2010

De Wegwijzer ongeslagen kampioen

27-01-2010 – De organisatie besloot al vroeg in het seizoen het schaakkampioenschap weer in januari te laten plaatsvinden. Geen concurrentie van de zomersporten en dat leverde meer deelnemende teams op ten opzichte van vorig jaar. Voor het tweede achtereenvolgende jaar waren we weer te gast bij De Werkschuit waar we zeer gastvrij werden ontvangen.

In de A-categorie won De Wegwijzer 1 overtuigend het kampioenschap. Met zeven overwinningen werd het ongeslagen kampioen en plaatste zich daarmee voor het provinciale kampioenschap dat in maart wordt gehouden. De strijd om de tweede en derde plaats was ongemeen spannend. In de voorlaatste ronde had De Regenboog 1 het meeste zicht op de tweede plek met 10 matchpunten en 16 bordpunten, kort gevolgd door De Werkschuit dat 8 matchpunten had en 14 bordpunten.
Het toeval wilde dat beide teams in de laatste ronde tegen elkaar moeste aantreden. Na een enerverend duel stond er een 3-1 score op het bord in het voordeel van de Werkschuit 1. Beide teams kwamen daarmee op een eindstand van 10 matchpunten en 17 bordpunten Het onderlinge resultaat moest de doorslag geven en omdat De werkschuit deze zojuist had gewonnen veroverde het de tweede plaats. De Regenboog 1 werd derde.
Er waren dit keer wel vijf topscoorders die 6 uit 7 haalden. Dat waren Camiel, Robert en Denzel van De Wegwijzer, Koen van De Werkschuit en Maurits van De Windroos.

In de B-categorie een opvallende prestatie van het tweede team van De Windroos. Zij wonnen hun categorie ook met een 100% score. Ook hier presteerde De Wegwijzer goed door beslag te leggen op de tweede plaats. Het brons was voor De Windroos 1.
Hier vielen twee topscoorders te noteren. Feline en Daan wonnen 6 van de 7 partijen. De tweede overeenkomst is dat beiden in hetzelfde team van De Wegwijzer spelen.

De bekers werden uitgereikt door Joop van Ditmarch van de sportcommissie. De sportcommissie is een van de sponsoren en zij maakt het door hun sponsoring mogelijk dat we alle prijzen te kunnen aanschaffen.

Schaakvereniging Doredenkers had speciaal voor dit kampioenschap een probleemopgave aan de deelnemers voorgelegd. De opgave luidde: wit aan zet geeft mat in twee zetten.

De oplossing is: 1. Db6xb7+ Lf3xDb7 (verplicht) 2. Lg2xLb7 en zwart staat mat.
Er waren veel inzendingen maar het viel de deelnemers niet mee. Er waren slechts twee goede inzendingen. De winnaar van het schaakspel dat door schaakvereniging Doredenkers beschikbaar was gesteld, werd Victor Cevaal van De Wegwijzer.