2006

Griep speelt het schoolschaakkampioenschap parten

15-02-2006 – Het was weer druk in de centrale aula van De Regenboog. Ook deze keer hadden zij hun poorten geopend voor het schoolschaakkampioenschap en van die gastvrijheid maakten we dankbaar gebruik.
Het kampioenschap begon veel later dan gepland. Dit kwam door de heersende griepgolf waardoor spelers op het laatste moment noodgedwongen moesten afzeggen. Ook een team moest zich terugtrekken. Het gevolg hiervan was dat er een aantal aanpassingen in de indelingen moesten worden gedaan.
Uiteindelijk deden er zo’n 65 schakers en schaaksters aan deze schaakhappening mee. Voor het eerst was het schoolschaakkampioenschap gesplitst in een kampioenschap voor teams en een individueel kampioenschap.

Teamkampioenschap
Door de vele zieken en vanwege het feit dat de indelingen van te voren al waren gemaakt, was het nog onmogelijk om het schema op het laatste moment helemaal om te gooien. Daardoor bleef er volgens het schema in beide poules steeds een team over. Zij speelden tegen elkaar waarbij het resultaat meetelde voor de eigen poule.
In poule 1 was het duidelijk wat het sterkste team was. De Regenboog 2 won alle wedstrijden en ging met een 100% score over naar de finale. De strijd om de tweede plaats ging voornamelijk tussen De Windroos 1 en De Hoeksteen 1. Beide teams troffen elkaar in de derde ronde en de onderlinge confrontatie werd door De Windroos 1 met 4-0 gewonnen. Nadat beide teams van de uiteindelijke winnaar hadden verloren, was een gelijkspel van de Windroos 1 in de laatste ronde tegen de Klimop 1 genoeg om ook de finale te bereiken.
In poule 2 ging de Wegwijzer 1 in de eerste ronde met 3-1 onderuit tegen Het Baken 1. Het team herstelde zich goed en met vier overwinningen op rij eindigde de Wegwijzer 1 op de eerste plaats. De Regenboog 1 was één van de teams die verloor tegen de Wegwijzer 1 maar hoefde uiteindelijk alleen tegen Het Baken 1 een puntje af te staan. Met zeven punten eindigde zij op de tweede plaats. Opvallend was dat het Baken 1 tegen de nummers 1 en 2 drie (!) punten haalde maar desondanks met een derde plaats genoegen moest nemen.
Topscoorder van het toernooi werd Wouter van De Klimop met een prachtige score van 8 uit 8. Hij won daarmee de topscoorderstrofee.

Individueel kampioenschap
Voor het eerst sinds de schoolschaakkampioenschappen worden georganiseerd, werd gespeeld voor het individuele kampioenschap. Dit kampioenschap is met name bedoeld voor leerlingen uit groep 6 en lager. Deze leerlingen vallen vaak buiten de teamselecties of zijn beginnende schakers. Door de invoering van een individueel kampioenschap kunnen zij ook meedoen. Dat dit een gouden greep was, bleek wel uit de 29 aanmeldingen.
In dit kampioenschap werd Matthijs Huntelerslag de eerste individuele schoolschaakkampioen met een prachtige score van 7,5 punt uit 8 partijen. Hij bleef daarmee de gedeelde nummers twee 1,5 punt voor.
Drie spelers eindigden op de gedeelde tweede plaats met 6 punten uit 8 partijen. In dat geval wordt er dan gekeken naar het aantal weerstandspunten. De weerstandspunten worden bepaald door het totaal aantal punten van de tegenstanders, die iemand heeft gehad, bij elkaar op te tellen. Degenen die het hoogste aantal weerstandspunten heeft gehaald, heeft ook gemiddeld de sterkste tegenstand gehad.
Op grond van dit criterium werd Darren Aletoe van De Wegwijzer tweede en veroverde Lorenz van De Windroos de derde plaats.