingen we aan tafel voor een boerenkoolmaaltijd. De moeder van Frank, Riet de Jong, had flink haar best gedaan en een paar pannen boerenkool (met bijbehorende worst) gemaakt. We lieten het ons lekker smaken en ondertussen konden we onze Kerst, Oud en Nieuw-ervaringen uitwisselen. De maaltijd werd besloten met een kop koffie. Tijdens de koffie nam de voorzitter het woord en keek kort terug op de afgelopen periode. We zijn een andere weg in geslagen wat betreft de organisatie van clubavonden. Meer activiteiten en voor elk wat wils. Er wordt veel en divers geschaakt en de avonden worden op een speciale manier aangekleed. Wat de resultaten betreft gaat het naar verwachting, al was het de voorzitter wel opgevallen dat een aantal partijen verloren werden door het weggeven van een stuk. Daarvoor heeft de voorzitter een tip: volg de trainingen bij Eric. Maar volg daarnaast het advies van een oude rot. De oude rot is in dit geval Godfried Bomans die de blunderaar een advies geeft.

Vreselijk is dan ook de blunder. Men kan nu wel zeggen dat vermijden daarvan tot de kunst van het schaken behoort, maar ik kan meevoelen met de speler, die verwezen naar zijn stelling staart, omdat hij alle finesses doorzag, maar tevens zijn toren en prise zette. Hij is als een voetganger, die in zijn zorg om alle plasjes te vermijden, regelrecht in het kanaal is gelopen. Hier echter kan ik u een advies geven. Het is dit. Wrijf onmiddellijk in uw handen, alsof u zit te popelen van verlangen dat hij de toren neemt. De man wordt dan wantrouwend. Hij gaat tijd gebruiken. Dat is al iets. Neemt hij de toren, dan fluit u verrast. Hierop wordt de man werkelijk zenuwachtig. Hij kijkt u even aan en u beantwoordt de blik met een meewarig lachje. “Ja, schaken is moeilijk”, zegt u dan. De opmerking “Zo, zo, tóch”, is misschien iets beter. Dit impliceert, dat er tal van andere mogelijkheden waren, die hij niet heeft gezien. Heel goed is ook: “Zeker, het kan” want dat zet hem aan ’t werk over de vraag, wat er nog meer gekund had. De volgende zet moet u nu direct doen. Hierna staat u op en gaat rustig de zaal door wandelen, alsof u de partij praktisch in uw zak heeft. Als u terugkomt, zit de man nog steeds te denken. Hij zoekt naar iets, dat er niet is, en er bestaat geen afmattender bezigheid. Dit is het moment om hem bemoedigend op de schouder te kloppen. “Na afloop analyseren we het” zegt u geruststellend “u kon niet anders” Hierna stopt u een pijp en gaat er eens van genieten.

Tien tegen één dat zijn volgende zet zwak is. Hij zit te borduren aan een fictief patroon, waarvan u alleen het geheim bezit. Het lapje, bestaat natuurlijk niet, maar dat is juist de kracht ervan. Uw tegenstander wordt voor het een denkbeeldig lapje gehouden. Zo’n partij te winnen heeft aparte bekoring. Ja, ja, ik hoor het u al zeggen: bij echter meesters gebeurt dit niet. Dat klopt. Wij liefhebbers, hebben een veel rijker repertoire.


Vanavond is het dus een bijzondere avond waarbij we eigenlijk geen “normale” partij hebben gespeeld maar die in het teken stond van allerlei spelletjes zowel achter, om en zonder het bord. Maar alle spelletjes hadden uiteraard wel met schaken te maken. Er werden twee teams geformeerd die het in alle disciplines tegen elkaar moesten opnemen. Heel toepasselijk genoemd groep wit en groep zwart. Als opwarmer vertelde Louis een verhaal aan de hand van een stelling. Die ging als volgt:

De duivel en de jonge man
Een oude legende vertelt hoe een rijke jonge man al zijn geld had verspeeld en op oudejaarsavond op klokslag 12 zijn leven wilde beëindigen. Schaakliefhebber zijnde besloot hij de laatste uren van zijn leven met het schaakspel door te brengen. Plotseling verschijnt de duivel voor hem met schaterlach en stelt de jonge man voor een partijtje te spelen met zijn ziel als inzet. “Je verspeelt er niets mee”, zegt de duivel, “want als je je van kant maakt kom je toch bij mij terecht”. De jongeman, balorig, gaat erop in. Zij spelen en de duivel (met wit) is aan de winnende hand. Dan kondigt de duivel mat in vier zetten aan. Terwijl de klok begint te slaan, speelt de duivel (aan zet) de volgende zetten:

1. Pd4+ Kd6 2. Dd7+ Pxd7 3. Txd5+ Pxd5. En nu wil de duivel de matzet doen, maar laat vol schrik de toren uit zijn handen vallen en verdwijnt met satanisch gehuil, een vieze zwavellucht achterlatend.

De jonge man, wit geworden tot onder zijn haardos, raapt de gevallen witte toren van de grond op en zet hem op het veld waarop hij mat gezet wordt (Te6). En nu is er kruis op het bord verschenen, de reden voor de duivel om weg te rennen.

Hierna gingen de teams met elkaar aan de slag. Er werd een aantal fantasieschaakspellen gespeeld zoals Gongschaak (bij het slaan op de gong moeten de spelers beurtelings een zet te doen), Marseilaisseschaak (de speler aan zet mag twee zetten doen) en shuffleschaak (de spelers starten vanuit een niet standaard opstelling). De individuele resultaten werden doorberekend in de stand. Tussendoor waren er quizvragen die bij een goed antwoord ook punten voor het team opleverde.

Daarna werden de twee teams over de twee zalen verspreid. Het ene team moest acht dames op het bord zetten zonder dat ze elkaar “raakten”. Het ander team moest een legpuzzel maken waarna een schaakdiagram verscheen met een mat in vier dat opgelost moest worden. Uiteraard werd deze exercitie herhaald maar door het andere team.

Ook deden we het spelletje hints. Daarbij moest iemand van een team iets uitbeelden waarbij het team zelf de oplossing moest raden. De creatievellingen onder ons konden zich lekker uitleven en dat gaf tal van koddige situaties. De hele avond door stond er een schaakspel van 90 bij 90 cm in de bijzaal waarbij de leden van de teams wisselend een zet moesten doen.

Het witte team won het eindklassement. Zij verzamelden in het totaal 47 punten. Het zwarte team eindigde op 39 punten. Voor het winnende team was er, geheel in overeenstemming met de naamgeving van toernooi, een lekkere rookworst van 350 gram. Het verliezende team ging niet met lege handen naar huis maar kreeg ook een rookworst maar dan van 250 gram. Verschil moet er natuurlijk zijn! Bovendien kregen alle deelnemers een AD-puzzelboek mee naar huis.

22-11-2011 Achttal knokt zich naar 4-4

In de eerste thuiswedstrijd had het eerste team een zware pijp te roken.  Onze gasten waren de competitie met een verrassende overwinning op De Rode Loper 2 uit Utrecht begonnen. In het begin leek het goed te gaan, maar toen we op een 1-3 achterstand kwamen, leek het mis te gaan.  Na harde gevechten op de nog resterende vier borden, waarbij Amanda, Frans en Louis een remiseaanbod van hun tegenstanders afsloegen, werden nog drie punten binnengehaald. Met name de overwinning van Frans mocht er zijn. Later meer……

Doredenkers 1 IJsselstein 1
1. Eric Bies (1886) - H. Grundeler (1670) rem
2. Louis Hijweegen (1727) - Ben van Baren (1660) 1-0
3. Amanda de Jong (1712) - Leo Keijzer (1762) rem
4. Hans Kragten (1653) - Wout van Leeuwen (1619) 1-0
5. Frans v Amerongen (1576) - Manfred Oorschot (1788) 1-0
6. Frank de Jong (1158) - Arjan Temmink (1591) 0-1
7. Joop Zumbrink ( – ) - Bram Bernhout (1517) 0-1
8. Roelie v Gooswilligen ( – ) - Fereydoun Ibrahimy (1609) 0-1
4-4

15-11-2011 Er is er één jarig, hoera hoera

Er is er één jarig hoera, hoera en dat kun je wel zien dat is Driekus. Driekus en zijn vrouw Annelies zijn op 8 en 15 november jarig er vieren dat traditioneel in het tussenliggende weekend. Vandaar dat Driekus op zijn verjaardag gewoon naar de clubavond was gekomen om te schaken.  En omdat de tegenwoordige communicatiemiddelen hun werk doen, was het bij een aantal van ons al bekend dat hij jarig was. Ook vanaf deze plaats willen we Driekus nog van harte feliciteren.

Vanavond was er weer een korte training waarbij de nadruk lag op het extern schaken. Wat moet je doen en wat kan je tegenkomen. Een aantal van ons doet met een viertal mee dus dan zijn tips best wel handig.

Daarna stond de eerste ronde van de Rapidcompetitie op het programma.  De deelnemers werd in groepen van vier naar speelsterkte ingedeeld.  Door een aantal afmeldingen bestond de laatste groep uit zes deelnemers. De eindstand van de groepen wordt uiteindelijk bepaald op percentages. Drie avonden wordt bij elkaar opgeteld en de genen met het hoogste aantal wordt rapidkampioen. De uitslagen en standen op een rij:

Groep 1

Ronde 1 Eric - Louis 1-0
Frans - Vincent 0-1
Ronde 2 Louis - Vincent 1-0
Eric - Frans 1-0
Ronde 3 Frans - Louis 0-1
VIncent - Eric rem

Eindstand

Pnt Perc
1. Eric Bies 2,5 83,33
2. Louis Hijweegen 2 66,67
3. Vincent Verstege 1,5 50,00
4. Frans v. Amerongen 0 00,00

Groep 2

Ronde 1 Frank - Bert 0-1
Natasja - Roelie 1-0
Ronde 2 Bert - Roelie 1-0
Frank - Natasja 0-1
Ronde 3 Natasja - Bert 1-0
Roelie - Frank 0-1


Eindstand

Pnt Perc
1. Natasja Hijweegen 3 100,00
2. Bert Dix 2 66,67
3. Frank de Jong 1 33,33
4. Roelie v Gooswilligen 1 33,33

Groep 3

Ronde 1 Marijke - Rudolf 0-1
Alexandra - Driekus 0-1
Rob - Ruud 0-1
Ronde 2 Rudolf - Ruud 1-0
Driekus - Rob 1-0
Marijke - Alexandra 1-0
Ronde 3 Alexandra - Rudolf 1-0
Rob - Marijke 0-1
Ruud - Driekus 1-0
Ronde 4 Rudolf - Driekus 0-1
Marijke - Ruud 0-1
Alexandra - Rob 1-0
Ronde 5 Rob - Rudolf 0-1
Ruud - Alexandra 0-1
Driekus - Marijke 1-0


Eindstand

Pnt Perc
1. Driekus Jacobs 4 80,00
2. Rudolf Klijn 3 60,00
3. Ruud Jordan 3 60,00
4. Alexandra 3 60,00
5. Marijke Looman 2 40,00
6. Rob Speijers 0 00,00

Klassement

Rnd 1 Rnd  2 Rnd 3 Totaal
1. Natasja Hijweegen 100,00 100,00
2. Eric Bies 83,33 83,33
3. Driekus Jacobs 80,00 80,00
4. Bert Dix 66,67 66,67
5. Louis Hijweegen 66,67 66,67
6. Alexandra 60,00 60,00
7. Rudolf Klijn 60,00 60,00
8. Ruud Jordan 60,00 60,00
9. Vincent Verstege 50,00 50,00
10. Marijke Looman 40,00 40,00
11. Frank de Jong 33,33 33,33
12. Roelie v Gooswilligen 33,33 33,33
13. Rob Speijers 00,00 00,00
14. Frans v. Amerongen 00,00 00,00

12-11-2011 Hans Kragten in vorm in Bunschoten

Je hebt schakers die zich uitstekend staande kunnen houden in de tijdnoodfase. Een van die tijdnoodspecialisten was de Amerikaan Samuel Reshevsky, die vroeger een van de sterkste schakers ter wereld was. Tijdens de olympiade in Nice in 1974 klonk er een keer een verschrikkelijke wanhoopskreet door de zaal die alle deelnemers en toeschouwers door merg en been ging: “Sammy, watch your flag”. Het was mevrouw Reshevsky, die haar man waarschuwde dat hij op het vlaggetje van zijn klok moest letten. Anders zou hij de tijd overschrijden en de partij verliezen.

Vandaag werd weer het jaarlijks te houden SGS-snelschaakkampioenschap voor clubteams gehouden in Bunschoten. Als je Bunschoten noemt dan noem je in één adem Spakenburg. Door de verschillende nieuwbouwwijken zijn beiden aan elkaar gegroeid. Op de twee oude kernen na wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen de twee. Behalve als de derby Spakenburg en IJsselmeervogels op het programma staat. Deze wedstrijd tussen de roden en de blauwen is de wedstrijd van het jaar. De stadions van beide clubs liggen naast elkaar, maar de onderlinge rivaliteit is erg groot en verdeelt het dorp in twee kampen. Weken lang is het dorp in rep en roer.

Karakteristiek voor Bunschoten-Spakenburg zijn de oeroude klederdrachten. Ook hebben de dorpen een duidelijk protestants-christelijk karakter. Spakenburg is altijd een vissersdorp geweest, vroeger aan de Zuiderzee, tegenwoordig het Eemmeer. Een belangrijke handel waarover ook Wijk bij Duurstede kan meepraten. Regelmatig zijn er viswagens bij ons te vinden. En daarnaast de broodkarren die we op de markt altijd zien.

Het kampioenschap werd gehouden in het denksportcentrum “En Passant”. Het denksportcentrum is tot stand gekomen op initiatief van de plaatselijke vereniging En Passant. Meer dan 200 deelnemers, verdeeld over drie groepen, bonden met elkaar de strijd aan. Ons team, bestaande uit Louis, Amanda, Hans, Frans, Natasja en Frank, was in subgroep 2 ingedeeld. Het speeltempo bedroeg 10 minuten per persoon per partij, er moesten negen ronden worden gespeeld.

Soms lijkt het me ook wel handig als er iemand in de buurt is die roept: “Louis, pas op je vlag”. In de spanning van de wedstrijd zie je dat ook wel eens over het hoofd en dat overkwam mij ook. Ook andersom. Daar waar ik had kunnen doorgaan om mijn tegenstanders met dat onoverkomelijke probleem op te zadelen. Daarmee had ik twee partijen die nu remise werden gegeven, kunnen winnen.

Amanda speelde goed en geconcentreerd en als zij haar dag heeft kan ze van iedereen winnen. Dat weten anderen inmiddels ook. In één van de partijen  bood een tegenstander haar in het middenspel al remise aan. Ze verloor slecht drie partijen en had met 4,5 punt een prima score.

Hans Kragten had de dag van zijn leven in Bunschoten. Training helpt. Hij speelde bij alle partijen van het begin af aan compromisloos op winst. Dat leverde hem een fantastische score op van zeven punten uit negen wedstrijden. Hij werd daarmee topscoorder van ons team.

Frans is een laatbloeier. En ik bedoel dan op schaakgebied. Die wijsheid heb ik overigens niet van mezelf maar van Frans die met enig gevoel van zelfkennis al aangaf dat hij meestal wat laat op gang komt. Dat beeld zagen we ook terug. Hij begon met drie nederlagen maar daarna ging hij de punten scoren.

Natasja heeft de stijgende lijn te pakken. Qua rating gaat ze steeds wat vooruit en met snelschaken is ze moeilijker te kloppen. Met vier remises en één overwinning verloor ze vier partijen. Bijkomend detail:  als je haar scoretabel bekijkt wisselt ze steevast een nul af met een score.

Frank wil altijd het beste uit de stelling halen. Dat is een soort verliefdheid uit respect voor het schaakspel. Hoewel de kwaliteit van zijn partijen beter wordt, komt hij daardoor wel vaak in tijdnood. Twee keer lukte het hem toch om zijn tegenstander te verschalken.

Het team won in het totaal vier wedstrijden en verloor er vijf. Maar met acht punten hadden we wel een “clubrecord” waarbij ik eerlijk moet bekennen dat als ik mijn laatste partij van de dag wat alerter had gespeeld deze hoger had kunnen (en moeten) uitvallen.

Toen we weer naar huis gingen werden we gehinderd door een luchtballon. Deze was weliswaar keurig geland, maar op de openbare weg.  Na het oponthoud van zo’n tien minuten konden we onze weg naar huis vervolgen. Op het kruispunt net buiten Bunschoten kwam een viswagen ons tegemoet, rechts idem dito met daar achter een broodwagen. Op weg naar huis, net als wij schakers. Na gedane zaken is het goed thuis rusten.

Uitslagen

1. Oud Zuylen 2 - Doredenkers 1 4-2
2. Doredenkers 1 - HSG 2 1-5
3. En Passant 3 - Doredenkers 1 2,5-3,5
4. Doredenkers 1 - BSG 4 4-2
5. Laren 1 - Doredenkers 1 2,5-3,5
6. Doredenkers 1 - Vianen 1 1,5-4,5
7. Hoevelaken 2 - Doredenkers 1 0-6
8. Doredenkers 1 - De Rode loper 1 0-6
9. Doredenkers 1 - De Giessen 1 2,5-3,5

Eindstand

MP BP
1. Ons Genoegen 1 18 45
2. De Rode Loper 1 15 34
3. Vianen 1 12 29,5
4. DBC 1 11 31
5. HSG 2 11 31
6. Oud Zuylen 2 10 28,5
7. En Passant 2 9 27,5
8. BSG 3 9 25,5
9. De Giessen 1 9 23,5
10. Laren 1 8 28
11. Woerden 2 8 27,5
12. De Rode Loper 2 8 27
13. En Passant 3 8 24,5
14. Doredenkers 1 8 24
15. Doorn-Driebergen 1 7 23
16. Moira Domtoren 2 6 22,5
17. BSG 4 3 23
18. Hoevelaken 2 2 11

Persoonlijke resultaten

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Tot
1. Louis Hijweegen 0 R 1 1 R 0 1 0 0 4
2. Amanda de Jong R R 0 1 1 R 1 0 0 4,5
3. Hans Kragten 1 0 1 1 1 1 1 0 1 7
4. Frans v Amerongen 0 0 0 1 R 0 1 0 1 3,5
5. Natasja Hijweegen R 0 R 0 R 0 1 0 R 3
6 Frank de Jong 0 0 1 0 0 0 1 0 0 2

11-11-2011 De roep van de koekoek

Op de terugreis verbaasden we ons eigenlijk over de faciliteiten die er vaak in kleine dorpen zijn. Als schakers trekken we de gehele provincie door en zien veel van die gelegenheden. Ieder zichzelf respecterend dorp heeft wel een sporthal in combinatie met een cultureel centrum. De plaatselijke bevolking kan in alle vormen recreëren, van zaalvoetbal tot schaken, feesten en partijen, noem maar op. Een gezellige bar maakt het bijzonder aangenaam om de schaakavond gepast af te ronden. Wellicht een idee voor onze gemeente dat met een paar oude sporthallen er schril bij afsteekt.

Keurig op tijd arriveerden we in Almkerk. Almkerk ligt op zo’n twaalf kilometer zuidwaarts onder de rook van Gorinchem. De naam is afkomstig van de kerk die gebouwd was langs het riviertje de Alm. Het toeval wilde dat de mannen en vrouwen in afzonderlijke auto’s reden en hoewel de mannen eerder weggingen uit Wijk de vrouwen al uit de auto waren toen wij op het parkeerterrein van de sporthal ’t Verlaat aankwamen. Wel een specifieke naam voor een sporthal dat met enig gevoel voor creativiteit door de Almkerkers vernoemd is naar een oud sluisje (een zogenaamd Verlaat) dat zich in de rivier de Alm bevond.

Het is best een stukje rijden naar Almkerk dat voor een groot deel voert langs de A27. In de comfortabele auto van Eric praten we elkaar bij over onze belevenissen van het afgelopen weekend. Er valt een stilte en ik kijk naar buiten in een poging iets van het landschap te zien. Het ziet er wel heel monotoon uit in het pikdonker. “Koekoek”. Hoor ik het nu goed? De anderen reageren verder niet dus ik zal het me wel verbeelden. Tien minuten later “Koekoek”. Ik ben een vogelliefhebber en heb vroeger veel vogels gehouden in een mooie grote volière. Vanuit die periode heb ik veel geleerd over vogels en weet ik dat de koekoek vaak zit op leidingen en masten of in een Duitse slingerklok waar hij de uren aangeeft met het roepen van koekoek. Maar in een Wijkse Volvo op de A27? Eric stelt me gerust, het is de tomtom die begint te koekoeken als de snelheidlimiet wordt overschreden.

De wedstrijd. Amanda de Jong speelt met wit tegen Marien de Jonge en er komt een Franse partij op het bord waarbij er afruilvariant wordt gekozen. In het middenspel lijkt er enige beweging in de partij te komen, maar uiteindelijk werd het evenwicht niet verbroken. Na overleg met de teamleider werd in de volgende stelling tot remise besloten:

In de analyse na afloop konden beide spelers ook geen varianten vinden die voor een van beiden winnend zou kunnen zijn.

Bij Frank de Jong, die met wit speelt tegen, komt een Siciliaanse opening op het bord. We gaan direct door naar de stelling waarom het in deze partij gaat.

In de partij zelf stond het witte paard op c3. Frank ruilde op d8 de torens. Als hij echter in plaats daarvan Pd5 speelt, komt de winst wel heel dichtbij. Met de door Frank gekozen Txd8 werd het uiteindelijk remise. De paardzet biedt aanknopingspunten voor meer. De compeuter bekeek hier twee zetten voor zwart te weten Ld2 en Lb6. Een leuke puzzel voor het geval u niet n slaap kan komen.

Roelie moet tegen Johan Post en komt goed uit de opening. Toen even bij  haar bord ging kijken, stond ze best goed. Ze moest alleen goed opletten op een dreigend vorkje en even later kwam deze ook op het bord. Ze had het lot van een stukverlies kunnen ontlopen, maar zag het niet. Daarna werd het steeds lastiger en moest ze uiteindelijk opgeven.

Sinds Eric Bies een training met als thema de Spaanse opening heeft gegeven, lijkt het erop dat iedereen Spaanse speelt. Zo ook vanavond tegen Arjo Schreuder werd In opening het centrum gesloten door wit, daarna de damevleugel door zwart. Wit ging voor een langzame aanval op de koningsvleugel.  Wit lokt wat verzwakkingen uit (h6, g6) en zwart wordt gedwongen tot een ruil, waardoor de h-lijn open komt. Zwart heeft nu een aantal verzwakkingen en wit heeft een duidelijk plan, zwart speelt iets te afwachtend en vindt niet de juiste zetten. Op de 22e zet speelt zwart g5 om niet een pion op h6 te verliezen, hierdoor komt alsnog veld f5 beschikbaar voor een paard en is de zwarte stelling niet meer te houden. De druk op h6 wordt te groot en op het juiste moment slaat wit de pion eraf. Snel daarna wint wit door een stukoffer nog een pion met voortdurende aanval, zwart geeft op.

Hans Kragten speelde tegen Piet den Uijl. Hans heeft thuis een aantal trainings dvd’s en dat is aan de kwaliteit van zijn spel te merken. De gehele partij stond het materieel gelijk maar had hij een betere stelling. Dat bleek ook in het eindspel waar hij zijn tegenstander mat zette.

De partij van Frans van Amerongen ging gelijk op. Na zo’n 20 zetten voorzichtig gemanoeuvreer, waarbij bijna alles nog op het bord stond, kwam er tekening in de strijd. Heel voorzichtig had Frans met wit een in zijn ogen een mooie aanval op rechts voorbereid met twee torens, dame loper en paard, maar zijn tegenstander verdedigde dit heel goed.
Vervolgens werd hij verplicht om tot een grote afruil over te gaan. Binnen tien zetten werd het gros van de stukken afgeruild en in het eindspel hadden beiden nog vier pionnen (aaneengesloten) en een paard. Frans dacht dit wel te kunnen winnen, omdat zijn koning veel beter gepositioneerd stond. Iets later veroverde hij inderdaad een pion, maar toen maakte hij een fout, waardoor hij zijn paard verloor. Daarna gaf Frans op omdat zijn tegenstander met zijn paard een doorbraak van een van zijn pionnen kon forceren. Heel jammer, want er zaten winstkansen in.
Na afloop baalde Frans omdat zijn tegenstander verklaarde, dat hij net voordat hij zijn paard kwijtraakte, remise wilde aanbieden. Hij gaf aan dat hij dat aanbod niet zou hebben aangenomen, want hij echt geloofde in de winst. Jammer en helaas dus!

Natasja Hijweegen speelde tegen Teus Moree en verliest in de volgende stelling een pion

Wit speelt Da3 en valt met de toren de dame aan. De dame trekt terug naar c7 en de pion op a7 sneuvelt. Wart rokeert en krijgt een aanval op de koningsvleugel te verduren. Met actief tegenspel komt ze terug in de wedstrijd maar dat heeft wel tijd gekost. In het eindspel gaat het toch nog mis en verliest ze.

Louis Hijweegen speelde tegen Jan van Dongen, vorig jaar ook al zijn tegenstander. Vorig jaar won ik in de thuiswedstrijd van hem en toen hij mij begroette gaf hij al aan dat hij op “revanche” uit was. Op zich een gezonde gedachte alleen ik had andere plannen. Maar tussen plannen hebben en de uitvoering daarvan zit nog wel eens een wereld van verschil.

Hier heb ik net Pd5 gespeeld met een aantal ideeën. Die had mijn tegenstander ook: Pxb6! Uilskoekoek die ik er ben!! Ik dacht door te slaan op e2 maar dat kon zwart ook maar dan heftiger. Ik moest dus het pionverlies nemen waarna mijn stelling slecht en steeds wat slechter werd. In de eindfase met uiteindelijk twee pionnen minder kon ik het lang keepen, had nog een matdreiging en met een paar minuten op de klok kon hij een doorbraak forceren waarna ik opgaf.

De terugreis gaf hetzelfde beeld als op de heenweg. De vrouwen waren als eerste weg en waren als eerste thuis. De mannen kwamen dit keer toch wel veel later thuis. Zij hadden een sluiproute gevonden (via de bar) en dat hield behoorlijk op. Onderweg de adrenaline van de partij weg laten vloeien en nog even wat kletsen, met af en toe een intermezzo van onze huiskoekoek. Om half twee ging ik naar bed. Vier en een half uur later werd ik opgeschrikt door het geluid van de koekoek en zat rechtop in bed. Althans, dat dacht ik. Toen drong de realiteit tot mij door. Het was de wekker die wreed liet merken dat er weer een werkzame dag voor de deur stond.

Almkerk 1 Doredenkers 1
1. Arjo Schreuders ( 1730 ) - Eric Bies (1886) 0-1
2. Jan van Dongen ( 1649 ) - Louis Hijweegen (1727) 1-0
3. Marien de Jonge ( 1637 ) - Amanda de Jong (1712) rem
4. Piet den Uijl ( 1401 ) - Hans Kragten (1653) 0-1
5. Ben Schermers ( 1733 ) - Frans v Amerongen (1576) 1-0
6. Teus Moree ( – ) - Natasja Hijweegen (1500) 1-0
7. Fred Beumer ( 1502 ) - Frank de Jong (1158) rem
8. Johan Post ( 1433 ) - Roelie v Gooswilligen ( – ) 1-0
5-3

 

07-11-2011 Twee teams in de viertallencompetitie

Dit jaar doen we mee met twee viertallen aan de SGS-Viertallencompetitie. Er is voldoende belangstelling, reden om twee viertallen in te zetten.

Het eerste team speelt in de eerste klasse A. Het ratingplafond is 1700, het speeltempo bedraagt 1.45 uur per persoon per partij. De uitslagen worden doorgegeven voor de ratingverwerking. Het team bestaat uit Louis Hijweegen, Hans Kragten, Frans van Amerongen en Natasja Hijweegen.

Het tweede team speelt in de tweede klasse B. Het ratingplafond is 1600, het speeltempo bedraagt 1.30 uur per persoon per partij. De uitslagen worden niet doorgegeven voor de ratingverwerking. Voor dit team zijn voldoende kandidaten om mee te spelen.
01-11-2011 Veel bekijks bij partij Roelie – Joop

Vanavond de strijd tussen de twee koplopers Rudolf Klijn en Eric Bies. Er komt de Spaanse opening op het bord met de kenmerken van de Berlijnse variant. Nadat wit met een paardruil zichzelf een dubbelpion in het centrum bezorgt, ziet hij na het slaan door zwart van het paard op f3 dreigingen die er niet zijn, waarna zijn stelling snel slechter wordt en uiteindelijk gaat de partij verloren. Daarmee blijft Eric ongeslagen op kop en wordt Rudolf teruggeworpen.

Van de overige partijen wil ik er nog twee uitlichten. De partij tussen Alexandra en Bert had een hoog spanningsgehalte. Een mooie aanvalspartij van beide kanten waarbij Bert de overhand lijkt te krijgen maar na een afruil twee pionnen achter komt. De stelling blijft goed speelbaar en een aanval van hem op de koningsvleugel wordt ietwat onderschat waarna Alexandra niet meer aan de mataanval ontkomt.

De partij tussen Roelie van Gooswilligen en Joop Zumbrink trok veel bekijks. Een mooi strategisch duel werd uitgevochten waarbij Roelie een pion won. Na de 29-ste zet was de volgende stelling ontstaan:

Roelie maakt fraai gebruik van de pion die op h7 gepend staat en speelt 30.Lxf7 Txf7 31.Txg6 Tg8 32.Tag1 Txg6 33.Txg6 Lf8

Door deze manoeuvre wint Roelie een pion maar mist een open kans voor het doel: 34.Lxf6. Daarna komt Joop sterk terug en weet de partij uiteindelijk naar zich toe te trekken.

Uitslagen vierde ronde:

Rudolf Klijn - Eric Bies 0-1
Frank de Jong - Christiaan Ehlert 1-0
Roelie van Gooswilligen - Joop Zumbrink 0-1
Paul Mulder - Frans van Amerongen 0-1
Ruud Jordan - Vincent Verstege 0-1
Natasja Hijweegen - Marijke Looman 1-0
Alexandra Smink - Bert Dix 0-1
Driekus Jacobs - Rob Speijers 1-0

Stand na de vierde ronde

Score WP SB Rating TPR W-We
1. Eric Bies 4.0 8.5 8.5 1886 2478 +0.62
2. Frank de Jong 3.0 7.5 5.0 1196 0 +0.00
3. Louis Hijweegen 2.5 10.5 6.5 1698 1720 +0.05
4. Rudolf Klijn 2.5 10.0 5.25 0 1541 0
5. Joop Zumbrink 2.5 9.5 5.75 0 0 0
6. Frans v Amerongen 2.5 8.0 5.25 1576 1698 +0.17
7. Roelie v Gooswilligen 2.0 9.0 2.5 0 1151 0
8. Vincent Verstege 2.0 8.5 3.25 1783 1151 -0.36
9. Natasja Hijweegen 2.0 7.5 3.75 1478 963 -0.22
10. Christiaan Ehlert 2.0 6.5 2.25 0 461 0
11. Paul Mulder 1.5 8.5 2.25 0 841 0
12. Bert Dix 1.0 8.5 2.25 0 602 0
13. Marijke Looman 1.0 8.5 0.0 0 682 682
14. Ruud Jordan 1.0 8.0 1.0 0 1048 0
15. Alexandra Smink 1.0 5.5 0.75 0 0 0
16. Driekus Jacobs 1.0 5.0 0.0 0 1048 0
17. Jeroen Brandsma 0.0 8.5 2.25 1702 1151 -0.26
18. Rob Speijers 0.0 6.0 0.0 0 0 0

28-10-2011 Waar wacht je op, ga je nog zitten?

In mijn laatste verslag van de externe tegen Nieuwegein schreef ik dat het een traditie is geworden om jaarlijks tegen Nieuwegein te spelen, het lijkt er nu op dat we tot elkaar veroordeeld zijn. Twee jaar geleden speelden we ook nog eens in de beker tegen elkaar en nu wees het lot wederom de tweestrijd aan.

Dit jaar wordt de beker gespeeld volgens het tennissysteem zodat vooraf bekend is hoe de paringen zijn tot en met de finale. Ook dit jaar moesten er vier verenigingen uit de tweede en derde klasse een voorronde spelen. Bij de loting werd de Doredenkers als eerste getrokken en uitgerekend tegen Nieuwegein.

Rond half acht kwamen we bij het verenigingsgebouw ’t Geinlicht aan. Het verenigingsgebouw dat ruim tien jaar geleden werd gemoderniseerd, behoort tot de dorpskerk. Deze Hervormde kerk is een eenvoudig zaalkerkje daterend uit 1918 en met een dakruiter. Ik was wel nieuwsgierig hoe zo’n dakruiter er nu uitziet. Het werd slechts een papieren detail als je in het donker aankomt. Frank was als supporter meegegaan.

Genietend van een kop koffie was het wachten tot de zaal was ingericht en op Hans Kragten, die nog niet was gearriveerd. Enigszins ongerust zei ik tegen mijn kompanen “laat ik hem maar even bellen”. Dat was maar goed ook, want ik kreeg Leyla aan de lijn. Hans was nog thuis en moest snel in de benen om het begin van de wedstrijd te halen.

Op zich gaf dat nog wel een komische situatie. Na het openingswoord gingen de partijen van start. Althans, drie partijen. Hans was er niet en zijn tegenstander zat te wachten. Na enige tijd vroeg zijn tegenstander aan Frank die niets vermoedend rondliep om de openingen van de partijen te volgen: “Waar wacht je op, ga je nog zitten?” Omdat Frank bij ons was, dacht Hans zijn tegenstander dat hij tegen Frank moest.

De eerste die klaar was, was Eric Bies. Hij moest het met wit opnemen tegen Gavin Wallace. Vandaag bleek maar weer eens dat trainen helemaal geen kwaad kan. Vorige week hadden we een thema-avond over de Spaanse opening met als zijn mogelijkheden voor beide partijen. In de eerste de beste wedstrijd daarna krijgt Eric de opening ook daadwerkelijk op het bord en was dus aardig voorbereid. We pakken de partij op na de 7-de zet van wit (c3) en er ontstaat de volgende stelling. Eric neemt ons verder mee in de partij.

Zwart kon nu het beste d6 spelen zodat hij na d4 niet hoeft te slaan en z’n zwarte loper terug kan spelen naar b6. Zwart rocheerde en kwam in de problemen: 7….0–0 8.d4 exd4 9.cxd4 Lb6 (Le7 was iets veiliger). Wit gaat nu materiaal winnen: 10.e5 Pe8 11.Lg5 Pe7 12.Dd3 d6 13.Lc2 (er zijn veel andere goede zetten!) geeft de volgende stelling:

Zwart kan de aanval op h7 maar op twee manieren nog een beetje verdedigen waarbij wit moest weten dat Lf5 niet afdoende was anders had wit geen .Dd3 d6 13.Lc2 gespeeld:

Analyse: 13… Lf5 14.Dxf5 Pxf5 15.Lxd8 Pxd4 16.Pxd4 Lxd4 17.Le7 Lxb2 18.Pd2 Lxa1 19.Txa1 dxe5 geeft Wit ook materiaal voordeel, maar was wel het beste geweest.

Zwart speelde echter 13 … g6 en toen 14.De4 Lf5 (Ta7 was veel beter, op deze manier kan namelijk het paard op e7 nog een keer worden gedekt. Maar ook hier kan wit toch voordeel behalen door de koningsaanval. De variantenboom wordt echter te breed om een variant te tonen, maar de dreiging van Lh6 en een eventueel paard via Pbd2,e4 naar f6 levert wit ook de kwaliteit op met doorlopende aanval.)15.Dh4 Lxc2 16.Lxe7 Dd7 17.Lxf8 Kxf8 18.Dxh7 met groot voordeel voor wit in materiaal en spel, zwart heeft geen tegenspel. Wit bouwt de aanvalsstelling de volgende zetten verder uit en de situatie is hopeloos geworden voor zwart:

Zwart gelooft het verder ook wel en “speelt laatste stuk mee”: 26.d5 Lg4 27.Pxg4 Dxg4 28.Dxe8# en zwart gaf op (0-1).

Zelf mocht ik met zwart tegen Karel den Boer. In al die jaren heb ik al heel wat partijen tegen Karel gespeeld. Met wisselend succes, alhoewel de laatste tijd wat resultaten betreft de balans naar mij doorslaat. De laatste keer dat ik tegen Karel speelde was bij het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee begin dit jaar. Toen had ik een gewonnen stelling maar kon hij wonderbaarlijk ontsnappen door eeuwig schaak.

In deze partij won ik op de 7-de zet een pion in het centrum met als consequentie dat ik de pion op g7 moest geven. Vaak zijn dat zijn soort pionnen giftig (Tg8 en de pion op g2 hangt). Maar het liep anders als ik gedacht had. Ik kwam door een aantal krachtige zetten van wit onder druk te staan en gaf uiteindelijk een pion om onder de druk uit te komen. Ik had als compensatie een loper tegen een paard en de open lijnen op zijn koningsvleugel. In ieder geval voldoende voor remise. Het liep anders. In hevige tijdnood moest beide spelers een aantal zetten doen. Daarbij miste mijn tegenstander het doorslaan op f7. Net toen we het er beiden over eens waren dat we veertig zetten binnen de toegestane tijd hadden gedaan, kwam de volgende stelling op het bord.

Ik had net toren h5 gespeeld waarmee ik het paard op e5 pende. Ik denk dat de adrenaline nog aan de hoge kant was want mijn tegenstander speelde vrij snel Pc6. Hij dekt daarmee zijn eigen toren en als ik het paard zou neme,n was ik mijn toren kwijt. Nu kon ik mijn tegenstander verschalken met Th1.

De koning moet nu weg waarna ik het paard kan slaan. Kg2 helpt ook niet want na Lxc6 staat wit schaak en mijn toren gedekt. Wit gaf enigszins teleurgesteld op. Daarmee kwam de stand op (0-2) voor ons en hadden we ook de eindoverwinning op zak (mocht het 2-2 worden, dan vallen de laatste borden af).

Amanda de Jong vocht ondertussen en hevig (tijdnood)duel uit met Gerard Huisinga. Ze had een goede stelling opgebouwd en stond positioneel beter. Beide spelers hadden veel tijd geïnvesteerd in de stelling en vanaf de 27-ste zet was het raak. Beide spelers zaten in de laatste vijf minuten voor de tijdcontrole. Met andere woorden, er moesten nog 13 zetten binnen vijf minuten gedaan worden. Beide spelers noteerden al niet meer en zette slechts nog streepjes. Op de 30-ste zet van zwart (Tg7) kreeg Amanda de kans om toe te slaan.

Wit profiteert onmiddellijk met 31.Txd7! en wit wint een kwaliteit 31. … Kxd7 32.Lxa8. Beide spelers moeten snel blijven spelen en nadat de vlag van zwart is gevallen, wordt de klok stilgezet en moet de partij gereconstrueerd worden. Met als doel te kijken of zwart de 40-ste zet heeft gehaald. Het ging als volgt verder 32…. b5 33.Ld5 f6 34.Lxh4 Lb6 35.Lxf6 Tg6 36.Lb2 c4+ 37.Kf1 Th6 38.Tf7+ Ke8 39.Tb7.

In deze stelling ging zwart door zijn vlag en verloor dus de partij door tijdsoverschrijding. Maar kijkend naar de stelling was deze toch al verloren. Daarmee kwamen we op een 0-3.voorsprong.

Hans Kragten bestookt zijn tegenstander Sung Ho Vlietstra met Grunfeld. Een theoretische pionoffer komt op het bord met als compensatie een geweldig aanval die ergens moet doorslaan. Hans ging er lang naar op zoek maar kon het gaatje niet vinden. In een gelijke stelling biedt Hans remise aan hetgeen zijn tegenstander na overleg met zijn teamcaptain afwijst. De andere partijen waren toen ook nog bezig. In het vervolg van de partij gaat het mis. Na een mindere voortzetting van Hans komt hij in de problemen en moet laat in de partij zijn loper geven tegen pion een op promotie beluste pion. Daarna is er geen houden meer aan en ver in het eindspel moet Hans opgeven. Daarmee kwam de eindstand op 1-3.

Nieuwegein Doredenkers
1. Gavin Wallace 1757 - Eric Bies 1886 0-1
2. Karel den Boer 1725 - Louis Hijweegen 1698 0-1
3. Gerard Huisiniga 1680 - Amanda de Jong 1732 0-1
4. Sung Ho Vlietstra - - Hans Kragten 1653 .1-0
1-3

25-10-2011 Zijn wij Doredenkers verslaafd?

Snelschaken is een vak apart. Dat ondervonden de deelnemers aan de eerste ronde van het snelschaakkampioenschap. De eerste minuten van de partij gaat het nog wel, maar daarna word het spannender en spannender. De wangen worden wat roder, de handen gaan wat meer trillen. Dat alles om binnen de korte tijd die rest je tegenstander een hak te zetten. Soms lijkt het erop dat men hieraan verslaafd is.

Wetenschappelijk onderzoekers hebben ontdekt dat in de hersenen van mensen die in grote spanning verkeren, een stof wordt geproduceerd die een beetje op opium lijkt. Dat gebeurt ook in de hersenen van schakers die in tijdnood zijn. Ze worden door spanning verscheurd. Als reactie produceren hun hersenen een soort verdovende drug, die de spanning minder ondraaglijk maakt. Aan die aangename drug zijn tijdnoodspecialisten waarschijnlijk verslaafd en daarom komen ze elke keer weer in tijdnood, ook al kost ze dat veel punten.

Komt bij mij de vraag op of wij Doredenkers verslaafd zijn? Ik denk het wel en zelfs op meerdere gebieden.  Pauzes worden benut of genomen om het tekort aan nicotine weer aan te vullen. Na afloop van het schaken is het goed toeven met een drankje. Beiden middelen hebben toch ook iets weg van een aangename drug. Hoewel een aantal van de onzen roept dat snelschaken niets voor hen is, kan je aan hun gedragingen aflezen dat ze de tijdnood toch als een kick ervaren. Een kick om toch in razend tempo je tegenstander te pakken te nemen. Zijn wij verslaafd? Ik denk het wel, maar wel op een prettige manier.

De eerste ronde van het snelschaken was voor Eric Bies die al zijn partijen won. Hij wordt gevolgd door Louis Hijweegen en Vincent Verstege die respectievelijk tweede en derde werden. Daarmee eindigde de drie hoogste ratinghouders ook op de eerste drie plekken. Een verrassende vierde plaats was er voor nieuwkomer Joop Zumbrink. Hij mist nog even wat routine maar aan zijn spel is af te lezen dat hij er aan komt.

Over Ruud Jordan kunnen we aan het einde van het seizoen een boek volschrijven. Na zijn epistel over het Amsterdams slaan, dingt hij nu mee naar een plaatsje in het Guinness book of records. Hij had laatst een voetbalwedstrijd gezien waarin een speler drie seconden na het begin een doelpunt maakte.  Hij vergeleek dat met een van zijn partijen waarin hij na drie seconden zijn dame weggaf. Of deze prestaties in het boek wordt opgenomen moeten we nog maar even afwachten.

Eindstand ronde 1

Score WP SB Rating TPR W-WE
1. Eric Bies 7.0 27.0 27.0 1886 2361 +0.98
2. Louis Hijweegen 5.5 31.5 22.5 1698 1763 +0.52
3. Vincent Verstege 5.0 27.0 14.5 1783 1660 -0.61
4. Joop Zumbrink 4.0 30.5 14.0 0 858 858
5. Natasja Hijweegen 4.0 29.0 12.5 1478 1528 +0.16
6. Driekus Jacobs 4.0 23.5 11.0 0 945 0
7. Frank de Jong 4.0 23.5 8.0 1196 811 -0.22
8. Paul Mulder 4.0 18.5 6.0 0 963 0
9. Frans v Amerongen 3.5 31.5 12.0 1576 1389 -0.83
10. Ruud Jordan 3.0 27.0 11.0 0 1490 0
11. Roelie v Gooswilligen 3.0 22.5 7.0 0 682 682
12. Bert Dix 3.0 20.0 5.0 0 743 0
13. Rudolf Klijn 3.0 16.5 3.0 0 841 0
14. Marijke Looman 2.0 19.0 1.0 0 743 0
15. Alexandra Smink 1.0 23.0 0.0 0 806 0
16. Rob Speijers 0.0 22.0 0.0 0 755 0

Ronde 1

1 Alexandra Smink - Eric Bies 0-1
2 Rob Speijers - Vincent Verstege 0-1
3 Paul Mulder - Louis Hijweegen 0-1
4 Rudolf Klijn - Frans van Amerongen 0-1
5 Natasja Hijweegen - Marijke Looman 1-0
6 Frank de Jong - Roelie van Gooswilligen 1-0
7 Ruud Jordan - Joop Zumbrink 0-1
8 Bert Dix - Driekus Jacobs 0-1

Ronde 2

1 Eric Bies - Frank de Jong 1-0
2 Driekus Jacobs - Vincent Verstege 0-1
3 Joop Zumbrink - Louis Hijweegen 0-1
4 Frans van Amerongen - Natasja Hijweegen rem
5 Paul Mulder - Ruud Jordan 0-1
6 Marijke Looman - Rudolf Klijn 0-1
7 Bert Dix - Rob Speijers 1-0
8 Roelie van Gooswilligen - Alexandra Smink 1-0

Ronde 3

1 Louis Hijweegen - Eric Bies 0-1
2 Vincent Verstege - Frans van Amerongen 1-0
3 Natasja Hijweegen - Bert Dix 1-0
4 Frank de Jong - Joop Zumbrink 1-0
5 Ruud Jordan - Driekus Jacobs 0-1
6 Rudolf Klijn - Roelie van Gooswilligen 0-1
7 Rob Speijers - Marijke Looman 0-1
8 Alexandra Smink - Paul Mulder 0-1

Ronde 4

1 Eric Bies - Vincent Verstege 1-0
2 Roelie van Gooswilligen - Natasja Hijweegen 0-1
3 Louis Hijweegen - Frank de Jong 1-0
4 Driekus Jacobs - Frans van Amerongen 0-1
5 Ruud Jordan - Rudolf Klijn 1-0
6 Marijke Looman - Bert Dix 0-1
7 Joop Zumbrink - Paul Mulder 1-0
8 Rob Speijers - Alexandra Smink 0-1

Ronde 5

1 Natasja Hijweegen - Eric Bies 0-1
2 Vincent Verstege - Louis Hijweegen 0-1
3 Frans van Amerongen - Roelie van Gooswilligen 1-0
4 Frank de Jong - Ruud Jordan 0-1
5 Bert Dix - Joop Zumbrink 0-1
6 Rudolf Klijn - Driekus Jacobs 0-1
7 Alexandra Smink - Marijke Looman 0-1
8 Paul Mulder - Rob Speijers 1-0

Ronde 6

1 Eric Bies - Frans van Amerongen 1-0
2 Louis Hijweegen - Natasja Hijweegen ½-½
3 Vincent Verstege - Ruud Jordan 1-0
4 Joop Zumbrink - Driekus Jacobs 1-0
5 Marijke Looman - Paul Mulder 0-1
6 Roelie van Gooswilligen - Bert Dix 1-0
7 Alexandra Smink - Frank de Jong 0-1
8 Rob Speijers - Rudolf Klijn 0-1

Ronde 7

1 Joop Zumbrink - Eric Bies 0-1
2 Frans van Amerongen - Louis Hijweegen 0-1
3 Natasja Hijweegen - Vincent Verstege 0-1
4 Paul Mulder - Roelie van Gooswilligen 1-0
5 Ruud Jordan - Bert Dix 0-1
6 Driekus Jacobs - Marijke Looman 1-0
7 Frank de Jong - Rob Speijers 1-0
8 Rudolf Klijn - Alexandra Smink 1-0

24-10-2011 Bekerteam verslaat Nieuwegein

Het bekerteam heeft in een spannende wedstrijd het team van Nieuwegein verslagen. Het was voor de tweede keer in twee jaar tijd dat de Nieuwegeiners het onderspit moesten delven. Net als in 2009 werd het nu ook 3-1 voor de Wijke schakers. Daarmee plaatste ons bekerteam zich voor de volgende ronde waar het moet aantreden tegen Baarn. Een verslag van de wedstrijd volgt binnenkort.

Nieuwegein Doredenkers
1. Gavin Wallace 1757 - Eric Bies 1886 0-1
2. Karel den Boer 1725 - Louis Hijweegen 1698 0-1
3. Gerard Huisiniga 1680 - Amanda de Jong 1732 0-1
4. Sung Ho Vlietstra - - Hans Kragten 1653 1-0
1-3

18-10-2011 Spaanse invloeden op de training

Deze dinsdagavond werd de eerste trainingsavond van het seizoen gehouden. Vergeleken met vorig jaar is de training anders opgezet. Vorig jaar nog werd de training afgewisseld met het uitspelen van stellingen en dergelijke. De duur van de training werd toen door veel deelnemers als te lang bestempeld, daarmee doelend op het opnamevermogen  dat later op de avond gaat haperen.

Daarom staken Louis en Eric in de vakantie de koppen bij elkaar en bogen zich over de opzet. Daarbij werd afgesproken om tien trainingen te gaan organiseren, elke maand eentje. Zeven avonden van een half uur training voorafgaande aan de competitie, drie hele trainingsavonden in de vakantieperioden.  In deze vakantietrainingen wordt 30 tot 45 minuten getraind waarin een thema centraal staat. Daarna wordt in toernooivorm de trainingsstof geoefend.

Eric Bies nam de eerste training voor zijn rekening. Hij behandelde eerst een aantal stellingen die door clubgenoten werden opgegeven met de vraag deze eens nader onder de loep te nemen. Daarna kwam het thema aan bod: de Spaanse Opening. Hij liet een aantal zetten zien en legde de bedoeling daarvan uit.  Daarna werd het toernooi gespeeld waarin de deelnemers in groepen van vier naar speelsterkte werden ingedeeld.

Bij elke partij gold dat naar een bepaalde stelling toegespeeld moest worden, en dat daarna de partij voor de spelers zelf begon.
De eerste zetten zijn: 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.La4 Pf6 5.0-0

Daarna kan zwart als voortzetting kiezen voor het

1. het gesloten Spaans
2. het open Spaans

Gesloten Spaans

5. … Le7 6.Te1 b5 7.Lb3 d6 8.c3 0–0 9.h3 Pa5 10.Lc2 c5:

Open Spaans

5. … Pxe4 6.d4 b5 7.Lb3 d5 8.dxe5 Le6

Vanuit een van beide stellingen begonnen dus de partijen. Het grappige is dat de kwaliteit van de partijen best hoog was. Dat kwam doordat men een van beide stellingen als vertrekpunt had.

Groep A

In deze groep werd  Frans de winnaar. Hij won al zijn drie partijen al kwam hij tegen Roelie met een stuk achter goed weg. Ze ging door de tijd. De andere drie wonnen onderling van elkaar en eindigden op de gedeelde tweede plaats.

Eindstand

1. Frans van Amerongen 3
2. Natasja Hijweegen 1
2. Frank de Jong 1
2. Roelie van Gooswilligen 1

Groep B

In deze groep was Driekus de sterkste met drie winstpartijen.  Het was goed om Joop Zumbrink weer te ontmoeten. Als oud lid schuift hij weer aan en aan zijn spel kan je zien dat hij eerder geschaakt heeft. Tegen Bert kwam een spannende partij op het bord die door de vlag beslist werd. Paul won van Joop en ook hier was het de vlag die de eindbeslissing had

Eindstand

1. Driekus Jacobs 3
2. Bert Dix 1
2. Paul Mulder 1
2. Joop Zumbrink 1

Groep C

Rudolf begon met twee winstpartijen en leek op de groepswinst af te stevenen.  Met het ingaan van de laatste ronde hadden Rick en Ruud beiden één punt. Rick wist Rudolf te verschalken en ook Ruud won zijn laatste partij tegen Alexandra. Met z’n drieën deelden ze de eerste plaats en moest er geloot worden voor de cake. Die viel in het voordeel uit van Rick. Alexandra speelde goed maar moest wennen aan het snelle speeltempo.

Eindstand

1. Rick Plantinga 2
1. Ruud Jordan 2
1. Rudolf Klijn 2
4. Alexandra Smink 0

Groep D

In groep D was Rens aangeschoven. Inderdaad, de broer van Thijs. Hij eindigde puntloos op vier, maar met wat meer ervaring had dat zomaar anders kunnen zijn.  Marijke verloor alleen van Thijs en werd tweede. Thijs won al zijn partijen en werd dus ongeslagen eerste.

Eindstand

1 Thijs de Boer 3
2. Marijke Looman 2
3. Rob Speijers 1
4. Rens de Boer 0

De vier winnaars rond het Spaanse bord.

De deelnemers waren na afloop enthousiast over de gekozen opzet van de training. Theorie en praktijk konden op deze manier spelenderwijs worden beoefend. Voor herhaling vatbaar!

09-10-2011 Bekerloting: Nieuwegein-Doredenkers

Het systeem van de bekercompetitie van de SGS is gewijzigd. De loting zal niet meer per ronde gebeuren maar eenmalig en volgens het bij tennistoernooien gebruikelijke systeem. Het bestuur van de SGS besloot op voorstel van schaakvereniging Barneveld de opzet van de bekercompetitie aan te passen. De loting vond plaats op de Algemene Vergadering van SGS-verenigingen. Gelet op het aantal aanmeldingen moeten vier clubs een voorronde spelen. Daarvoor komen verenigingen uit de tweede en derde klasse in aanmerking.

Schaakvereniging Doredenkers werd als eerste uit de koker getrokken en werden gepaard aan Nieuwegein. Twee jaar geleden was Nieuwegein ook al de tegenstander, toen wonnen de Doredenkers in een thuiswedstrijd. De loting bepaalde nu dat we een uitwedstrijd spelen.  De wedstrijd wordt op 24 oktober gespeeld in Nieuwegein.

Twee jaar geleden was Nieuwegein ook al de tegenstander. Toen wonnen de Wijkse schakers met 3-1.

05-10-2011 Louis benoemd tot erelid SGS

Zoals jullie weten is onze voorzitter al jarenlang actief binnen de Stichts-Gooise Schaakbond (SGS). In het totaal zo’n twintig jaar. Eerst in de jeugdcommissie, later trad hij toe tot het bestuur van de SGS. In het begin als bestuurslid jeugdzaken en als competitieleider. Tot 2006 heeft hij deze dubbelrol vervuld. In dat jaar legde hij de functie van bestuurslid jeugdzaken neer en vervulde tot op heden nog de functie van bestuurslid wedstrijdzaken waaronder het competitieleiderschap.  Om gezondheidsredenen moest hij een stapje terugdoen en heeft zijn functie als bestuurslid wedstrijdzaken neergelegd. Hij blijft competitieleider, maar buiten het bestuur.
Gisteren nam Louis op de Algemene vergadering afscheid als bestuurslid en werd door Gerard Hamers, voorzitter van de SGS, in het zonnetje gezet. Hij bedankte hem voor het vele werk dat hij in al die jaren voor de SGS heeft gedaan. Voor zijn verdiensten werd Louis benoemd tot erelid van de SGS. Ook vanaf deze plaats willen we Louis van harte feliciteren!

04-10-2011 Eric verschalkt twee dames

Er komt langzamerhand tekening in de strijd. In deze derde ronde moesten twee van de drie koplopers tegen elkaar. Eric speelde met wit tegen Roelie. In de opening verloor Roelie een tempo met een loperzet. Wit had zijn pionnen op d4 en e5 geposteerd en na dame e6 kon de jacht op de dame worden ingezet. Een listig pionoffer zorgde voor gedwongen damezetten voor zwart en de dame op het bord en achter het bord werden verschalkt.

De derde koploper Rudolf mocht het tegen Paul opnemen. Nog voor het ingaan van het middenspel ontstond er drie keer dezelfde stelling met als resultaat remise. Daarmee handhaafde Rudolf zich in de top van het klassement.

Door een overwinning van Frank op Marijke klimt Frank naar een gedeelde derde plaats. Christiaan blijft goed spelen en won van Ruud nadat de laatste bij het ingaan van het middenspel een stuk liet instaan.

Driekus leek tegen Vincent aardig in het spel te komen maar nadat er wederzijds stukken waren geruild had hij ineens een paard minder. Rob en Alexandra vochten een mooi duel uit. De stukken van zwart stonden op de koningsstelling gericht waarbij de koningspion gepend was. De druk werd Rob uiteindelijk te groot en Alexandra trok de partij naar haar toe.

De partij tussen Bert en Natasja was er letterlijk een van wisselende kansen. Eerst liet de zwartspeler zich verrassen door een vorkje met kwaliteitsverlies, even later onderging wit hetzelfde lot. Daarna golfde het spel op en neer waarbij Natasja aan het enigszins gelukkig langste end trok.

Uitslagen derde ronde:

Eric Bies - Roelie van Gooswilligen 1-0
Marijke Looman - Frank de Jong 0-1
Rudolf Klijn - Paul Mulder rem
Christiaan Ehlert - Ruud Jordan 1-0
Driekus Jacobs - Vincent Verstege 0-1
Rob Speijers - Alexandra Smink 0-1
Bert Dix - Natasja Hijweegen 0-1

Stand na de derde ronde

Score WP SB Rating TPR
1. Eric Bies 3.0 4.5 4.50 1886 -
2. Rudolf Klijn 2.5 5.0 4.25 0000
3. Louis Hijweegen 2.0 5.5 3.50 1698 -
4. Roelie van Gooswilligen 2.0 5.5 2.50 0000 -
5. Frank de Jong 2.0 4.0 1.50 1196 -
6. Christiaan Ehlert 2.0 3.5 2.25 0000 -
7. Frans van Amerongen 1.5 5.0 3.00 1576 -
8. Paul Mulder 1.5 4.5 1.25 0000 -
9. Vincent Verstege 1.0 4.5 0.75 1783 -
10. Ruud Jordan 1.0 4.5 0.00 0000 -
11. Natasja Hijweegen 1.0 4.0 1.25 1478 -
12. Marijke Looman 1.0 4.0 0.00 0000 -
13. Alexandra Smink 1.0 4.0 0.75 0000 -
14. Jeroen Brandsma 0.0 5.0 1.00 1702 -
15. Rob Speijers 0.0 5.0 0.00 0000 -
16. Driekus Jacobs 0.0 4.0 0.00 0000 -
17. Bert Dix 0.0 4.0 0.25 0000 -

01-10-2011 Doredenker bij NK Bedrijvenschaak

Jaarlijks wordt het NK Bedrijvenschaak georganiseerd. Dit keer vond het kampioenschap plaats in het bedrijfsrestaurant van PGGM N.V. te Zeist. Het NK Bedrijvenschaak is een rapid schaaktoernooi over zeven ronden en wordt volgens het Zwitsers systeem gespeeld. De bedenktijd is per partij 10 minuten per speler met een increment van 5 seconden per zet.

Aan het toernooi deed ook een Doredenker mee. Claudia Pol-Hijweegen (1724) speelde mee in het team van SNS Reaal. Het bedrijf werd 16-de in een deelnemersveld van 27 bedrijven. Met een TPR (toernooi-prestatie-rating) van 1827 had ze een goede dag. Daar zat een mooi overwinning bij op Jan Prins (1974) van de Rode Loper. Alle uitslagen en standen zijn terug te vinden op de site van de KNSB.

Er speelden een aantal bekenden in het team. Op bord 1 en 2 respectievelijk Dirk Veldhuizen en Peggy van Amerongen, beiden deelnemer aan het Krommerijn Schaaktoernooi. Op bord 3 Rens ter Veen, een van mijn tegenstanders in het toernooi in Dieren.

27-09-2011 Verrassende winst Rudolf Klijn

De partij tussen Paul Mulder en Roelie van Gooswilligen was het eerste klaar. Paul vergiste zich in de opening, zag er verder geen heil meer in en gaf op. Frans van Amerongen won regulier van Marijke Looman. Louis Hijweegen won na een pionnetje te hebben gesnoept van Natasja Hijweegen. Christiaan Ehlert speelde een goede partij en won van Rob Speijers. Ruud Jordan won zijn eerste partij van Driekus Jacobs.

De verrassing van de avond was de overwinning van Rudolf Klijn op Frank de Jong. Er kwam een stelling met ongelijke stukken op het bord. Frank had een mat in twee zetten bedacht en viel de dame van Rudolf aan. Deze sloeg de pion op d5 en had daarmee gelijk veld a8 onder controle. Frank, die dat veld nodig had om mat te geven, dacht dat de dame nu niets meer kon uitrichten en speelde verder a tempo Ta8. Met het loslaten van het stuk zag hij zijn vergissing maar toen was het te laat.

Vincent Verstege – Eric Bies (door Eric Bies)
En weer werd het een onregelmatige partij tussen Vincent en Eric, met over en weer kleine offers. Er ontstaat een stelling waarin wit voordeel heeft. Zwart zit wel op het vinkentouw, zodat wit het initiatief moet proberen vast te houden. Onderstaande stelling na de 18e zet van zwart (Dxd6):

Na 19. Tfc1 met de dreiging Pc5 moet zwart een verzwakking toestaan, b6, en houdt wit het beste van het spel. Vele andere rustige witte zetten laten het voordeel wel afnemen, maar zijn nog steeds goed voor wit omdat zwart nog geen directe dreiging heeft.
Wit is echter druk aan het rekenen of de zwarte stelling gesloopt kan worden. Momenteel is de zevende rij van zwart niet verdedigd en zitten er mogelijke combinaties in waarbij Tb1 en de dame via h7 veld b7 bestoken. Het vervolg is: 19.Pc5?! Pxd4 (enige zet welke zwart direct voordeel geeft); 20 Ld3 Lc6 (lijkt sterk: blokkade c-lijn en verdedigd b7 en kijkt alvast naar g2, maar toch was b6 beter maar achter het bord ziet dat er allemaal eng uit); Victor vervolgt hier z’n plan en toont veel durf 21.Pxb7 maar helaas voor hem heeft zwart een ontsnapping. Ook hier was de ‘rustige’ zet Tfc1 het beste. Wit houdt dan dreiging en de zwarte koning vindt geen schuilplaats. 21….,Lxb7 (weer de enige zet waarmee zwart het voordeel vasthoudt). 22. Tfc1+, Kb8;23.Dxh7, zie de stelling:

Wit heeft de beoogde stelling en zoals is te zien is b7 niet meer direct te verdedigen. Zwart heeft echter nog een geforceerde ontsnapping, grotendeels wel gezien door wit alleen komt zwart er veel beter uit en daardoor was 21.Pxb7 uiteindelijk niet correct.
23…, Pf3+;24.Kh1 (na Kf1 komt Pd2+, Pxb1 en Dc7 waardoor de 7e rij is gedekt), Tg7!! Deze tussenzet dekt b7 nu en later(!). De toren kan natuurlijk niet worden gepakt vanwege mat op h2 en zorgt ervoor dat zwart meer materiaal wint. Direct Dxh2+ had ook gekund maar dan komt er een lastiger te spelen toreneindspel op het bord met remisekansen.25.Dh6 (beste zet anders blijft zwart een stuk voor), Dxh2+;26.Dxh2,Pxh2. Als de toren van g7 op g8 had gestaan, had nu La6 gekund en moest zwart eerst b7 verdedigen. Nu zou op La6 bijvoorbeeld Pf3 volgen. 27.Kxh2, Txf2 en enkele zetten later gaf wit op, 0-1.

Uitslagen tweede ronde:

Paul Mulder - Roelie van Gooswilligen 0-1
Frans van Amerongen - Marijke Looman 1-0
Ruud Jordan - Driekus Jacobs 1-0
Frank de Jong - Rudolf Klijn 0-1
Vincent Verstege - Eric Bies 0-1
Rob Speijers - Christiaan Ehlert 0-1
Natasja Hijweegen - Louis Hijweegen 0-1

Stand na de tweede ronde

Score WP SB Rating TPR
1. Eric Bies 2.0 1.0 1.00 1886 -
2. Roelie van Gooswilligen 2.0 2.0 2.00 0000
3. Rudolf Klijn 2.0 1.5 1.50 0000 -
4. Louis Hijweegen 1.5 2.0 1.25 1698 -
5. Frans van Amerongen 1.5 2.5 1.75 1576 -
6. Frank de Jong 1.0 2.5 0.50 1196 -
7. Paul Mulder 1.0 2.0 0.00 0000 -
8. Christiaan Ehlert 1.0 1.5 0.75 0000 -
9. Ruud Jordan 1.0 2.0 0.00 0000 -
10. Marijke Looman 1.0 1.5 0.00 0000 -
11. Vincent Verstege 0.0 2.5 0.25 1783 -
12. Jeroen Brandsma 0.0 2.5 0.25 1702 -
13. Natasja Hijweegen 0.0 2.0 0.25 1478 -
14. Driekus Jacobs 0.0 2.0 0.00 0000 -
15. Bert Dix 0.0 1.5 0.25 0000 -
16. Rob Speijers 0.0 2.5 0.00 0000 -
17. Alexandra Smink 0.0 2.5 0.25 0000 -

 

26-09-2011 Louis laat winst glippen bij het OKH

Een mooie titel voor wat eigenlijk een klip en klare blunder is. Louis Hijweegen en Frank de Jong doen net al vorig jaar mee aan het Open Kampioenschap in Houten. Louis speelt in groep één, Frank in groep twee. Het kampioenschap bestaat uit zeven ronden, elke laatste maandag van de maand worden de wedstrijden gespeeld.  De organisatie is in handen van schaakvereniging Houten dat het open kampioenschap nu voor de vijfde keer organiseert. Een jubileum dus.

In zijn eerste partij moest Frank aantreden tegen J. Baars uit IJsselstein. Met wit spelend ging het lang gelijk op maar na handig laveren wist Frank de kwaliteit te winnen. De stelling was niet de gemakkelijkste en de marge was te klein om de partij te winnen. De partij werd uiteindelijk remise.

Zelf speelde ik tegen Willem Lakeman. Willem en ik zijn vroeger beiden lid geweest van schaakclub Oud Zuylen in Utrecht maar na onze verhuizingen uit Utrecht ging hij bij Houten spelen en ik in Wijk bij Duurstede. Vorig jaar zaten we voor het eerst sinds vele jaren tegenover elkaar achter het bord. Toen won ik met zwart. Vandaag speelde ik met wit. De partij wordt rustig opgezet en het wachten is op een foutje van een van beiden. Die komt er van mijn tegenstander en ik win een pion. Later wordt zijn paard opgesloten en deze wordt geruild tegen een pion. Met als resultaat een stuk (paard)winst. De stelling na de 33-ste zet van wit

33….. f4 34.Df2 fxg3 35.Dxg3 Dg6 36.Pf2 Lf5

Tot zover niets aan de hand. De theorie zegt dat je in dit soort stellingen stukken moet ruilen en ik speel a tempo 37.Lh3. En dat is fout want er volgt 37. …Lxh3 38.Dxh3 Tef8. De pion op f3 gaat vallen. Daarna gaat het snel bergafwaarts, doe nog een paar zwakke zetten en laat ik een kans op remise glippen. Een anticlimax en een slot van een partij om gauw te vergeten.

20-09-2011 Veel strijd in de Wintercup

Veel partijen in de eerste ronde in de wintercup. De partij tussen Eric en Jeroen wordt afzonderlijk en hieronder door Eric behandeld. Louis en Frans hadden in het begin een soort laveerpartij. Na veel omzichtig geschuif won Louis een pion en toen er een paard in de aanbieding stond, leek het beslist en dacht de zwartspeler al aan opgeven.  Echter er zat nog een krachtige tegenzet in die het stand weer in evenwicht trok. Dat werd ook de eindstand.

Bert en Frank vochten een mooi duel uit en nadat Bert met een pionzet zichzelf een aantal tempo’s in het spel benam, kon Frank de partij naar zich toetrekken.

Roelie bleef in haar partij tegen Ruud rustiger aan de stukken en won. Paul komt weer beter in vorm en won van Driekus. Rudolf speelde tegen Alexandra. Zij was vanavond voor het eerst op de club, speelde goed maar mist nog de routine. Die heeft Rudolf die inmiddels wel en dat verschil leverde een punt op.

Marijke en Rob hebben al heel wat onderlinge duels op hun naam staan. Opvallend detail in hun partijen is hun wederzijdse voorkeur om de partij zonder dame te willen spelen. Ook nu werd Rob’s dame verschalkt, even later was het andersom. Marijke had toen al het betere van het spel en won.

 

 

 

De partij tussen Eric Bies en Jeroen Brandsma was een spannende partij. Eric zelf pakt de partij op na de 22-ste zet van wit. Zwart is een nieuwe speler, wel al clubschaker. Voor beide gelijk een zware test. Na een start met Caro-Kann komt na wat zetverwisselingen een soort doorschuifvariant van het Frans op het bord. Wit offert een pion voor spel. Zwart neemt deze aan, maar moet wel op zoek naar de juiste ontwikkeling / spel. NB Wit moest maar gaan bewijzen dat het kon en zwart bood twee keer remise aan in deze fase.  Na veel gemanoeuvreer  is de volgende stelling ontstaan na 22. Tg3:

 

 

 

 

 

 

Wit heeft compensatie voor de pion: zwarts ontwikkeling loopt achter, maar dat is maar een tijdelijk voordeel. Wit moet dreigingen houden en blijft zwart lastige keuzes aanbieden. Kort rocheren of Kf8 lijkt het beste. Zwart speelt echter 22….f6 en daarmee wit in de kaart: de e-lijn komt ook (half-)open waadoor de toren op f1 snel gevaarlijk kan worden. Wit aan zet:

 

 

 

 

 

 

 

 

Wit ziet z’n kans en speelt 24.Pf5! (Pf4 is ook sterk, maar dan krijg je wel een compleet andere afwikkeling) en forceert daarmee de boel: 24…, exf5 (dreiging via e1 en op g7 worden anders te groot) 25.Te3 Le6 26.Pf4 Tc8 27.De1 (Dd3) 0–0 28.Pxe6 f4! 29.Pxf4 Dd6 30.g3:

 

 

 

 

 

 

 

 

Materiaal gelijk maar wit heeft voorlopig de e-lijn, sterk paard op f4 en een veilige koningsstelling in tegenstelling tot zwart! Zwart moet diverse zwaktes afdekken om een koningsaanval te voorkomen, maar gaat op avontuur met toren en dame. (Zwart aan zet:)

 

 

 

 

 

 

 

De toren (c2) en dame (a3) waren hard nodig voor de verdediging, nu redt niets zwart meer. 32. …Tc1; 33.De6+ Kh8 34.Tf7 (Mist een snel mat: Pg6+ hxg6 35.Dh3+ Kg8 36.Dh7#), Txf1+;35.Kxf1 Dc1+;36.Kg2 Txf7 37.Dxf7 Da3;38.Pe6 1–0

Beide spelers hadden het een leuke en leerzame partij gevonden.

Uitslagen eerste ronde:

Eric Bies - Jeroen Brandsma 1-0
Louis Hijweegen - Frans van Amerongen rem
Bert Dix - Frank de Jong 0-1
Roelie van Gooswilligen - Ruud Jordan 1-0
Driekus Jacobs - Paul Mulder 0-1
Rudolf Klijn - Alexandra Smink 1-0
Marijke Looman - Rob Speijers 1-0

Stand na de eerste ronde

Score WP SB Rating TPR
1. Eric Bies 1.0 0.0 0.00 1886 -
2. Frank de Jong 1.0 0.0 0.00 1196 -
3. Roelie van Gooswilligen 1.0 0.0 0.00 0000 -
4. Paul Mulder 1.0 0.0 0.00 0000 -
5. Rudolf Klijn 1.0 0.0 0.00 0000 -
6. Marijke Looman 1.0 0.0 0.00 0000 -
7. Louis Hijweegen 0,5 0,5 0.25 1698 -
8. Frans van Amerongen 0,5 0,5 0.25 1576 -
9. Jeroen Brandsma 0.0 1.0 0.00 1702 -
10. Driekus Jacobs 0.0 1.0 0.00 0000 -
11. Bert Dix 0.0 1.0 0.00 0000 -
12. Ruud Jordan 0.0 1.0 0.00 0000 -
13. Rob Speijers 0.0 1.0 0.00 0000 -
14. Alexandra Smink 0.0 1.0 0.00 0000 -
15. Vincent Verstege 0.0 0,5 0.25 1783 -
16. Natasja Hijweegen 0.0 0,5 0.25 1478 -
17. Christiaan Ehlert 0.0 0,5 0.25

13-09-2011 Tweede overwinning van Marijke

Vanavond ging de eerste training van start. Vorig seizoen kwam de schaaktraining regelmatig ter sprake. Bij andere sporten wordt altijd (afzonderlijk) getraind en is de uitvoering, de wedstrijd zelf, op een ander moment. Schakers daarentegen hebben een clubavond waarop alleen wordt geschaakt. Hooguit wordt de partij na afloop geanalyseerd. Als men al wil trainen dan gebeurt dat in de huiskamer. Daarover pratend ontstond het idee om elke maand een korte training te organiseren. Die training wordt dan gegeven op de avonden als er laddercompetitie, rapidcompetitie of snelschaken is. Dat komt beter uit in de tijd.

Eric Bies nam de eerste training voor zijn rekening. Hij legde uit wat de bedoeling was en ging vervolgens met een aantal stellingen aan de slag. Er was een goede interactie tussen deelnemers en trainer. Aan het einde van de training werd trainingsmateriaal uitgereikt zodat iedereen deze thuis nog eens kan doornemen. De volgende keer worden er ook opgaven meegegeven zodat de deelnemers de gelegenheid krijgen om ook thuis kunnen oefenen. Gelet op de enthousiaste reacties gaan we door met deze trainingen. Wordt dus vervolgd.

Na de training werd de tweede ronde van de laddercompetitie gespeeld. Frank en Driekus, twee koplopers van het eerste uur moesten het tegen elkaar opnemen. Ze hielden elkaar mooi in evenwicht. Met de derde koploper, “Amsterdamse” Ruud Jordan, ging het minder crescendo.  Hij verloor zijn beide partijen tegen Paul die zich daarmee revancheerde voor zijn verlies van vorige week. Frank en Driekus bleven met hun remise op kop van de ranglijst, maar kregen gezelschap van Natasja die van Christiaan won.

De minimatch tussen Frans en Eric heb ik niet helemaal kunnen volgen. Maar wat ik opving uit het gesprek tussen beiden is minstens één partij voer voor een van de volgende trainingen. Rob en Ruud Klijn wonnen beiden een partij waarbij de klok met name Rob parten speelde. De tweede partij werd met instemming van Ruud zonder klok gespeeld.

De twee aanwezige dames in ons gezelschap waren aan elkaar gekoppeld. Marijke en Roelie maakten er een mooi gevecht van en beiden wonnen één partij waarmee de totaaluitslag remise werd.

Na een winstpartij in de eerste ronde was dit de tweede voor Marijke. Ze was daar terecht trots op. De uitslagen op een rij:

Tweede ronde:

Paul Mulder - Ruud Jordan 1-0
Rob Speijers - Ruud Klijn Rem
Roelie van Gooswilligen - Marijke Looman Rem
Driekus Jacobs - Frank de Jong Rem
Frans van Amerongen - Eric Bies 0-1
Natasja Hijweegen - Christiaan Ehlert 1-0

Stand na de tweede ronde

Wed Pnt
1. Driekus Jacobs 2 1,5
2. Frank de Jong 2 1,5
3. Natasja Hijweegen 2 1,5
4. Eric Bies 1 1
5. Marijke Looman 2 1
6. Paul Mulder 2 1
7. Ruud Jordan 2 1
8. Ruud Klijn 2 1
9. Louis Hijweegen 1 0,5
10. Rob Speijers 2 0,5
11. Roelie van Gooswilligen 2 0,5
12. Christiaan Ehlert 1 0
13. Frans van Amerongen 1 0
14. Bert Dix 0 0
15. Vincent Verstege 0 0

06-09-2011 Vergaderen en ladderen

De eerste dinsdag van de maand september was weer gereserveerd voor de Algemene Ledenvergadering. Voor de meesten geen favoriete bezigheid, maar iedereen begrijpt wel dat dit nodig is.

Aan de orde kwamen de gebruikelijke zaken zoals de financiën, bestuursverkiezingen en alle plannen voor het komende seizoen. Na het terugtreden van Wim Welgraven was de vacature van voorzitter vacant. Louis Hijweegen werd gekozen tot voorzitter. De plannen voor komend seizoen komen er op neer dat we meer vormen van competitie gaan spelen, de trainingsmogelijkheden vergroten en verschillende evenementen gaan organiseren. Speerpunten zijn de website en vooral ook promotionele activiteiten. Zo gaat de vereniging samenwerken met de bibliotheek en inmiddels zijn al diverse activiteiten afgesproken en gepland. Meer gedetailleerde informatie zal in het verslag terug te vinden zijn.

Ladderen


Na de vergadering was er nog voldoende ruimte om te schaken en werd de eerste ronde van de laddercompetitie gespeeld. Daarmee werd de start gemaakt van de eerste van een aantal competities. In de Ladder spelen we twee partijen tegen dezelfde tegenstander en het totaal resultaat geldt als uitslag. Opvallend was het gelijke spel van Marijke tegen Ruud Klijn en de overwinning van Ruud tegen Rob. Na winst in de eerste partij van Driekus tegen Paul, dreigde hij de tweede ronde te verliezen. Hierin stond hij een loper achter tegen een pion. Hij wist echter een pion te laten promoveren en het tij te keren. Natasja won de tweede partij van Louis. Nadat de laatste zich vergiste en een pionnetje kwijtraakte in het centrum was Natasja er snel bij om een vrijpion te creëren. De uitslagen op een rij:

Marijke Looman - Ruud Klijn Rem
Rob Speijers - Ruud Jordan 0-1
Paul Mulder - Driekus Jacobs 0-1
Roelie van Gooswilligen - Frank de Jong 0-1
Natasja Hijweegen - Louis Hijweegen Rem

Stand na de eerste ronde

Wed Pnt
1. Driekus Jacobs 1 1
2. Frank de Jong 1 1
3. Ruud Jordan 1 1
4. Louis Hijweegen 1 0,5
5. Natasja Hijweegen 1 0,5
6. Ruud Klijn 1 0,5
7. Marijke Looman 1 0,5
8. Roelie van Gooswilligen 1 0
9. Paul Mulder 1 0
10. Rob Speijers 1 0
11. Frans van Amerongen 0 0
12. Eric Bies 0 0
13. Bert Dix 0 0
14. Christiaan Ehlert 0 0
15. Vincent Verstege 0 0

 

01-09-2011 Startsein probleemopgave in de bieb

In samenwerking met de Regiobibliotheek Z-O-U-T locatie Wijk bij Duurstede organiseert de schaakvereniging maandelijkse een probleemopgave. Vandaag werd daartoe in de Wijkse bibliotheek officieel het startsein gegeven met het gezamenlijk opzetten van de eerste probleemopgave op de schaaktafel door locatiemanager Ceciel Beneken Colmer en Louis Hijweegen voorzitter van de schaakvereniging. De schaaktafel heeft een prominente plaats midden in de bibliotheek gekregen waardoor deze voor bezoekers niet onopgemerkt kan blijven.

De probleemopgave kan worden opgelost en de oplossing ingeleverd bij de informatiebalie in de bibliotheek. Maandelijks wordt uit de goede inzendingen een prijswinnaar getrokken. Er zijn ook jaarprijzen te winnen.

De samenwerking krijgt komend seizoen een permanent karakter. Er zal een aantal activiteiten worden georganiseerd waaronder een workshop, simultaan tegen kinderen, een tentoonstelling en een minitoernooi. Via de sites van de bibliotheek en de schaakvereniging wordt u hiervan op de hoogte gehouden.

30-08-2011 Amsterdams slaan

e simultaan is net begonnen. De simultaangever heeft op één van de borden een pion op de vijfde rij geposteerd. Zijn tegenstander speelt vanuit de beginstand een naastliggende pion twee velden naar voren en de pion komt naast de witte pion te staan. Als de simultaangever weer aan de beurt is voor de volgende zet, slaat hij de zojuist opgespeelde pion. “Hé, wat doe je nou?” roept de zwartspeler verbaasd uit.  De simultaangever kijkt even verbouwereerd en zegt dan “Ik sla en passant”. “Amsterdams slaan?” zegt de zwartspeler, “dat ken ik helemaal niet”.  Het is natuurlijk voor te stellen dat als je huisschaker bent en aanschuift, dat je de mogelijkheid van en passant slaan niet kent.

Het nieuwe seizoen is weer gestart met een simultaan gegeven door onze eerste bordspeler Eric Bies. De vorm van de simultaan was een kloksimultaan waarbij de simultaangever en zijn tegenstanders ieder een uur op de klok kregen. Een zware kluif voor Eric die het moest opnemen tegen dertien spelers. Leuk om te vermelden is dat Ruud Jordan (de partner van Marijke) en Matthijs Huntelerslag (oud-jeugdkampioen) aan de simultaan meededen.

Eric moest niet alleen goed in de gaten houden wat er op de borden gebeurde maar ook moest hij goed op de tijd letten. Hij bracht het er goed vanaf, won twaalf partijen en speelde remise tegen Vincent Verstege. Dat is een percentage van iets meer dan 96%.

Ik vroeg aan Eric of hij zich had voorbereid
“Toevallig ben ik in het weekend ervoor twee dagen bezig geweest om de zolder en vliering op te ruimen. Daarna ben ik twee dagen snotverkouden geweest door een stofallergie. Dat was niet de beste voorbereiding. Op de dinsdag zelf heb ik er alles aan gedaan om weer fit te worden en ook de verjaardag van mijn schoonvader gevierd. De middeltjes tegen het hoesten hielpen mij wel ontspannen te worden en mijn hoofd leeg te maken”.

Wat het schaaktechnische gedeelte betreft: “Ik had me wel voorgenomen om agressief te spelen zodat de tegenspelers tijd moesten gebruiken en ik dan zelf voldoende tijd zou hebben. Ik wilde gezond en overzichtelijk spelen, zodat ik op basis van mijn algemene kennis snel gezonde zetten kon vinden en spelen. In de voorgaande week heb ik op playchess.com veel vluggertjes gespeeld om zodoende snel te kunnen oordelen en schakelen”.

Hoe heb je de simultaan zelf ervaren?
“Ik vond het erg leuk. Het was de eerste keer dat ik een kloksimultaan gaf. De tijdsfactor speelt daarbij een rol. In het begin met name kan je gewoon blijven rondlopen omdat iedereen al heeft gezet. Je wordt ook niet “opgehouden” en kunt snel door omdat je niet steeds hoeft te wachten totdat iemand een zet doet”.

“In tegenstelling tot een normale simultaan kom je nu steeds bij een bord waar de zet al gedaan is. Dit betekende wel dat ik steeds moest bekijken wat de gespeelde zet was. Dit om een idee te krijgen wat mijn tegenstander van plan was.

Dat ging makkelijker dan ik had gedacht. Meestal zag ik direct de zet en (met een knipoog) soms zag ik dat er zelfs dat er twee zetten waren gedaan. Overigens is dit trouwens ook een goede training”.

Eric gaat verder: ”Omdat zowel de simultaangever als de tegenspelers eigen tijd hebben, kan je een partij wat langer bekijken om een plan te bedenken in plaats van oppervlakkig te blijven. Voordeel is dat als je terugkomt bij een bord je direct weer weet wat je plan was en vrij snel weer een tegenzet kon doen. Daarnaast kon ik de moeilijke borden af en toe even overslaan zodat ik ondertussen al kon nadenken hoe ik mogelijk de moeilijke stellingen zou aanpakken“.

“Wat heel erg grappig is, is dat je nu als simultaanspeler ineens in tijdnood kunt zitten en dat je daarom bepaalde borden de hele tijd in de gaten moest houden om snel te kunnen reageren. Als goede clubgenoten betaamt, gaan deze hierbij ook samenwerken“.

Wat vond je van de tegenstand(ers)?
“De tegenstand is groter omdat bij een kloksimultaan iedereen in z’n eigen tempo kan zetten. Bij de meeste partijen lukte het mij om de zwartspeler mijn spel op te dwingen. Ze hadden het mij zwaarder kunnen maken door ongebruikelijke en/of complexe varianten te spelen. Meestal zocht ik ze zelf op, maar ik kende ze dan ook. Dat hield het spel voor mij overzichtelijker”.

“Met een kloksimultaan kwamen de minder sterke spelers qua speelniveau dichterbij. Het verschil in speelsterkte werd kleiner en daardoor waren de partijen volwaardiger, spannend en leuk voor beiden. Omdat Louis en Amanda niet meededen, had ik het iets makkelijker dan verwacht.

Ik had niet gerekend op zoveel tegenstanders en was daardoor een beetje bezorgd of en hoe ik met mijn tijd zou uitkomen”.

Ben je tevreden over het resultaat?
“Zeer tevreden. Ik had mij dit keer voor genomen om alle partijen vol voor de winst te gaan en het niet te gemakkelijk op te vatten tegen de sterkere schakers. Ik ging eigenlijk voor honderd procent. In twee partijen ben ik in echte tijdnood gekomen, waarbij ik vooral tegen Roelie goed wegkwam omdat ze haar eigen tijd te weinig gebruikte. Tegen Natasja kwamen we beiden in tijdnood maar daar had ik mijn tijd goed verdeeld”.

In chronologische volgorde gaat Eric de partijen langs en doet dat een dag later en uit zijn hoofd. Mogelijk dat er hier en daar een detail verschilt. We zullen hem dat niet euvel duiden.

Christiaan : twee keer tegen gespeeld en gaf beide keren door kleine tactische fouten materiaal weg. Hierna was het snel afwikkelen een mataanval en een gewonnen eindspel.

Mathijs: nieuwe speler welke vlot speelde. Scandinavisch (1.e4, d5) vind ik niet fijn spelen en zwart kreeg een prettige stelling:

Wit speelde Lb4 en hoopte op ruilen van het sterke paard. Zwart ging e5 bestoken en na wat afruilen kwam wit er iets uit en maakte zwart een onverwachte fout waardoor het ineens snel ging: 1.Lb4 f6 2.Ld6 Df7 3.Lxd5 exd5 4.Df4 g5? 5.Dxf5+ ¦d7 6.e6 Dh7 7.exd7+ Dxd7 8.Txe8# 1–0

Bert: na een rustige opening twijfelde zwart of hij een pion zou winnen of toch ontwikkelen. Bert weet nu dat de pion op e5 erg giftig was:

Wit is veel verder met z’n ontwikkeling en heeft een gevaarlijk loperpaar. Maar vooral het feit dat de zwarte koning nog in het centrum staat en z’n koningsvleugel niet meedoet, gaat zwart merken. Wat vooral ook belangrijk is, niet alleen in deze partij, is dat vele zwartspelers het materiaal aan het tellen waren, ja dat staat gelijk maar de stukken van wit zijn veel actiever / gevaarlijker.

Het verdere verloop was: 1…Dxe5 2.Da4 e6 3.Lf4 Df6 4.Lb5 Td8 5.Tad1 De7 6.Ld6 (gemakzucht van wit, Txd7 gevolgd door Td1 was veel sterker maar vooral ook consequenter gespeeld!) Df6 7.Lxf8 Txf8 8.Lxd7+ Txd7 9.Dxd7# 1–0

Ruud:  ook twee keer tegen gespeeld. Beide keren kreeg wit snel combinaties waaruit mataanvallen volgden. Zuiniger zijn op de koning en deze eerst goed verdedigen, was mijn advies maar dat weet hij zelf ook J

Ruud Jordan: “En passant”, was het verhaal van de avond van deze partij. Zwart kende het niet en raakte hierdoor snel van slag en daarnaast van heel veel materiaal af.

Marijke: vrolijke partij waarbij regelmatig wat materiaal van zwart bleef hangen. Uiteindelijk was het materiële overwicht te groot en gaf zwart op.

Rob: Een van de partijen waarbij meer dan 1 zet was gedaan. Rob wilde een zet doen en bedacht toen dat hij beter iets kon verdedigen en verbeterde zijn vorige zet. Hierbij zette hij wat teveel pionnen terug.

Stelling na De2 met aanval op h5, waarbij ik Tg5 verwachtte als antwoord:

Na aankomst bij het bord zag ik de verwachte Tg5 maar ook ineens een pion op e6:

Na een kort overleg waren we eruit wat er was gebeurd en gingen we verder. Zwart kon de aanval niet goed pareren en zette pardoes zijn dame in de baan van een loper. Wit kon daarna flink afruilen en de mataanval afronden.

Frank: na een rustige opening deed zwart een verkeerde manoeuvre waardoor zwart de rochade kwijt raakte en de koning in het centrum bleef staan. Stelling na Pc6:

Wit ging hier lekker offeren: 1.Pxb5 axb5 2.Txc6 Ld7 3.Tc7 Dxa2 4.Txd7 ¢xd7 5.Lxb5+ Kd8 6.¥e7+ Kc7 7.Dc5+ Kb7 8.Dc6+ en Frank vond het genoeg. Zwart had zeker bij de eerste paar zetten een betere keus, maar dit had de uitslag niet veranderd.

Frans: een rustige opening met voor beide spelers zoeken naar juiste plan en goed neerzetten van de stukken. Wit staat wat beter maar kon geen actief plan bedenken en ging gezonde zetten doen en wachten op zwart. Hierbij werd hij door zwart geholpen toen hij z’n eigen toren klem zette eneen andere toren onverdedigd liet:

Zwart wilde indirect de druk verhogen op e4: 1…., De7; maar na 2. d5!! Was het direct uit en gaf Frans op.

Paul: liet mij erg schikken omdat ik dacht mat in 1 overzien te hebben, maar gelukkig kon ik weglopen met de koning. Daar tegenover was de witte aanval ook nog volop bezig. Zwart kon helaas voor hem niet weglopen en hij gaf op.

Roelie: Speelde heel rustig en had profijt van het spelen met de klok. Maakte lange tijd geen fouten en deed geen gekke zaken. Wit kreeg geen vat op het zwarte spel en moest een afruil toestaan welke de stelling moeilijk speelbaar maakte voor wit. Daarnaast had wit hier veel tijd verbruikt. Op een gegeven moment had zwart nog iets van 25 minuten en wit maar 3 minuten. Deze partij moest ik nu constant in de gaten houden om niet door mijn tijd te gaan.

De zwarte torens staan sterk en wit wil verdere afruil voorkomen. De witte koning is in deze stelling ook een sterk stuk en zeker op de witte velden erg sterk. Dat werd dan ook het plan en hopende dat zwart geen plan zou hebben: (In deze fase raakte Roelie de draad kwijt en verloor snel twee torens.) 1.Kf3 T6b7 2.c4 Tb6 3.Ke4 Tc6 4.Kd5 Tbb6 5.La3 Kf7 6.a5 Tc5+ 7.Lxc5 dxc5 8.axb6

Vincent: Na een vrij gesloten partij waarbij wit vrij-er spel had, was er toch een remise-achtig eindspel overgebleven. De pion op d5 geeft wit winstkansen, maar ik kon niet niets vinden:

1 Txe4 wordt remise (dit is ook gespeeld), 1 Td1 wordt na Lc2 heel veel afruimen ook remise. De gemiste winst blijkt te zitten in direct 1. d6. Wat ik even gemist had was dat de toren niet kan spelen of ruilen op e1, want dan komt d7 en Kf8 helpt ook niet. Nu kan zwart eigenlijk niets meer doen en dreigt Td1.

Natasja: Als eerste begonnen en als laatste klaar en de enige welke door de vlag werd beslist. Evans gambiet, geeft lekker aanvallend spel en Natasja had lang een pion meer maar hier tegenover had wit een betere ontwikkeling en stonden z’n stukken allemaal dreigend. Wit kwam er echter niet door en in de laatste fase was het een gelijke stelling (als je een computer bent :-) maar voor zwart was het met ongelijke lopers en diverse verzwakkingen onmogelijk om alles in de laatste seconden te verdedigen. De diverse ‘secondanten’ deden hun best, maar hielpen hierdoor de simultaangever ook.

27-08-2011 Prijswinnaars pionnenraden bekend

De schaakvereniging was de afgelopen twee weken in de Wijkse bibliotheek te vinden. Verschillende leden van onze vereniging bemanden over een periode van twee weken onze stand. Veel bezoekers van de bieb passeerden de stand, schoven aan voor een spelletjes schaak, kwamen een praatje maken of werden getrokken door de sierschaakspelen. Zie ook >>

Zoals gebruikelijk was er ook weer een prijsvraag. Dit keer geen “mat in twee opgave” maar we hadden een grote pot neergezet vol met pionnen. De opdracht was het aantal pionnen te raden dat er in de pot zat. Best wel grappig omdat je niet hoeft te kunnen schaken om het antwoord te raden. In de praktijk lijkt dat raden toch ook niet zo makkelijk gezien het grote verschil in antwoorden. Het laagste aantal werd geschat op 56 pionnen, het hoogste aantal dat werd genoemd was 1500.

Voor de winnaar is er een taart, nummer twee wint een mooi schaakboek met verhalen. Het aantal pionnen dat in de pot zat was 322. Onder de vele inzendingen is er niemand die het juiste aantal heeft geraden. Dus gaat het om degene die daar het dichtst bijzit. Dat is Kirron Snijder met 333 en zij wint de taart. De twee prijs is voor Matthijs Huntelerslag. Hij raadde het aantal van 300 en wint daarmee het schaakboek. Beide prijswinnaars van harte gefeliciteerd.

Komende seizoen organiseert schaakvereniging Doredenkers in samenwerking met Regiobibliotheek Z-O-U-T locatie Wijk bij Duurstede een doorlopend programma van schaakactiviteiten. Zowel via de site van de bibliotheek als de site van de schaakvereniging wordt u daarvan op de hoogte gehouden.

23-08-2011 Simultaan ter gelegenheid van de opening van het seizoen

Komende dinsdag 30 augustus wordt het seizoen geopend met een simultaan. De simultaan wordt gegeven door Eric Bies, eerste bordspeler van de Doredenkers. Aan de simultaan kunnen naast leden  ook niet-leden meedoen. Heeft u zin om aan te schuiven, kom dan rustig langs. U bent van harte welkom.

De simultaan zal in de vorm van een kloksimultaan worden gegeven. Zowel de simultaangever als de deelnemers krijgen een uur op de klok. De duur van de simultaan is dus maximaal twee uur. Dat geeft ons na afloop voldoende ruimte om onder het genot van een drankje alle vakantieverhalen uit te wisselen.

22-08-2011 Schaken in de bieb

De schaakvereniging is deze week nog in de Wijkse bibliotheek te vinden. Verschillende leden van onze vereniging bemannen een stand met als uiteindelijke doel onze schaakvereniging te promoten. Bezoekers kunnen aanschuiven voor een spelletje schaak, er is een probleemopgave waarmee diverse prijzen zijn te winnen, we gaan met mensen in gesprek als zij geïnteresseerd zijn in de schaakvereniging of een cursus, delen folders uit. Als blikvanger is de stand opgesierd met een aantal sierschaakspelen.

De schaakvereniging is in de periode van 24 augustus tot en met 26 augustus nog drie keer aanwezig. De precieze data en tijdstippen kunt u terugvinden bij de agenda. Als u zin heeft, om vooruitlopend op het nieuwe schaakseizoen, een spelletje te schaken, kom dan gerust langs. Inmiddels is een aantal anderen u al voor gegaan.