Schoolschaak 2011 Provinciale schoolschaakkampioenschappen

12 Mrt 2011

Op 12 maart 2011 werd in Amersfoort de eerste dag van provinciale schoolschaakkampioenschappen georganiseerd. Op deze eerste dag werden de voorronden gespeeld. De beste scholen van deze dag mochten  een week later spelen in de finale. Net als de voorgaande zes jaren werd dit kampioenschap wederom in samenwerking met schaakclub Hoogland georganiseerd. Aan de voorrondes deden in totaal 41 basisscholen mee. Een grote schaakhappening met zo’n 175 kinderen.

Aan het kampioenschap mochten de eerste twee scholen van het Kampioenschap van Wijk bij Duurstede meespelen. Dat was natuurlijk de kampioen De Windroos en De Wegwijzer die tweede waren geworden. Zij speelden in respectievelijk groep E en F. Er deed nog een clubgenoot mee, te weten Hidde Heida. Hij woont in Doorn en had zich met zijn school via dat kampioenschap geplaatst.

Alle teams werden in poules van acht teams ingedeeld. Door een aantal afmeldingen, vaak op het allerlaatste moment, speelden een aantal scholen in een poule van 6 of 7 teams. Om je te plaatsen voor de finaledag een week later moest er een plaats bij de eerste drie worden veroverd. En dat was een wel heel lastige opgave voor de Wijkse deelnemers.

Op veel scholen wordt regelmatig geschaakt of zijn de tegenstanders al langer lid van een schaakvereniging. Ze zijn dan wat handiger in het spel en zijn bijvoorbeeld ook gewend om met de klok te spelen. En dat zag je ook terug in de resultaten. Het was zweten geblazen. De Wegwijzer wist nog twee wedstrijden te winnen, De Windroos bleef op nul steken. Het was individueel halfjes en punten sprokkelen.

Maar het was wel een leuke en leerzame ervaring. Aan het einde van deze zonnige voorjaarsdag kregen de deelnemers een vaantje mee als herinnering.

 

Eindstand groep E

MP BP
1. Dalton   Rijnsweerd Utrecht 10 18
2. Fabritius Hilversum 7 13
3. Julianaschool Barneveld 6 11½
4. Montessori   2 Houten 4
5. Dalton   Nicolaas Doorn 3 6
6. Windroos Wijk bij   Duurstede 0 3

Eindstand groep F

MP BP
1. Emma 1 Bussum 14 26
2. Voordorp Utrecht 12 21
3. Bernardus   1 Blaricum 9 16½
4. Kleine   Beer Leusden 7 13
5. Sterrewachter Loosdrecht 6 14
6. 1e Van der Hucht Soest 4 11
7. Wegwijzer Wijk bij   Duurstede 4 10½