Verslag 2012-2013

17-06-2013 Jeugd heeft een spelletjes avond aan het einde van het seizoen

Als afsluiting van het seizoen was er vorige week een gezellige spelletjes avond met snacks, volgende week alleen nog examens dan is het seizeoen afgelopen.

06-11-2012 Michiel Pater zorgt voor verrassing

De Wintercompetitie is de tweede cyclus ingegaan. Frank Hoijtink blijft onverstoorbaar winnen, gevolgd door Tom van de Ven die bij hem in de buurt blijft. Jeroen van der Linden laat kostbare punten liggen en lijkt het gevecht om de eerste plaats even los te moeten laten. De uitslagen en tussenstand:

Uitslagen 7e ronde

Frank   Hoijtink - Jeroen   vd Linden Rem.
Tobias   Derks - Luck   van Rijswijk 0-1
Thijmen   Lindeman - Tom   van de Ven 0-1
Layla   Jongeneelen - Michiel   Pater 0-1

Uitslagen 8e ronde

Michiel   Pater - Jeroen   vd Linden 1-0
Frank   Hoijtink - Luck   van Rijswijk 1-0
Layla   Jongeneelen - Tom   van de Ven 0-1
Tobias   Derks - Thijmen   Lindeman 0-1

Stand na de 8e ronde

Wed Pnt
1. Frank   Hoijtink 8 7,5
2. Tom   van de Ven 7 5,5
3. Jeroen   van der Linden 7 4,5
4. Thijmen   Lindeman 8 4
5. Michiel   Pater 8 3,5
6. Layla   Jongeneelen 7 2,5
7. Tobias   Derks 7 1,5
8. Luck   van Rijswijk 8 1

23-10-2012 Tobias zorgt voor verrassing

Na de training speelden we weer een rondje “Reis rond de wereld”. Net als bij de training bleek de concentratie een probleem te zijn. Deze ronde werd gewonnen door Thijmen Lindeman die, tezamen met het goede resultaat uit de eerste ronde de koppositie overneemt. Frank Hoijtink klom met een tweede plaats in deze ronde ook naar een tweede plek in het klassement. Layla Jongeneelen staat nu derde. De tussenstand:

R1 R2 Tot.
1. Thijmen Lindeman 8 10 18
2. Frank Hoijtink 7 9 16
3. Layla Jongeneelen 10 4 14
4. Jeroen vd Linden 5 8 13
5. Luck van Rijswijk 9 3 12
6. Tom van de Ven 6 6 12
7. Michiel Pater 4 7 11
8. Tobias Derks 3 5 8

Wat de Wintercompetitie betreft was er een verrassing te noteren. Die kwam op naam van Tobias Derks die Tom van de Ven in de eerste partij van hun match wist te verslaan. In de tweede partij was Tom de schrik weer te boven en trok de stand met een overwinning gelijk. Frank Hoijtink versloeg in een lange partij Michiel Pater en bleef daarmee ongeslagen aan kop. Frank had toch al een goede week met zijn tweede plaats in zijn eerste Grand Prix toernooi (op de foto zie je op de achtergrond zijn gewonnen beker). Jeroen van de Linden zet zijn opmars voort en klimt met zijn overwinning naar de tweede plaats. Layla Jongeneelen wist in een mooie partij Luck van Rijswijk te verslaan.

Uitslagen 6e ronde

Jeroen   vd Linden - Thijmen   Lindeman 1-0
Tom   van de Ven - Tobias   Derks Rem.
Luck   van Rijswijk - Layla   Jongeneelen 0-1
Michiel   Pater - Frank   Hoijtink 0-1

Stand na de 6e ronde

Wed Pnt
1. Frank   Hoijtink 6 6
2. Jeroen   van der Linden 5 4
3. Tom   van de Ven 5 3,5
4. Thijmen   Lindeman 6 3
5. Layla   Jongeneelen 5 2,5
6. Michiel   Pater 6 1,5
7. Tobias   Derks 5 1,5
8. Luck   van Rijswijk 6 0

20-10-2012 Frank en Tom bij eerste Grand Prix

Het eerste toernooi in de Grandprix-cyclus vond zoals de laatste jaren gebruikelijk, plaats in Giessendam. De organisatie was in handen van de plaatselijke vereniging De Giessen en Linge. Er werd gespeeld in de thuishaven van de organiserende vereniging het Dorpshuis De Til. Rond 13.00 uur vond formeel de aftrap plaats van het nieuwe GP-seizoen.

Aan de eerste Grand Prix deden twee Doredenkers mee. Zij werden ingedeeld in achtkampen op speelsterkte. De organisatie had een foutje gemaakt met de indeling en Tom van de Ven te hoog ingedeeld. Het resultaat was dat hij maar een half puntje scoorde. Dat had overigens hoger kunnen zijn als de wedstrijdleider beter had opgetreden. Dat was teleurstellend. Maar goed, de ervaring die Tom hier opdeed kan je, als je het positief bekijkt, ook meenemen naar de volgende toernooien. Op de clubavond komen we daarop nog wel terug.

Frank Hoijtink was ingedeeld in groep 6 en zat beter op zijn plaats. De top in deze groep was aardig aan elkaar gewaagd en daar hoorde Frank ook toe. Hij behaalde een mooie tweede plaats met maar een half puntje achter de nummer één. Frank ontving uit handen van de organisatie een mooie beker.

Eindstand groep 4

1. Sven van der Vliet 6,0
2. Coen Prins 5,0
3. Veronika Dijkstra 4,5
4 . Tobias van Toledo 4,0
5. Rick Kamphuis 3,0
6. Tessa Klomp 3,0
7. Santi Kanne 2,0
8. Tom   van de Ven 0,5

Eindstand groep 6

1. Heidi Rijken 6,0
2. Frank Hoijtink 5,5
3. Soufiane Ajjaji 5,0
4. Minoes Marien 5,0
5 . Jasper Albon 3,0
6 . Damian Flameling 2,0
7. Rowan van der Klis 1,5
8. Mickeal van der Zee 0,0

09-10-2012 Frank Hoijtink blijft ongeslagen

Dit keer geen centrale training maar werken uit het boek. In groepjes van twee moest gezamenlijk naar de opgave worden gekeken. Dat ging de een weer beter af dan de ander. Daarna speelden we de vijfde ronde van de Wintercup. Daarin vielen geen verrassingen te noteren. Frank Hoijtink versloeg Luck van Rijswijk en blijft zonder puntverlies aan kop. Ook de twee naaste belagers, Tom van de Ven en Jeroen van der Linden wonnen hun match van respectievelijk Layla Jongeneelen en Michiel Pater. Thijmen Lindeman krabbelt weer wat op en won van Tobias Derks.

Uitslagen 5e ronde

Michiel   Pater - Jeroen   vd Linden 0-1
Frank   Hoijtink - Luck   van Rijswijk 1-0
Layla   Jongeneelen - Tom   van de Ven 0-1
Tobias   Derks - Thijmen   Lindeman 0-1

Stand na de 5e ronde

Wed Pnt
1. Frank   Hoijtink 5 5
2. Tom   van de Ven 4 3
3. Jeroen   van der Linden 4 3
4. Thijmen   Lindeman 5 3
5. Layla   Jongeneelen 4 1,5
6. Michiel   Pater 5 1,5
7. Tobias   Derks 4 1
8. Luck   van Rijswijk 5 0

 

02-10-2012 Frank Hoijtink aan de leiding

Na de centrale training begonnen we met de vierde ronde van de Wintercompetitie. Op het programma stond het duel tussen de koplopers te weten Tom tegen Frank. Beiden hadden nog niet verloren, maar Tom een wedstrijd minder gespeeld. Tom speelde met wit en er kwam een vierpaardenspel in de nahand op het bord.

Na een dubbele aanval van Tom won hij de dame. Ik denk dat hij iets te overmoedig werd want even later haalde hij zijn dame uit de penning en deed haar daarbij in de aanbieding. We pakken de partij op na de 16-de zet van wit.

Wit heeft hier 16.h3 gespeeld en dwingt de loper tot een verklaring. Hij overziet echter de mogelijkheid die hij zwart daarmee biedt namelijk 16. … Lxh3. Na het slaan op h3 staat de pion op g2 namelijk gepend door de toren op g8. Zwart zag het ook niet en speelde 16. … Le2. Na de 27-ste zet van wit is de volgende stelling ontstaan. Zwart heeft inmiddels een pionnetje gewonnen.

We hebben de laatste tijd op de aftrekaanval geoefend en hier staat er eentje op het bord. De batterij is de zwarte loper en toren. De toren is het kopstuk, de loper het staartstuk. Frank ziet deze vrij snel en speelt Tf4. Wit staat nu schaak door de loper en speelt Kg3. Nu wint zwart de toren op f6!! (huiskamervraag: wat had wit kunnen spelen om de schade minder groot te laten zijn?). Na de torenwinst voert Frank de partij tot winst.

De partij tussen Thijmen en Layla wordt ook een marathonpartij met in eerste instantie kansen over en weer. Langzaam komt Thijmen in het voordeel en na ruim drie kwartier moet Layla zich gewonnen geven.

Opvallend is de dubbele winst van Michiel die ook steeds beter gaat spelen. In het vierde duel weet Jeroen de eerste partij van Tobias te winnen. Tobias slaat in de tweede partij terug waarbij de eindscore dus remise wordt. Die laatste overwinning was te danken aan, zoals Tobias zelf zei: “doordat ik heel goed geconcentreerd was”. “Ik weet nu hoe dat moet”. We zullen het de komende wedstrijden gaan volgen.

Uitslagen 4e ronde

Jeroen   vd Linden - Tobias   Derks rem
Thijmen   Lindeman - Layla   Jongeneelen 1-0
Tom   van de Ven - Frank   Hoijtink 0-1
Luck   van Rijswijk - Michiel   Pater 0-1

Stand na de 4e ronde

Wed Pnt
1. Frank   Hoijtink 4 4
2. Tom   van de Ven 3 2
3. Jeroen   van der Linden 3 2
4. Thijmen   Lindeman 4 2
5. Layla   Jongeneelen 3 1,5
6. Michiel   Pater 4 1,5
7. Tobias   Derks 3 1
8. Luck   van Rijswijk 4 0

25-09-2012 Aangenomen “offer” loopt mat

We begonnen de avond met een trainingsstelling. De bedoeling was dat we hiermee zouden warmdraaien. De oplossing bleek toch
wat lastiger dan gedacht en daarom deden we er ook veel langer over. Nadat de stelling op het bord was gezet, was de vraag om deze drie minuten lang te bekijken en deze te analyseren. Wie staat er beter, wat zijn de sterke en zwakke punten in de stelling, kan iemand een plan verzinnen. Sommigen meenden binnen tien seconden de oplossing te weten, anderen dachten serieus na en kwamen veel dichter bij de oplossing. De opgave is, zwart maakt remise.

Zwart moet op de juiste manier van de dame af zien te komen. Niet goed is 1. … Dg1+ 2.Lxg1 of 2.Kxg1 en zwart staat niet pat. Na 1. .. Dh3 is de situatie anders. Op 2.Lxh3 kan de koning niet meer naar g4 en op 2.Kg1 Dg4+ kan wit kiezen uit herhaling van zetten of 3.Kh2, Dh3+. Zwart moet alert blijven maar na 1. …, Dh3 is de remise geboren.

Reis rond de wereld

De reis rond de wereld is een training die bij het schaken gebruikt wordt en die goed is voor je ontwikkeling als schaker. Het spel gaat als volgt.

  • Het paard staat op b1
  • Een leerling speelt blind een paardzet (bijv Pb1-c3)
  • Volgende leerling speelt een vervolgzet
  • Het paard mag niet twee keer op hetzelfde veld komen
  • De diagonalen a1-h8 en h1-a8 zijn rivieren dus onbegaanbaar.

Je krijgt om en om de beurt. Als je een goede paardensprong maakt, gaat de volgende verder en blijf je in het spel. Als je voor de tweede keer op hetzelfde veld terecht komt, of je springt in de rivier, dan ben je af. Degene die uiteindelijk overblijft, is winnaar. Dit spel doen we een aantal keren per jaar en daarvan houden we ook een klassement bij. De eindwinnaar wordt “kampioen reis om de wereld”.

Uitslag eerste ronde

1. Layla Jongeneelen 10
2. Luck van Rijswijk 10
3. Thijmen Lindeman 8
4. Frank Hoijtink 7
5. Tom van de Ven 6
6. Jeroen vd Linden 5
7. Michiel Pater 4
8. Tobias Derks 3

Wintercompetitie

In de wintercompetitie dit keer maar drie partijen. Luck speelde tegen Jeroen en de partij gaat aanvankelijk gelijk op. Op de zevende zet kost een onnauwkeurigheid Luck de dame en kan opgeven. De tweede partij wordt ook weer door Jeroen gewonnen

Tom wint de dubbel tegen Michiel. Met name in de eerste partij mag hij niet mopperen met de winst tegen Michiel. In een betere stelling tegen Tom geeft Michiel op.

Frank wint goed spelend van Thijmen. In de eerste partij laat Thijmen zich in de luren leggen. Wit heeft het paard van f3 naar d4 gespeeld.

Het punt is dat zwart het paard niet kan nemen. Zwart denkt niet na over het “offer” en neemt het paard op d4 en krijgt de deksel op zijn neus. Wit zet mat met de dame op F7

Uitslagen 3e ronde

Jeroen   vd Linden - Luck   van Rijswijk 1-0
Thijmen   Lindeman - Frank   Hoijtink 0-1
Tom   van de Ven - Michiel   Pater 1-0

Stand na de 3e ronde

Wed Pnt
1. Frank   Hoijtink 3 3
3. Tom   van de Ven 2 2
2.. Layla   Jongeneelen 2 1,5
5. Jeroen   van der Linden 2 1,5
4. Thijmen   Lindeman 3 1
7. Tobias   Derks 2 0,5
6. Michiel   Pater 3 0,5
8. Luck   van Rijswijk 3 0

18-09-2012 Geen verrassingen in tweede ronde

Er vielen geen echte verrassingen te noteren in de tweede ronde van de Wintercompetitie. Ook Jeroen is weer van de partij zodat we vandaag vier matches konden spelen.

In de match tussen Tobias en Frank was de eerste partij al heel snel beslist. Tobias speelde iets te snel, liet zijn dame los op veld d5, en zag toen dat het paard op f6 de dame kon slaan. Het liefst had hij nog een andere zet gedaan maar dat zou tegen de regels zijn. En dus verloor Tobias zijn dame al op de zevende zet waarna Frank de partij naar winst voerde. De tweede partij werd regulier door Frank gewonnen.

Jeroen speelde tegen Layla en miste mat in één op de tiende zet. Op de 16-e zet gaat Layla mat, maar beiden spelen door waarna Layla op de 31-e zet toch verliest. In de tweede partij neemt Layla revanche en trekt daarmee de stand gelijk.

Thijmen speelt in de eerste partij met zwart tegen Michiel en verliest zijn dame. Michiel lijkt op een overwinning af te stevenen maar doet het niet helemaal goed. Thijmen komt terug in de race en wint toch nog.  In de tweede partij komt de volgende stelling op het bord.

Zwart speelt Lb7 met de bedoeling de diagonaal te bezetten en wellicht met Tg8 een beslissende aanval in te zetten. Hij verliest daarbij zijn eigen stelling wat uit het oog en gaat mat. Wit speelt Df7++.

Tom speelt met zwart een mooie aanvalspartij en Luck laat zich ook niet onbetuigd. Uiteindelijk slaat de aanval van Tom door op de koningsvleugel waar hij met zijn dame ondersteund door de toren de stelling binnendringt met mat als gevolgd. Luck was daardoor wat van slag en de tweede partij ging ook verloren.

Uitslagen 2e ronde

Jeroen   vd Linden - Layla   Jongeneelen rem
Tobias   Derks - Frank   Hoijtink 0-1
Thijmen   Lindeman - Michiel   Pater 1-0
Tom   van de Ven - Luck   van Rijswijk 1-0

Stand na de 2e ronde

Wed Pnt
1. Frank   Hoijtink 2 2
2.. Layla   Jongeneelen 2 1,5
3. Tom   van de Ven 1 1
4. Thijmen   Lindeman 2 1
5. Jeroen   van der Linden 1 0,5
6. Michiel   Pater 2 0,5
7. Tobias   Derks 2 0,5
8. Luck   van Rijswijk 2 0

15-09-2012 Bloed, zweet en tranen

Bloed, zweet en tranen. Een liedje dat André Hazes veel zong. Maar eigenlijk worden deze woorden gebruikt als iemand heel veel moeite moet doen om iets te bereiken. En voor sommigen van ons was het onlangs best zweten. Vijf kinderen deden toen proefexamen stap 1. Zo’n proefexamen is bedoeld om te kijken of de stof goed beheerst wordt  Als dat het geval is, dan mag je op voor het echte examen. Luck van Rijswijk, Michiel Pater, Tobias Derks, Frank Hoijtink en Thijmen Lindeman lieten zien dat ze de stof voldoende beheersen om eind oktober examen te doen voor stap 1 en zo hun eerste schaakdiploma te behalen. Tot die tijd hebben we nog gelegenheid om de laatste puntjes op de “I” te zetten.

11-09-2012 Twee remisevarianten in één match

- De eerste ronde van de Wintercompetitie zit erop. De spoeling is wat dunner geworden, het plezier er niet minder om. Ook deze keer spelen we een match van twee partijen, een keer met wit en een keer met zwart. Het totaal resultaat bepaalt de uitslag. In de wedstrijd tussen Luck en Layla zet laatstgenoemde haar goede spel van het einde van vorig seizoen door. Ze wist twee keer van Luck te winnen, en dat kan toch verrassend worden genoemd.

Frank ontwikkelt zich snel, zijn tegenstander speelt soms te snel. In de eerste partij kwam Thijmen in een gunstige positie terecht, maar liet zich beetnemen door Frank. Op een gegeven moment ontstaat de volgende stelling. Frank speelt met wit, Thijmen met zwart. Thijmen heeft zojuist een pion op e3 geslagen, maar dat was te snel gespeeld. Frank ging in hetzelfde tempo mee en sloeg de pion op g8.

Wat had Frank in deze stelling veel beter kunnen spelen? Zie je de aftrekaanval? Als wit zijn loper naar h5 speelt, geeft hij schaak. Als zwart het schaak heeft opgeheven, kan wit vervolgens de dame slaan op e3!!

In de partijen tussen Michiel en Tobias was het remise troef. In de eerste partij liet Michiel in een gewonnen stelling zichzelf pat zetten. In de tweede partij kwam drie keer dezelfde stelling op het bord en dus reglementair remise.

Uitslagen 1e ronde

Luck   van Rijswijk - Layla   Jongeneelen 0-1
Michiel   Pater - Tobias   Derks rem
Frank   Hoijtink - Thijmen   Linderman 1-0

Stand na de 1e ronde

Wed Pnt
1. Frank   Hoijtink 1 1
2. Layla   Jongeneelen 1 1
3. Michiel   Pater 1 0,5
4. Tobias   Derks 1 0,5
5. Tom   van de Ven 0 0
6. Thijmen   Lindeman 1 0
7. Luck   van Rijswijk 1 0

05-09-2012 Ook de jeugd is weer begonnen

Ook de jeugd is weer aan het nieuwe schaakseizoen begonnen. Voor dat we gingen schaken, vertelde iedereen in het kort iets over zijn of haar vakantiebelevenissen. Die vakanties gingen van Limburg, Dieren, Zeeland en Ameland tot ook verder buiten Nederland zoals Kreta, Spanje en Frankrijk. Sommigen hadden veel gefietst, Luck had gerodeld en Tom had zelfs een week zeillessen gehad. Iedereen had het erg naar zijn zin gehad en het was erg leuk om de vakantieverhalen met elkaar te delen.

Daarna namen we kort de plannen door voor het komende seizoen. We gaan veel verschillende dingen doen. Toen de kinderen gevraagd werd of zij iets leuks konden bedenken, kwamen ze al gauw ut op een “disco-schaak-avond”. Een leuk idee waar we eens over na gaan denken of we dat dit seizoen ook voor elkaar krijgen.

Daarna gingen we schaken om er weer een beetje in te komen. Twee groepen van vier, waar bij Louis het lege gat opvulde. Zo kon iedereen spelen waarbij Louis niet meedeed om de prijzen.

In groep A was het spannend tot de laatste partij. Daarin moesten de twee kanshebbers om de eerste plaats tegen elkaar. Dat waren Layla en Tom waarbij de laatste won en zo eerste werd.

In groep B hetzelfde verhaal. In dit geval waren de kanshebbers Michiel en Frank. Michiel die net als Frank de eerste partij had gewonnen, delfde het onderspit waardoor Frank eerste werd.

Eindstand groep A

1. Tom   van de Ven 3
2. Layla   Jongeneelen 2
3. Thijmen   Lindeman 1
4. Tobias   Derks 0

Eindstand groep B

1. Louis   Hijweegen 3
2. Frank   Hoijtink 2
3. Michiel   Pater 1
4. Luck   van Rijswijk 0